Nuphar lutea ((Linne) Smith, 1809)

Българско наименование:

Снимка на Nuphar lutea ((Linne) Smith, 1809)

Семейство: Nymphaeaceae

Разпространение: Европа, Северна Америка, Азия

Изисквания за CO2: не е необходимо

Светлина: слаба - средно силна

Температура: 20 - 28 °C

Твърдост на водата: мека - средно твърда

pH: 6.0 - 7.5

Височина: 10 - 40+ см

Разположение в аквариума: солитер

Скорост на рaстеж: средна

Изисквания: с определени изисквания

Трудност: средна трудност

Тип растение: ризомно

Описание: Nuphar lutea е типично растение за много водоеми в умерения пояс на Европа, Азия и Северна Америка. Образува гъста растителност в блатата, езерата и реките с бавно течение.
Листата са светло-зелени с дължина до 40см (в аквариум до 20 см), с яйцевидна или овална форма, вълнисти, със сърцевидна основа. Плаващите листа са зелени, с дължина до 40 см, ширинa 30 см, с яйцевидна или овална форма. Цветовете са жълти, издигат се над водата. 

Nuphar lutea в едно от естествените си местообитания

Условия на отглеждане: температура 20-28° С, dH до 15°, рН 6.0 - 7.5, осветление с мощност 0.3 - 0.4 W/l. Плаващите листа е желателно да се отрязват. Листата са нежни и много видове барбуси и харациди обичат да ядат от младите растения, а охлювите правят дупки в тях. Дава по 1-2 листа на месец. В аквариум не живее повече от 2 години.

Много видове барбуси, харацидови и цихлиди са склонни към изгризване на младите издънки, а охлювите прогризват дупки в листата.

Nuphar lutea се размножава чрез семена.  Семената се събират късно лято или есен в природните водоеми. Препоръчва се това да се прави така:  След като забележите голяма пъпка, близка до съзряване, което обикновено се случва в средата или края на август, откъснете я, загърнете я с гъба и привързана на дълъг конец, я пускате да си плува във водата. Плода ще плува дотогава, докато не съзрее и тогава се спуска на дъното и по този начин ще може да бъде изваден навреме и семената да не се загубят.

Тъй като много семена след съзряването веднага прорастват, а младите презимували растения, болшинството, загиват, то семената е най-добре да се съхраняват увити във влажно парче плат в хладилника при температура от 0 до 4°С. Те се засяват в края на март или април в грунд от пясък с примес на глина при ниво на водата не повече 10 см и температура 18-22°С.  Младото растение, което има вече 3-4 листа с дължина 5-6см може да се пресади в аквариум.

Приложение в аквариума: Nuphar lutea се използва като солитер в централната част на аквариума.

Аквариум с Nuphar lutea 

Характеристики


Семейство: Nymphaeaceae
Континент: Космополит
Биотоп: Космополит
Трудност: С определени изисквания
Разположение: Среден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 23.05.2024 г