Rhinecanthus aculeatus (Linnaeus, 1758)

Българско наименование:

Снимка на Rhinecanthus aculeatus (Linnaeus, 1758)

Популярно име: Humu Picasso Triggerfish

Разпространение: Фиджи, Малдиви, Таити

Темперамент: Агресивен

Съвместимост с рифов аквариум: Не

Соленост: 1.020-1.025

Максимален размер: 25см

Цветна форма: Черна, Синя, Оранжева, Жълтокафява, Жълта

Храна: Месна

Съвместимост: Виж диаграмата

Rhinecanthus aculeatus има тяло с градиращи тъмни ивици, както и сини и черни ивици върху главата. Първата кост на гръбния му плавник е много мощна и може да се фиксира във вертикално положение.  При опасност рибата се скрива в убежище с тесен вход, повдига гръбната и коремната си перка и се заклещва така, че може да бъде извадена само с разрушаване на убежището. Още един начин за защита – може да издава хъркащи звуци с помоща на плавателния си мехур.

Rhinecanthus aculeatus притежава мощни челюсти (във външния ред на всяка челюст има по 8 мощни зъба, освен това на горната челюст във вътрешния ред има 6 пластинчати зъба, които усилват зъбите от предния) и зъби, които не дават шанс за спасение на храната - раци, морски звезди, скариди.  С помоща на тези зъби те лесно разчупват черупките на раците и скаридите, морските звезди и таралежи.  Обдухват ги със вода дотогава, докато не се обърнат, показвайки по-податливата си мека част на тялото.

Необходим е поне 300 литров аквариум с камъни и пещери, които той ще реаранжира след време по собствен вкус.   Аквариума трябва да е само с риби, тъй като  Rhinecanthus aculeatus ще унищожи всички безгръбначни.

Тази риба има ненаситен апетит и яде с удоволствие практически всяка свежа или замразена морска храна: скариди, месо от раци, миди, месо от калмари.  Внимавайте да не я прехранвате.
 

Характеристики


Семейство: Balistidae
Континент: Неизвестно
Биотоп: Фиджи
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 300л
Вода: СоленаКарта на разпространение


Добавенo на 17.03.2010 г; промененo на 25.07.2024 г