Stichodactyla gigantea

Българско наименование:

Снимка на Stichodactyla gigantea

Популярно име: True Carpet Anemone - Tan

Разпространение: Индийско-Тихоокеанския регион, Червено море

Темперамент: Агресивен

Съвместимост с рифов аквариум: При определени условия

Осветление: Силно

Течение: Силно

Разположение: Дъно

Соленост: 1.023-1.025

Максимален размер: 90см

Цветна форма: Жълто-кафява

Отровно: Да

Храна: Месоядна

Добавки: Калций, Магнезий, Стронций, Йод, Микроелементи

Stichodactyla gigantea има вълниста форма и e разпространена в плитките води на Индо-Тихоокеанския регион и Червено море. Обикновено се открива в скалистите рифове със мек кален или пясъчен субстрат и може да достигне размер от 90см.  Има относително къси, заострени пипала.

Тази анемония служи за домакин на много видове риби клоун: Amphiprion clarkii, Amphiprion perideraion, Amphiprion akindynos, Amphiprion rubrocinctus, Amphiprion barberi, Amphiprion bicinctus, Amphiprion ocellaris, и Amphiprion  percula.

Stichodactyla gigantea изисква аквариум с много силно осветление и силно течение на водата. В него трябва да има разнообразни пясъчни и скалисти места, за да може анемонията да си избере подходящо за нея място.  Предпочита да зарови основата си в пясъка в основата на камък, и често се прикрепя към стъкленото дъно на аквариума, където е напълно защитена под камъка и пясъка.  Когато я слагате за пръв път в аквариума, най-добре е да изровите за нея пясъчно легло в основата на голям камък, като намалите течението за кратък период от време , за да има време да се захване за дъното.  Вече на мястото си, внимателно я затрупайте с пясък и можете да възстановите нормалното течение в аквариума.
Stichodactyla gigantea има жило и може да навреди на други анемонии или корали, тъй като се движи из аквариума.  Този вид може да яде риби, така че бъдете внимателни когато е в аквариум със други риби освен риби клоун.

Когато вече е намерила оптималните за себе си условия, анемонията е много лепкава и когато се залепи за нещо (или някого), е много трудно да я склоните да го пусне без да я увредите.

Това е също една от малкото анемонии, които могат да предизвикат тежки реакции при хората, специално ако са в контакт с област от кожата, която е много чувствителна, като подмишниците или вътрешната част на ръката.

Stichodactyla gigantea  е едно от големите предизвикателства за отглеждане в аквариум и е подходяща само за много опитни акваристи. Необходим е напълно установен аквариум, с перфектна водна химия, адекватна по сила течение и силно осветление.

Също така е нужно седмично или дори дневно хранене с парчета прясна риба, сурови скариди, едри mysis и други месни морски храни.


Характеристики


Семейство: Stichodactylidae
Континент: Неизвестно
Трудност: Много трудно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 200л
Вода: СоленаДобавенo на 06.03.2010 г; промененo на 29.02.2024 г