Caridina cantonensis var. "Orange Bee"

Българско наименование:

Оранжева пчела

Снимка на Caridina cantonensis var. "Orange Bee"

Английско име: Orange Bee Shrimp

Произход:  Див предшественик от Азия (вероятно Китай)

Размер (самец / самка): 2.5 см / 3 см

Температура: 21 - 27 °C

pH: 6.2 – 6.9

Поведение: Неагресивно

Трудност: Лесно

Скорост на възпроизводство: Висока


Въведение:
Скаридата Оранжева пчела (Orange Bee)  е една от първите скариди, отглеждани в аквариум.

Произход:
Скаридата Orange Bee е цветна форма на Caridina cantonensis.  Разнната и история остава неизвестна и не е ясно кой я е развъдил първи и въвел в аквариумното хоби.

Външен вид:
Както и името подсказва, скаридата Orange Bee е известна с интезивния си оранжев цвят. Женските екземпляри имат по–наситен цвят, мъжките са малко бледи. Може да забележите и няколко тесни бели и черни ивици върху тялото и. 

Отглеждане:
Оптималните условия за отглеждане на тази скарида са мека кисела вода с pH 6.2 – 6.9.  Поддържайте gH 4-6 и kH  1-2.  Препоръчваната температура за Orange Bee е 21 - 27 °C.  Избягвайте всякакви резки промени в параметрите на водата.  Тя трябва да е чиста, количеството органични отпадъци ниско.  Скаридата Orange Bee е по-издържлива на органичните отпадъци отколкото близката с нея  Crystal Red,  но това не означава, че аквариста може да пренебрегне качеството на водата.  Правете чести смени на водата и не прехранвайте.  Ако внезапно имате ръст на органични отпадъци, спрете да и давате храна за няколко дена, докато оправите проблема.

Хранене:
Хранейки вашите скариди Orange Bee с разнообразна храна ще избегнете риска от хранителен дефицит.  Това обикновено не е трудно, тъй като скаридите приемат с охота различни видове храни.  Можете да храните с готови храни за скариди или да давате сварени марули или спанак. Понякога може да давате и месни храни като хирономус. 
Не хранете с повече храна отколкото могат да изядат в рамките на 2-3 часа. Ако се страхуват да излезат и да се хранят, осигурете им повече места за криене или ги хранете вечер, когато лампите в аквариума са изгасени. 

Различаване на пола:
Различаването на пола не е трудно, тъй като женската е по-едра от мъжкия и коремчето и е заоблено, докато при мъжкия е право.   Женската има също по-наситено оранжево оцветяване.
Яйцата са кехлибарени и тази скарида няма стадий ларва – когато яйцата се излюпят се появява миниатюрна скарида.  Оранжевото оцветяване е още от първия ден, но става по-интензивно с времето.


Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 26.04.2010 г