Caridina cantonensis sp. "Bee" (Yu, 1938)

Българско наименование:

Пчелна скарида

Снимка на Caridina cantonensis sp. "Bee" (Yu, 1938)

Разпространение:  Югоизточна Азия

Размер: мъжките 25мм, женските 30мм.

Температура: 21- 24°C (опрималната температура за развъждане е 23°C)

 pH: 6.2 - 6.9, TDS: 100-180, KH: 0-2 GH: 4-6
 

Изглед:

Пчелната скарида е директно свързана с Червената кристална скарида (Crystal Red Shrimp), която е червена мутация на пчелната, затова понякога я наричат червена пчелна скарида.

Параметри на водата:

Пчелната скарида предпочита мека, кисела вода. Чистата вода е също така нужна, както при всички други видове. Както кристално червената, така и пчелната може да е силно уязвима на заболявания, когато живее в мръсна вода. Смените на водата са задължителни. Температурата трябва да е по-ниска от 25°С, pН трябва да е между 6-7, КН трябва да е между 0-2. Много е важно тя да бъде гледана в специфични условия. Екстремалните и крайните водни параметри трябва да се избягват. Не може да се каже колко е деликатна тази скарида. Когато достигне зряла възраст параметите са още по-важни.

Размножаване:

Размножаването на пчелната е същото като това на Червената кристална скарида.То не е трудно, както си мислят някои и все пак, не е за начинаещи. Трябва да имате опит с някой по-лесен вид, преди да опитате да гледате и развъждате пчелни скариди. Водните параметри и храненето са изключително важни що се отнася за този вид. Инбрийдинга за получаване на селективни скариди ги предразполага към висока чувствителност към болести и стерилитет.

Генетично разнообразие:

Инбрийдинга на кристално червената скарида ги предразполага към стерилност и изнеженост. Затова пчелната скарида се е превърнала в генетичен обновител на сортовете. Всъщност има много пчелни скариди, които могат да се кръстосат с кристално червени скариди. Това спомага да бъдат по-устойчиви и да имат по-добра имунна система. Знае се, че колкото повече поколения изкарвате без да вкарвате свежа кръв, толкова по-нежни са скаридите и толкова по-кратко живеят.превод: Деян

Характеристики


Семейство: Atyidae
Континент: Азия
Биотоп: Неизвестно
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Неизвестно
Миним. обем: 30л
Вода: СладкаДобавена на 08.02.2010 г