Centropyge bispinosa (Gunther, 1860)

Българско наименование:

Снимка на Centropyge bispinosa (Gunther, 1860)

Популярно име: Twospined angelfish

Размер до 10 сантиметрa.

Разпространение: Разпространени са в източното крайбрежие на Африка, ХавайИндийско-Тихоокеанския регион , Микронезия, Червено море.

Съвместимост: Виж диаграмата

 

Биология

Среща се в най-разнообразни биотопи, в каменистите участъци, обрасли с водорасли, в кораловите лагуни и на външните склонове на рифовете на дълбочина до 45 метра. Възрастните обикновено са по двойки или неголеми групи.  Младите предпочитат да плуват сами. Хранят се главно с водорасли, но ядат също и дребни  ракообразни, червеи и други безгръбначни. Младите са планктоноядни.

Отглеждане в аквариум

Един от най-популярните центропиги, отличаващ се с доста едри размери и привлекателно оцветяване. Обикновено се адаптира добре и бързо в аквариум, ако бъде един от първите в аквариум със стабилни установени условия и миролюбиви съседи.  За една риба е необходим аквариум от 120 литра с голям брой скривалища и живи камъни, обрастли с водорасли.
Температура 22 – 26 градуса, оптимална 24 – 25 градуса, pH 8.1 – 8.4.

Хранене

За този вид е подходяща смес от ситно нарязано месо от скариди и миди с добавяне на водорасли, например спирулина.  За хранене на младите риби трябва да се добавят и науплии на артемия.  Въпреки това, основната им храна си остават водораслите по камъните и стъклата на аквариума. Трябва да се хранят два-три пъти на ден.

Съвместимост

Едрите възрастни екземпляри е най-добре да бъдат единствен екземпляр от вида си, а младите може да са група.  При недостиг на водорасли в аквариума и еднообразна диета може да започнат да гризат полипите на твърдите и меките корали, както и мантията на мидите.  Ако тези центропиги са едни от първите в аквариума, те ще могат да съжителстват успешно с много по-едри от тях съседи, като едри ангели, пеперуди и други.  Обаче пускането им във вече установен аквариум с такива риби не е желателно, защото поради силния стрес трудно ще намерят място за себе си при тези условия.

Характеристики


Семейство: Pomacentridae
Континент: Неизвестно
Трудност: Неизвестно
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 150л
Вода: СоленаКарта на разпространение


Добавенo на 04.03.2010 г; промененo на 21.07.2024 г