Melanotaenia splendida splendida  (Peters, 1866)

Българско наименование:

Снимка на Melanotaenia splendida splendida  (Peters, 1866)

Семейство Melanotaeniidae.
Разпространени са в Австралия. Обитават водоемите с прясна и слабо солена вода.
Тялото е изтеглено, сплескано отстрани, страничната линия отсъства. Устата е долна. "D" се състои от 2 плавника. "D2" и "А" са дълги.
При самеца края на "D1 " е заострен.
Мирни стадни, подвижни риби, придържат се към горния слой на водата, скачащи, обичат движение на водата, лошо понасят малко количество кислород, от дъното не обичат да се хранят.
Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум с риби със сходен размер. Освен растенията е необходимо и достатъчно място за плуване.
Вода: 22 - 25 °C, dH 7 - 25 °, рН 7-8, може да се добави сол 1 -3 /л.
Храна: жива, заместители.
За размножаване се слага двойка или група риби с преобладаване на самките. Преди това самките и самците 1 - 2 седмици се държат отделно. Размножителен аквариум от 30 л за двойка, без грунд, с дребнолистни растения.
Препоръчва се предната стена да се закрие с тъмна хартия, горно осветление.
Вода: 25 - 27 °С, dH 10 - 25 ° , рН - 8. Хвърлянето е на порции, до 50 зърна всеки ден в продължение на седмица.
Рибите не закачат хайвера и потомството. Субстрата с хайвера обикновено се пренася в инкубатор с ниво на водата до 15 см, а вместо него се слага нов. Инкубационен период 5 - 7 денонощия, след няколко часа малките плуват. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 8 - 10 месеца.

Разпространени са в северо-западната част на Австралия. Дължина до 12 см. D1 5-7, D2 1/9-13, А 1/9-13, ll 33-36. Има много локални форми и общо описание не е възможно. Най-често оцветяването е кафяво до синьо, със сребрист блясък. Някои популации са в тъмна ивица, минаваща от очите до "С" и с 2-4 тесни тъмни линии на долната половина на тялото.

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: Средна трудност за отглеждане
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 13.04.2024 г