Melanotaenia fluviatilis  (Castelnau, 1878)

Българско наименование:

Снимка на Melanotaenia fluviatilis  (Castelnau, 1878)

Семейство Melanotaeniidae.
Разпространени са в Австралия. Обитават водоемите с прясна и слабо солена вода.
Тялото е изтеглено, сплескано отстрани, страничната линия отсъства. Устата е долна. "D" се състои от 2 плавника. "D2" и "А" са дълги.
При самеца края на "D1 " е заострен.
Мирни стадни, подвижни риби, придържат се към горния слой на водата, скачащи, обичат движение на водата, лошо понасят малко количество кислород, от дъното не обичат да се хранят.
Може да се отглеждат в общ, закрит отгоре аквариум с риби със сходен размер. Освен растенията е необходимо и достатъчно място за плуване.
Вода: 22 - 25 °C, dH 7 - 25 °, рН 7-8, може да се добави сол 1 -3 /л.
Храна: жива, заместители.
За размножаване се слага двойка или група риби с преобладаване на самките. Преди това самките и самците 1 - 2 седмици се държат отделно. Размножителен аквариум от 30 л за двойка, без грунд, с дребнолистни растения.
Препоръчва се предната стена да се закрие с тъмна хартия, горно осветление.
Вода: 25 - 27 °С, dH 10 - 25 ° , рН - 8. Хвърлянето е на порции, до 50 зърна всеки ден в продължение на седмица.
Рибите не закачат хайвера и потомството. Субстрата с хайвера обикновено се пренася в инкубатор с ниво на водата до 15 см, а вместо него се слага нов. Инкубационен период 5 - 7 денонощия, след няколко часа малките плуват. Стартова храна: "жива прах". Полова зрялост след 8 - 10 месеца.

Разпространени са в юго-източната част на Австралия. Дължина до 10 см. D1 4-6, D2 1/8-13, А 1/17-20, ll 33-36. Самеца е матово-сребрист със син до зелено-син оттенък в горната половина на тялото. По средата на тялото минава, често неясна, тъмна надлъжна ивица. На опашното стъбло има 3-4 тънки надлъжни червени линии. На хрилното капаче има червено петно. Дъговата обвивка на очите е златиста. Нечифтните плавници са с червеникави петънца, "D" и "А" са с черен кант. Самката е с по-малко наситено оцветяване, без червени линии на опашното стебло, плавниците са безцветни.

Характеристики


Семейство: Melanotaeniidae
Континент: Австралия
Биотоп: Австралия
Трудност: С определени изисквания
Слой: Среден-горен слой
Миним. обем: 100л
Вода: Сладка и бракичнаКарта на разпространение


Добавенo на 29.04.2004 г; промененo на 29.05.2024 г