Vanuatu Live Rock

Българско наименование:

Жив камък от Вануату

Снимка на Vanuatu Live Rock

Живият камък от  Vanuatu  е „невъзстановен“ порест камък. Средния му размер е между  12 и 40 см.  Препоръчителното количество е 0.1 – 0.2 кг за литър.  Това количество ще ви позволи да създадете красив акваскейп, с множество дупки и процепи  за криене на морските риби. От гледна точка на акваскейпа е допустимо оформянето на формата и размерите на камъните с помоща на чук и длето.  Това няма да навреди на обитателите на камъка.

Цветна форма: Зелена, Оранжева, Розова, Червена, Жълта

Тъй като този камък е „невъзстановен“, може да намерите по-голямо биоразнообразие върху него.  Този тип жив камък се състои от изключително порест калциев карбонат.  При благоприятно осветление, осветените области от живия камък ще се покрият с пурпурни, червени, жълти, розови и зелени коралови водорасли (Coralline algae). Различни форми на макроводорасли са също често срещани при тези камъни.

Живият камък от Vanuatu е подходящ не само за рифов аквариум, но и за аквариум само с риби. Той осигурява естествен източник на храна за някои риби,  помага за разлагането на отпадъците,  произведени от аквариумните обитатели,  създава основа за живите корали или служи за декорация в аквариума само с риби. В този тип камък съществува богато разнообразие от форми на живот като водорасли, червеи, гъби (sponges), морски звезди, ракообразни, миди и случайно дори твърди или меки корали.

Живият камък от Vanuatu  е лесен за поддръжка и това го прави чудесен за начинаещи или експерт акваристи.  Този тип камък изисква умерена сила на осветлението и умерено течение на водата, както и добавяне на калций, стронций, йод и микроелементи.

След закупуването на този тип камък, преди да се сложи в аквариум, който съдържа риби, корали или безгръбначни, е задължително той да премине през процес на възстановяване, поради естественото отмиране по време на транспортирането му.

Характеристики


Континент: Неизвестно
Биотоп: Тихи океан
Трудност: Неизвестно
Слой: Неизвестно
Миним. обем: Неизвестно
Вода: СоленаДобавенo на 07.03.2010 г; промененo на 17.04.2024 г