Caridina cantonensis var. "Red Tiger"

Българско наименование:

Червена тигрова скарида

Снимка на Caridina cantonensis var. "Red Tiger"

Aнглийско име: Red Tiger Shrimp

Произход: Китай

Размер на самеца/самката: 2.5 см / 3 см

Температура: 15-27 °C (препоръчвана 18-23 °C )

pH: 7.0 - 7.5, TDS: 100-180, KH: 4-8 GH: 6-10

Поведение: Неагресивно

Трудност: Лесно

Скорост на възпроизводство: Висока


Въведение:
Червената тигрова скарида прилича много на Тигровата скарида, но има червени ивици вместо черни.  Тигровата и Червената тигрова скариди може да се чифтосват помежду си и да имат поколение с характеристики от двата вида – с червени и черни ивици или пък напълно червени като Red Cherry.

Червената тигрова скарида е относително нова в хобито.

Произход:
Червената тигрова скарида произлиза от потоците в Китай.

Външен вид:
Kакто бе казано по-горе, Червената тигрова скарида изглежда като Тигровата скарида, но ивиците и са червени, вместо черни.  Червените ивици понякога са с оранжев отблясък, докато опашката е оранжава до жълта.  Очите са черни. 
Червената тигрова скарида не е селективна форма, тя изглежда по същия начин и в природата.

Отглеждане:
Отглеждането на Червената тигрова скарида е лесно, особено ако сте гледали по-разпространената Тигрова скарида.  Водата трябва да е мека и pH да бъде около неутралното (pH 7.0-7.5). Препоръчваната температура на водата е 18-23 °C.  Нивото на органичните отпадъци трябва да бъде ниско.  Ако имате проблем с качеството на водата, без проблеми може да оставите скаридите да гладуват за няколко дена, докато решите проблема.  За тях е по-добре да са гладни, отколкото да живеят в мръсна вода.
 
Хранене:
Червената тигрова скарида приема почти всички видове храни и не е капризна. За да намалите риска от хранителен дифицит, хранете я с разнообразна храна, вместо само с един вид.  Може да комбинирате готови храни с преварени марули и спанак например.
Ако остава храна в аквариума след около 2-3 часа, вероятно прехранвате или те са много плашливи да излязат в търсене на храна. В такъв случай намалете порциите или хранете вечер, когато осветлението в аквариума е изгасено.

Различаване на пола:
Женските червени тигрови скариди са обикновено по-едри от мъжките и коремчето им е заоблено.  Няма разлика в оцветяването, шарките или интензивноста на цвета между половете.

Здравите червени тигрови скариди отглеждани при подходящи условия обикновено започват да се размножават веднага.  След чифтосването, женската носи яйцата докато са готови за излюпване, и майката е готова да се чифтосва отново скоро след това (обикновено в рамките на седмица). Яйцата са обикновено 20-25.

Червената тигрова скарида се чифтосва с Тигровата скарида и има поколение.


Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Китай
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавена на 30.04.2010 г