Neocaridina heteropoda heteropoda (Liang, 2002)

Българско наименование:

Снимка на Neocaridina heteropoda heteropoda (Liang, 2002)

Aнглийско име: Neocaridina Heteropoda wild

Произход: Китай

Размер (самец/самка): 2.5 см / 3.0 см

Температура: 23 – 29 °C

pH: 6.5 - 7.5

Поведение: Неагресивно

Трудност: Лесно

Скорост на размножаване: Висока

 

Въведение:
Дивата Neocaridina heteropoda е предшественик на популярните Red Cherry и Жълта скариди. И двата вида са селектирани цветни форми на този вид.

Произход:
Neocaridina heteropoda живее в Китай, а също и в други части на Азия, но точния и ареал не е известен.

Външен вид:
За разлика от цветните си форми, дивата Neocaridina heteropoda има камуфлажно оцветяване. Оцветяването е разпръснато, за да може скаридата да се слее с околната среда, например камък.
Женските имат седло, като цветът на седлото и яйцата е зелен.

Отглеждане:
Neocaridina heteropoda е вид, който се адаптира към кисели и алкални води, pH 6.0 до 8.0. Може да живее в мека и в твръда вода с температура от 23 до 29 °C. Поддържайте водата чиста, т.е не позволявайте нивата на органиката да са високи, и избягвайте резки промени на температурата и водната химия. Промените трябва да са бавни и постепенни.
Ако възникне проблем с качеството на водата, безопасно е да оставите скаридите няколко дни без храна, докато решите проблема.

Хранене:
Neocaridina heteropoda приема почти всички видове храни за аквариумни обитатели.  Храненето с разнообразна храна, вместо само с един вид, ще намали риска от хранителен дефицит.  Може да комбинирате например пелети, храна на люспи с преварени марули, спанак. Рядко може да и давате и хирономус.  Не хранете скаридите с повече храна отколкото могат да изядат в размките на 2-3 часа,  тъй като излишъка ще влоши качеството на водата.

Ако скаридите изглеждат наплашени и отказват да излязат навън в търсене на храна, опитайте да ги храните когато осветлението в аквариума е изключено. Повече места за криене също ще помогне. 

Различаване на пола:
Различаването на пола при Neocaridina heteropoda е много лесно. Мъжките са по-дребни от женските и коремчето им е право, вместо заоблено.  Също, женските са с по-тъмно оцветяване и имат седло за яйцата.

Neocaridina heteropoda е много плодовит вид който охотно се размножава в плен.  Ако се придържате към препоръките по-горе за отглеждането на Neocaridina heteropoda, тя ще започне съвсем скоро да се размножава.

Женската има зелени яйца върху зелено седло и носи яйцата до излюпването им.  Обикновено 30-45 дена след беменноста се излюпват малките.  Ако можете да видите яйцата на малките в яйцата, значи до излюпването остават само няколко дена.


Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 23.04.2010 г