Alternanthera reineckii, (Briquet, 1899)

Българско наименование:

Алтернантера Рейнеки

Снимка на Alternanthera reineckii, (Briquet, 1899)

Етимология: Alternus редуващ се, Anthera  прашникова торбичка, в общият смисъл на редуващи се плодни и безплодни тичинки, reineckii  - на E.M.Reineck

Семейство: Amaranthaceae

Континент: Централна и Южна Америка

Разпространение:  Аржентина, Парагвай, Бразилия

Изисквания за CO2: Препоръчително

Светлина: силна до много силна

Температура: 22 - 28°С

Твърдост на водата:
мека до средно твърда

pH: 5.5 - 6.5

Височина: до 30 см. (рядко до 50 см.)

Разположение в аквариума:
среден, заден план

Скорост на растеж:
бавен до бърз в зависимост от условията

Изисквания: средни

Трудност: средна

Тип растение: стеблено

Описание: Има описани над 170 вида от род Alternanthera. Alternanthera reineckii е навлязла за първи път в акваристиката през 1965 г. в Холандия. Тя е стеблено растение с червени листа, които могат да имат различни форми.  Цветът на горната повърхност на листото може да варира от маслиново зелено през червено до кафяво, а от долната страна от розово до червено.  Добрата подхранка с желязо засилва червеният цвят. Растението се развива добре при добри условия на отглеждане.
Предпочита силна до много силна светлина, богат на хранителни вещества и на желязо грунд, и подаване на СО2. Дори и при добро осветление долните листа гният заради засенчването им от по-горните. Предпочита леко кисела и мека вода. При засаждането е необходимо разстоянието между две растения да е по-голямо, за да не се засенчват. Цъфти само когато расте надводно.

Цвят на Alternanthera reineckii


Според Каселман алтернантерите се делят на:

1. Alternanthera reineckii „Red”  - Листата са червени до наситено кърваво червени.

Alternanthera reineckii „Red”2. Alternanthera reineckii „Green” - Листата са с маслинено зелен цвят отгоре и червен до кафяв отдолната страна.
И двата култивирани подвида предпочитат много силна светлина, фин и богат на хранителни вещества грунд, оптимално подаване на СО2 и торене. По-трудни са за отглеждане, и въпреки осигуряването на оптимални условия растат бавно.


3. Alternanthera reineckii „Purple” (Alternanthera reineckii „lilacina”)  - Подводно отглеждана цветът на листата отгоре е светло червен до винено червен в някой случаи и до наситено тъмно червен, а отдолу листата са наситено лилави.

Надводната форма има светло до тъмно зелени листа. Може да се развива и на по-слаба светлина от зелената и червената форми, но при по-силна светлина расте по-бързо. Препоръчва се отглеждането и на силна светлина, при което междувъзловите пространства стават по-къси и растението по гъсто и красиво. На всяко междувъзлие пуска коренчета чрез които усвоява хранителни вещества и през водата, затова не трябва да се махат. Трябва да се отглежда в кисела и мека вода. Наличието на голямо количество калций може да нарани листата, които в последствие да загният. Трябва да и се осигури и СО2, както и богат на хранителни вещества грунд.

Alternanthera reineckii „lilacina”


4. Alternanthera reineckii „Pink”  (Alternanthera reineckii „Rosaefolia”) Надводната форма има светло до тъмно зелени листа. Цвета на листата на подводната форма отгоре е светло червен до червен, а отдолу е тъмно лилав. Това е най-лесният за отглеждане и най-разпространеният вид алтернантера. Може да расте макар и по-бавно и при по-слаба светлина. Водата може да е и по-твърда, макар че предпочита да бъде мека и кисела. Може да не се подава СО2, но ако подавате расте по-бързо. Хубаво е да се тори с течни торове и субстрата да е богат на хранителни вещества.  Може да се каже, че е най-популярното червено растение в класическият холандски аквариум.

Размножаването на всички видове Alternanthera reineckii става като отрежете някое от клончетата във възела и го посадите в грунда, или като срежете стеблото и засадите отрязаната част. В последствие растението пуска няколко нови разклонения, които му придават храстовиден вид.

Приложение в Акваскейпa:  Alternanthera reineckii най-често се използва като фокусна точка, поради прекрасните си червени листа, които силно контрастират в аквариум с зелени растения. Хубаво е да се засее в група от няколко растения, които трябва да бъдат на оптимално разстояние едно от друго, за да не се засенчват. Най-често се засажда на среден или заден план.

Аквариум с Alternanthera reineckii

Събиране на информация и превод: anasarka

Характеристики


Семейство: Amaranthaceae
Континент: Южна Америка
Трудност: С определени изисквания
Разположение: Среден, заден план
Тор, CO2: Препоръчва се торене и CO2
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка

Карта на разпространение


Тема във форума

Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.02.2024 г