Caridina dennerli (Von Rintelen & Cai, 2009)

Българско наименование:

Скарида Кардинал

Снимка на Caridina dennerli (Von Rintelen & Cai, 2009)

Произход: Индонезия (Сулавеси)

Размер: 1.9-2.5 см

Температура на водата: 28-32°С

Други параметри: pH 7.5-8.5

Размножаване: Средно трудно

Поведение: Неагресивно

Сложност на отглеждане: Средно трудно

 

Общ преглед:

Нова в хобито, скаридата кардинал бързо стана една от най-търсените скариди. Тя е едно удивително създание с цвят на тъмни рози или светло червена окраска с бели точки преминаващи през цялото и тяло.Трябва да я видите с очите си, за да оцените красотата й. Това не е скарида за начинаещи и само опитни акваристи трябва да се занимават с нея.

Обща информация:

Разпространена е в Сулавеси - Индонезия, намирана е в няколко езера на острова.

Параметри на водата:

Всички сулавески видове обичат температура от поне 26 °С, всяка по-ниска температура може да убие вида. Също трябва водата да е твърда и с pН показател не по-нисък от 7.0 .

Размножаване:

Това не е толкова трудно както някои си мислят. Не се нуждае от солена вода за процеса. Женските носят яйцата до тяхното излюпване, като обикновенно техния брой е 10-15. Ларвен стадий липсва. Малките се излюпват след 20-30 дни. Оцветяват се като възрастните веднага след излюпването.

Бебе скарида кардинал

Външност:

Този вид може да има различни оттенъци на червено, от светло до тъмно, но това няма връзка с пола или здравето на скаридата. Една от най-красивите черти са белите предни крака.

Поведение

Скаридата Кардинал не е срамежлива, постоянно ще претърсва дъното за храна. Тя прекарва цялото си време по обрасли с водорасли камъни и корени, естествено ако има такива. Интересно е, че тя става доста по-активна ако в същия аквариум има сулавески охлюви, може би така се чуства като у дома си.

Хранене:

Най-добре е да се храни веднъж дневно. Дава се толкова, колкото може да изяде за максимум 3 часа. Не е добре да се прехранва. Прехранването е известна причина  за смъртност и падане на качеството на водата. В природата скаридите не получават храна постоянно, затова е добре да се правят хранителни паузи от по ден-два, за да се прочистят.

Определяне на пола

Женските имат седло, но то се вижда само под инфрачервена светлина, други външни белези няма или не са открити.


Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Сулавеси
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 50л
Вода: СладкаДобавена на 09.02.2010 г