Caridina spongicola (Zitzler & Cai, 2005)

Българско наименование:

Скарида Арлекин

Снимка на Caridina spongicola (Zitzler & Cai, 2005)

Английско название: Harlequin Shrimp

Произход: Индонезия - Сулавеси

Размер на самеца/самката: 0.6/1.2 см

Температура на водата: 28 -32°C

Други параметри: pH 7.% - 8.5

Скорост на възпроизводство: Ниска

Поведение: Неагресивно

Сложност на отглеждане: За напреднали

Кратък обзор:
Скаридата Арлекин обитава остров Сулавеси в Индонезия и има уникално оцветяване. Този вид е един от най-малките от всички, открити неотдавна в Сулавеси.  Скаридата Арлекин също така е изключително плашлива, докато не свикне с новата си среда на обитание. След като се аклиматизира в аквариума, тя ще се прояви в цялата си красота.

Произход:
Скаридата Арлекин обитава остров Сулавеси в Индонезия.  Това е уникален вид скарида, както и околната среда около нея.  В действителност, този вид скарида живее и се храни за сметка на сладководна гъба, която се намира в езерото.   От там идва и името и Caridina spongicola. Първоначално се е смятало, че скаридата се храни с гъбата, но това не е истина. Тя използва гъбата за да яде водораслите, които се намират в нея или върху нея, като по този начин я почиства. Храненето на скаридата в аквариум без гъбата е безпроблемно.

Характеристики на водата:
Както и всички скариди от Сулавеси,  температурата на водата трябва да бъде поне 25, 26°C. Температура на водата под тази стойност може да доведе до смърт. Също така се препоръчва отглеждането и в твърда вода, с pH не по-малко от 7.0.

Определяне на пола:
Как да се различи пола на скаридата Арлекин не е известно. Изглежда женските и мъжките са с еднаква окраска. Ако размера се окаже единствения показател, то различаването на пола ще се окаже трудна задача, тъй като скаридата сама по себе си е с малък размер.

Размножаване:
Хванати от местообитанието им, бременните самки носят хайвера си и в аквариума, не го изхвърлят. Размножаването става в абсолютно пресна вода, нито солена, нито соленовата. Отсъства стадия личинка. Възрастните самки износват хайвера дотогава, докато не се появят от него малки скариди. Обикновено има около 10-15 зърна и за износването им е необходимо около 20-30 дена. Малките скариди са оцветени по същия начин като родителите си, само цвета не е толкова наситен.

Външен вид:
Скаридата Арлекин има много интересен цвят – това е съчетание на три цвята – черен, червен и бял.  Тези три цвята отлично си контрастират един на друг. Арлекин – това е художествен стил, изобразяващ шутовете по времето на Средновековието.  Името си е получила от персонажа на една от книгите на издателството D.C. Comic, която се казвала  "Harley Quinn", и който имал костюм със същите цветове.

Поведение:
Както вече се каза, скаридата Арлекин е много страхлив вид. Тя може да се скрие и дълго да не се показва.  Такова поведение показва, че и е некомфортно в новата среда - аквариума.  След като се аклиматизира и няма хищници наоколо, тя ще излезе на открито място.  Ако забележите, че вашата скарида често се крие, това означава, че и е нужно повече време да се адаптира и че аквариума не и харесва.  Много е важно да се поддържа чистотата на водата и оптималните условия за нея.

Хранене:
Обикновена храна , както за всички скариди. Предпочита да яде нощем, през деня се намира на някое растение или на дъното.  Предпочита също да стои в сянката, под прикритието на растенията.  Най-добре е да се храни, когато светлината е изключена, един път на ден. Тогава ще и бъде по-уютно и ще почне да се храни.  Давайте само необходимото количество храна, които може да изяде за 2-3 часа.  Не трябва да се прехранва или да се храни с престояла храна.  Помнете, че в природата скаридата няма толкова много храна и ако не я храните ден или два няма да и навредите.

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Сулавеси
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 18.04.2010 г