Stichodactyla haddoni

Българско наименование:

Снимка на Stichodactyla haddoni

Популярно име: Haddon's Carpet Anemone

Разпространение: Индийско-Тихоокеански регион, Червено море 

Темперамент: Агресивен 

Съвместимост с рифов аквариум: При определени условия 

Осветление: Силно

Течение: Умерено 

Соленост: 1.023-1.025

Максимален размер: 90см 

Добавки: Йод, Микроелементи

Stichodactyla haddoni живее самотно в плитките води на Индо-Тихоокеанския регион и Червено море. Тя пребивава в мек кален или пясъчен субстрат и може да достигне размер от 90см.

Тази анемония в природата служи за домакин на много видове риби клоун: Amphiprion clarkii, Amphiprion sebae, Amphiprion akindynos, Amphiprion chrysogaster, Amphiprion  chrysopterus, и Amphiprion  polymnus. В домашния аквариум е домакин още и на Amphiprion ocellaris, Amphiprion  percula, и Amphiprion allardi.

Stichodactyla haddoni изисква аквариум със силно осветление и силно течение на водата.  В него трябва да има разнообразни пясъчни и скалисти места, за да може анемонията да си избере подходящо за нея място.  Предпочита да зарови основата си в пясъка в основата на камък, и често се прикрепя към стъкленото дъно на аквариумa, където е напълно защитена под камъка и пясъка.  Когато я слагате за пръв път в аквариума, най-добре е да изровите за нея пясъчно легло в основата на голям камък, като намалите течението за кратък период от време, за да има време да се захване за дъното. Вече на мястото си, внимателно я затрупайте с пясък и можете да възстановите нормалното течение в аквариума.

Stichodactyla haddoni  има много силно жило и и може да навреди на други анемонии или корали, тъй като се движи из аквариума. Този вид може да яде риби, така че бъдете внимателни когато е в аквариум със други риби освен риби клоун.

Когато вече е намерила оптималните за себе си условия, анемонията е много лепкава и когато се залепи за нещо (или някого), е много трудно да я склоните да го пусне без да я увредите.

 

Това е също една от малкото анемoнии, които могат да предизвикат тежки реакции при хората, затова трябва внимателно да боравите с нея.

Въпреки че е една от най-лесните “Carpet Anemones” , грижата за нея е по силите само на много опитни акваристи.
Необходим е напълно установен аквариум, с перфектна водна химия, адекватна по сила течение и силно осветление.
Също така е нужно седмично или дори дневно хранене с парчета прясна риба, сурови скариди и други месни морски храни.

Характеристики


Семейство: Stichodactylidae
Континент: Неизвестно
Трудност: Трудно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 150л
Вода: СоленаДобавенo на 06.03.2010 г; промененo на 13.04.2024 г