Neritina natalensis (Reeve, 1845)

Българско наименование:

Тигров охлюв

Снимка на Neritina natalensis (Reeve, 1845)

снимка: nikolaytoshev

Произход: Южна Африка 

Размер: до 2.5 см

Дишане: Чрез хриле

Температура:  22 до 26°C

Полезност: Яде водорасли

Трудност на отглеждане: Лесно

Агресивност: Миролюбиви

Минимален размер на аквариума: 20 литра

Neritina natalensis е неголям охлюв – до 2.5 см, представител на семейство Neritidae, голяма част от видовете в което са морски охлюви.  Този охлюв е едно от малкото изключения.

Тигровия охлюв е разпространен в Южна Африка.

Яйцата се полагат върху твърда повърхност (растения, камъни, корени), развитието на младите охлюви е много бавно.
 
Водата за отглеждането му трябва да сравнително твърда (обща твърдост по-ниска от 10 не е желателна), в противен случай черупката му започва да се разрушава.

Освен твърдостта, има значение и концентрацията на нитрати и фосфати – в стара вода не се чувстват добре.
Стойността на pH не трябва да е по-малка от 7.0 и ако наистина обичате този охлюв,  трябва да добавяте допълнително калций под формата на начупени парчета корали.  Толерира студена и топла вода, но се движи по-бързо в по-топла вода. Също така е по-активен през ноща.

Този охлюв е изключително подходящ за аквариум: храни се с водораслите върху стъклата, корените и камъните, а не яде растенията. Дори нимфеята.

Единствения проблем с него е склонноста му към бягство от аквариума (на немски се нарича Rennschnecke, което значи «бягащ охлюв»).  По всяка вероятност това не е водно, а земноводно животно (въпреки, че диша с хриле и на капака на аквариума няма да живее дълго!). Така че аквариума трябва да е плътно покрит.

 Външния му вид е също впечатляващ - черни ивици на светло-кафяв фон с различна ширина и форма. 

Размножаване на Neritina.

1.  Вземете нещо(a), добре покрито с водорасли и го сложете в аквариум със сладка или бракична вода. Това може да е парче камък, корен или пък едро листо от растение, покрито с водорасли.  Температурата не е особено важна, но качеството на водата трябва да е на възможно най-високо ниво.

Най-често се използват корени, които са обикновено покрити с множество водорасли, осигуряващи изобилие от храна за охлювите.

2. Изчакайте няколко дена докато забележите достатъчен брой яйца върху корена.  Яйцата приличат на малки сусамени семена. 

Яйца на неретина

Снимка: Longalon

Не се опитвайте да преместите яйцата чрез остъргване. Ще повредите черупката!
Изчакайте около 72 часа и ще имате чудесен по размер декор с яйца върху него.


3. Подгответе малък аквариум – около 4-10 литра.  Сложете тръбичка с аератор, като регулирате въздуха така, че да пуска по едно мехурче на всеки две секунди.  Водата трябва да е морска!

Защо морска, а не бракична? Причината е, че тези охлюви на този етап се нуждаят от много калций и минерали за да развият здрава и силна черупка, което ще увеличи и степента на оцеляване на малките. Има успехи и при излюпване в бракична вода, но процента на оцеляване се увеличава с 80% когато се излюпват в морска вода.  Достатъчно е морската вода да покрие корена с яйцата, не е нужно да пълните аквариума догоре.

4.  На всеки три дена се прави смяна на 50% от водата. Не искате охлювите да умрат заради лоша вода, нали. Не бъдете мързеливи, отнема не повече от 5 минути.

5. Яйцата започват да се излюпват, но много бавно.  Процеса продължава от няколко дена до няколко седмици. Ще забележите една много малка ларва.  Може да започнете да ги храните с водораслите по корена или да им купите водораслов чипс.

Начупете го на ситно и поръсете в аквариума. Количеството се определя на око. Ако не виждате никаква храна, сипете им малко.

6. Когато забележите, че черупката на охлювите вече блести, време е да ги преместите.  Този процес може да трае седмици. Не се препоръчва да става за ден или два тъй като ще загинат.

Купете си малък съд с измервателни линии за обема. Може да бъде и спринцовка.

Всяка сутрин махайте 10мл вода от аквариума и я заменете с  5мл сладка сутринта и 5мл вечерта. И така цял месец!
Използвайте неутрализирана вода без опасни химични съединения, например Tetra Aqua Clear.

 

Тази процедура е само за сладководни аквариуми.
За бракични просто намалете солеността докато достигне нивата във вашия аквариум.

Радвайте се на вашите нови Неретини.

Neritina Red Union Snail

снимка: nikolaytoshev

 

Характеристики


Семейство: Neritinidae
Континент: Африка
Биотоп: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 27.04.2010 г