Caridina serratirostris (de Man, 1892 )

Българско наименование:

Скарида Нинджа

Снимка на Caridina serratirostris  (de Man, 1892 )

Английско название: Ninja Shrimp

Произход: Азия

Размер на самеца/самката: 2.5/3.5 см

Температура на водата: 22 - 27°C

Други параметри: pH 6.5 - 7.5

Скорост на възпроизводство: изисква солена вода за личинките

Поведение: Неагресивно

Сложност на отглеждане: Лесно

Кратък обзор:
Caridina serratirostris  - Скарида нинджа е получила това име поради способността си бързо да променя цвета си и да изчезне, като нинджа.
Известно е, че този вид скарида може да си смени цвета на червен, жълт, кафяв, син, черен и други.  Много други видове променят цвета си, когато са болни или стресирани, а скаридата –нинджа го прави, когато е необходимо.  Какво точно регулира оцветяването и не е известно, но много видове се адаптират към околната среда, имитирайки дъното или изкуствения ландшафт в  аквариума.
Единствения недостатък на тази скарида е, че се нуждае от солена вода за размножаване.

Произход:

Повечето екземпляри в аквариумите са хванати в дивата природа, тъй като размножаването в аквариум е много трудно и невъзможно без солена вода. Разпространена е в страните от Азия.

Размножаване:
Както беше написано по-горе, за размножаването на тази скарида е необходима солена вода.  А размножаването на видовете, нуждаещи се от солена вода, такива като Амановата скарида, е изключително трудно. Много е важна степента на соленост на водата когато личинките преминават през различните стадии на развитие, а също подхранването на личинките.  Личинката трябва бавно да бъде аклиматизирана към чистата сладка вода и подхранването и трябва да се контролира внимателно.

Хранене:
Трудности в храненето няма. Давайте и такова количество храна, което ще може да изяде за максимум 2-3 часа.  Не е добре да се прехранва или да се храни с престояла храна. Прехранването води до смърт и може да влоши качеството на водата.  Помнете, че в дивата природа те се хранят с каквото намерят и нямат постоянен източник на храна, така че ако не ги храните ден два няма да им навредите.  Понякога може да не ги храните няколко дена, за да може да се прочистят и да запазите чистотата на водата.

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 18.04.2010 г