Chaetodon auriga ( Forsskal, 1775)

Българско наименование:

Снимка на Chaetodon auriga ( Forsskal, 1775)

Chaetodon auriga ,  позната още като Auriga Butterflyfish ,Threadfin butterflyfish, Golden butterflyfish, Threadfin, Diagonal butterflyfish.

Обитава  Червено море и Индо-Тихоокеанския регион в задните части на рифове, лагуни и  рифови протоци. Откриват се поединично или по двойки  на дълбочина до 10 метра. Максималният им размер е около 20 см.  Възрастните екземпляри имат дълга гръбна нишка. При рибите от Червено море липсва петното върху меката гръбна перка (фалшивото око за да обърка хищниците) и гръбната нишка е по-къса. Младите риби са със ярко жълто  оцветена опашка.
Chaetodon auriga  е една от най-лесните риби за отглеждане. В аквариума трябва да има достатъчно места за криене, в които да си почива през нощта.

Соленост: 1.021-1.023

Съвместимост: Виж диаграмата

При хранене с разнообразни замразени храни рибата ще се чувства прекрасно. Chaetodon auriga с охота приема различни видове храни. Храненето с разнообразна храна е много важно за запазване на рибата в добро здраве. Замразени mysis shrimp, месо от ракообразни, морска риба, люспеста или на пелети суха храна.


Забележка:

Рибата-Пеперуда не се препоръчва за рифове, тъй като се храни с различни видове корали,  fan worms, и други видове безгръбначни.

Повечето Butterflyfish ядат и Аиптазията - анемонията паразит.

 

Ако искате да гледате повече от две Auriga Butterflyfish или друга Butterflyfish с подобно оцветяване, препоръчва се да се пуснат в аквариума по едно и също време.

Характеристики


Семейство: Chaetodontidae
Континент: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Дънен-среден слой
Миним. обем: 200л
Вода: СоленаКарта на разпространение


Добавенo на 03.03.2010 г; промененo на 13.04.2024 г