Limia nigrofasciata  (Regan, 1913)

Българско наименование:

Синоним: Limia nigrofasciata.

Снимка на Limia nigrofasciata  (Regan, 1913)

Cемейство пецилиеви (Poeciliidae).
Разпространени са на юго-изток в САЩ, Централна Америка, северната и източна част на Южна Америка. Обитават спокойните водоеми с прясна вода, а също в леко солена вода в устията на реките.
Самеца има гоноподий. Хайвера се опложда в тялото на самката и тя ражда напълно оформени малки, които веднага започват да се хранят.
Размножаване в общ аквариум. Рибите изяждат малките, затова самката преди раждането се пренася в отделен аквариум, с засадени и плаващи растения, сред които се крият малките.

Разпространени са в пресните и слабо солени водоеми на о. Хаити.

Дължина на самеца до 4,5 см, на самката до 7 см. D 10-11, А 9-10, ll 26-28. Тялото е изтеглено, отстрани сплескано. "С" е заоблен. С възрастта самеца става по-силно сплескан отстрани. Гърба става висок. При възрастния самеца гърба е с блестящ бронзов цвят, страните са жълтеникави с жълто-зелен блясък и множество ситни точки, гърлото и корема са черни. По тялото минават 8-12 черни напречни ивици. Лъчите на "D" са черни, "С" е с тъмен кант, гоноподия е черен. Тялото на самката е кафяво с ясни черни напречни ивици."D" е жълтеникав с черни петънца.

Мирни риби, обичат слънчево осветление. Придържат се към средните и долни слоеве на водата. Между самците има йерархия и разграничаване на териториите. Може да се отглеждат в общ аквариум, голям, добре засаден с растения.

Вода: 24-28 °С, dН 10-25 °, рН 7-8. Храна: жива, растителна /в това число и водорасли/, заместители. Бременност 3-5 седмици, до 50 малки. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 4 месеца.

Характеристики


Семейство: Poeciliidae
Трудност: Лесно(a) за отглеждане
Слой: Среден слой
Миним. обем: 50л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 21.06.2024 г