Atyopsis moluccensis ( De Haan, 1849)

Българско наименование:

Бамбукова Скарида

Снимка на Atyopsis moluccensis ( De Haan, 1849)

Разпространение: Юго-Източна Азия, Малайзия

Размер: Самците до 6 см, самките до 7-8 см.

Общ преглед:

Бамбуковата скарида е една от най-интересните скариди в акваристиката. Тя има няколко различни имена като например Азиатска Филтърна скарида, Вентилаторна скарида,  Дървена и други.

Размножаване:

Бамбуковата скарида има и своя лоша страна - тя не се развива напълно в сладка вода. Като Амановата този вид се нуждае от леко солена вода за своя ларвен стадий, с оглед на успешното развитие след излюпването. Друга лоша страна е, че почти всички скариди от този вид, които се продават по онлайн магазините са диво уловени. Вземането на това създание от природата и поставянето му в сладководен аквариум спомага за почти пълния срив на репродуктивните възможности на скаридата. Това не е причина да кажем, че Бамбуковата скарида е лош вид.
Самките често носят хайвер, но реални успешни случаи на размножаване са известни много малко. В никакъв случай не трябва да се оставят новоизлюпените малки заедно с родителите, защото бързо ще ги филтрират и изядат заедно с планктона. Малките са доста едри, до 2-2.5мм. Самката носи до 200 зърна хайвер.


Оцветяване:

Бамбуковата скарида може да бъде в много различни оцветявания, с изключение на бронз, кафяв и някои техни нюанси. Някои казват, че оцветяването показва здравословното състояние на вида.  Вероятно тя сменя цвета си в синхрон с това, което я заобикаля. Това, че трябва да седи на открито в дива среда налага мнението, че се нуждае от камуфлаж, защото са лесна плячка за хищниците, докато се хранят в потока. Също, може би женските сменят цвета си за да покажат, че са готови за оплождане.

Отглеждане:

Отглеждането в аквариум не е сложно. Обикновено се крият между растенията в течението, където със своите "ветрила" улавят плуващите частички храна във водата.  Не са взискателни към химическия състав на водата, но лошо понасят повишената концентрация на азотни съединения (амоняк, нитрити, нитрати). Водата трябва да бъде чиста с установена биосистема.  Ако е необходимо умеят умело да се крият. Въпреки  че не са дребни, откриването им е трудно даже във празен аквариум. Ако никой не ги плаши обаче, обичат да стоят върху растенията в търсене на храна.

От ключово значение е поставянето на камък, дърво или изобщо някаква платформа, към която да е насочена слаба струя. Ако течението е твърде силно, скаридата ще се покатери на филтъра или дори ще опита да излезе от аквариума. Тя ще търси източник на храна, ако е неспособна да се храни.  Бъдете сигурни, че я храните правилно. За разлика от много други видове, тази скарида далеч не яде всичко и вие трябва да удовлетворявате нейните нужди. Ако я видите да седи на дъното, това е индикатор,  че не се храни правилно и е необходима вашата намеса.

Яде всички прахообразни храни, но обикновено получава достатъчно просто за сметка на аквариумните микроорганизми.

Понякога е податлива на гъбични заболявания. В този случай помага повишаване на температурата до 30 градуса за 2-3 дена и активни смени на водата.

Показност:

Бамбуковата скарида е приятен вид и ще прекарва времето си на открито, филтрирайки течението за храна. Това несъмнено я превръща в център на аквариума, особено ако имате гости, които да могат да я видят. Нейните ветрила и интересна външност ще интригуват гостите и биха породили разговори. Тя е изключително мирна и може да бъде срамежлива, ако й е некомфортно или е болна.

превод: Деян

 

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: С определени изисквания
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 100л
Вода: СладкаДобавена на 08.02.2010 г