Caridina sp. Malaya

Българско наименование:

Малайска скарида

Снимка на Caridina sp. Malaya

Английско име: Malaya Shrimp

Произход: Малайзия

Размер: 2.5 до 3 см

Температура:  23-29 °C

pH: 7.8 - 8.0

Поведение: Неагресивно

Трудност: средна

Скорост на размножаване: средна

 

Въведение:
Малайската скарида е сравнително нова в акваристиката и е все още трудно да се намери. Тя е известна преди всичко с начина си на размножаване – за разлика от повечето скариди, отглеждани в аквариум, тя преминава през стадий ларва.

Произход:
Както подсказва и името и, произхожда от Малайзия.  Внася се главно в Германия, но колкото повече акваристи започнат да я развъждат, толкова по-бързо ще стане популярна.  

Външен вид:
Taзи скарида може да покаже няколко различни цвята, включващи синьо, зелено, червено, кафяво и златно. Понякога погрешка се продава като Caridina babaulti, която изглежда подобно.

Отглеждане:
Опитайте се да наподобите типичната за Малайзия обстановка в аквариума и поддържайте температурата на водата 23-29 °C. Тя трябва да бъде наистина алкална, от 7.8 до 8.0.  Винаги поддържайте нивата на органичните отпадъци много ниски. Ако имате проблем с водата, безопасно е да спрете да храните скаридите за няколко дни, докато оправите проблема.

Хранене:
Малайската скарида не е претенциозна към храната и яде различни видове храни.  Хранете я разнообразно, за да намалите риска от хранителен дефицит. Може да комбинирате готови храни с преварени маруля или спанак.  Понякога може да я храните и с хирономус, това ще бъде оценено.

Не хранете с повече храна, отколкото може да изяде в размките на 2-3 часа. Ако се притеснява да излезе навън да търси храна, осигурете и повече места за криене и я хранете когато осветлението в аквариума е изгасено.

Различаване на половете:
Различаването на пола е ясно, тъй като женските стават по-едри от мъжките и имат по-тъмно оцветяване. Много женски имат бели линии минаващи през тялото. Женските имат също и заоблено коремче, докато на мъжките е право.

За разлика от много други видове отглеждани от акваристите, Малайската скарида има етап ларва. Повечето скариди в хобито с такъв тип на репродуктивния цикъл се размножават само в бракична вода, но не и Малайската.

Бременната женска има около 50 яйца (скаридите които нямат етап ларва носят доста по-малко) които се излюпват след около две седмици. Появилите се ларви след това се развиват до миниатюрна скарида.

Не е необходимо да давате специална храна на ларвите и малките скариди – тя ще ядат същата храна като родителите си, стига тя да е с достатъчно дребен размер, за да могат да я погълнат.


Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 22.04.2010 г