• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 05:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Синьо зелени водорасли - Как ги победих

Започната от Deep, 05.08.2006 19:44

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Deep

Здравейте,

Не знам дали повечето форумци си спомнят , но аз имах проблем дълго време със синьо -зелените водорасли скоро след като стартирах аквариума си с дискуси. Два месеца след пускането се появиха и започнаха да набират скорост като плъзнаха по грунда. Опитах се да ги боря с конвенционални средства като ги сифонирах през ден /падат много лесно/, почти не хранех дискусите си, водата беше кристална , но тези гадове не се махаха, за два дни плъзваха отново. И така два месеца. Тогава реших да пробвам по-радикални мерки, използвах Алго стоп фикс на Тетра, специализиран продукт за синьо зелени водорасли. Опаковката струваше 10 лв. за 10мл ако не се лъжа. Както и да е, дозирах според предписанията и за 3-4 дни всичко се изчисти. Имаше обаче проблем, а именно с дискусите. Всичките се отпуснаха, изпокриха се в растенията и спряха да се хранят, определено третирането не им хареса. Синия неон и рамирезите не дадоха признаци , че нещо не им допада.  След като смених 30 % нещата се оправиха.  На растенията не повлия по никакъв начин. Проблема е че аквариума остана чист само за месец и тази гадост се завърна с нова сила. Третирах отново с Алго стоп фикс на Тетра, отново всичко се изчисти, дискусите обаче този път бяха по-зле, а една рамиреза умря. Резултата беше отново 1 месец чист аквариум и завръщането на синьо зелените водорасли. Тогава реших да третирам с еритромицин, както е препоръчано в сайта. В аптеката нямаха , но ми дадоха неговия заместител - ЕРИТРАН. Струваше 3 лв. В аптеката обясних за какво ми трябва и там ми изчислиха колко съответно еритран трабва да сложа в аквариума съобразено с третирането с еритромицин. Еритрана беше на прах и с него се прави водна емулсия, тоест смесва се с вода. Смесих по рецептата и изсипах разтвора в аквариума. Всичко веднага побеля, водата стана като мляко, а неразтворени кристалчета паднаха по дъното. Направо ми стана лошо и си казах че с дискусите е свършено  :lol:  Да - ама не  :lol:  След третирането с Еритрана, въпреки ужасно обезпокоителния бял цвят на водата, дискусите си плуваха и имаха апетит през цялато време на третиране от 4 дни, тоест препарата не им повлия ама грам. Отделно след това третиране, до ден днешен синьо зелените водорасли ги няма вече близо година.
Е напоследък тръгна брадица въпреки редовните смени на вода и хигиената в аквариума, но нищо сериозно  :lol:
Надявам се да съм помогнал на някого, защото знам аз как се мъчих с тази гад.
Наскоро реших да купия Еритран от същата аптека, казаха ми , че това лекарство е спряно и вече не се продава, исках да имам за всеки случай. Но уви........
Ако някой намери, да се обади, убедих се колко е ефективно, безвредно за риби и растения.

NikolaV

Правилно ли разбирам, че в аптеката са ти изчислили дозата?  w00t
Някой от форума ли я държи? :)
Еритран намерих преди половин година в последната затънтена аптека в Благоевград и първата, която проверих. Скоро обаче и змея търсеше, май намери, но и на него му бяха казали, че е спрян. Лошо за хобито.
Иначе тертирах аквариума на тъста с него. На валиснерията и някои ехинодоручета май не има хареса много. Не умряха де, но станаха като след попарване...

Deep

Цитат на: "NikolaV"Правилно ли разбирам, че в аптеката са ти изчислили дозата?  w00t
Някой от форума ли я държи? :)
Еритран намерих преди половин година в последната затънтена аптека в Благоевград и първата, която проверих. Скоро обаче и змея търсеше, май намери, но и на него му бяха казали, че е спрян. Лошо за хобито.
Иначе тертирах аквариума на тъста с него. На валиснерията и някои ехинодоручета май не има хареса много. Не умряха де, но станаха като след попарване...

Здрасти, радвам се да те видя след толкова време  :lol:  
Да, правилно си разбрал, аптекарката беше младо момиче, но се справи изключително прецизно с калкулатора и ми каза колко Еритран да ползвам, нямаше грешка  :lol:  А иначе аптеката беше случайно избрана. Няма скрита реклама. Лошото е че Еритран - НЯМА  :cry:  Жалко.

NikolaV

И аз се радвам да те видя! :)
Ма няма да питам къде се изгуби. Ясно е, че си се борил със синьо-зелените :-P

Deep

Цитат на: "NikolaV"И аз се радвам да те видя! :)
Ма няма да питам къде се изгуби. Ясно е, че си се борил със синьо-зелените :-P


Стига бе  :lol:  Отдавна ги смазах тези гадове, единственото , което правя е да сменям водата всяка седмица съпроводено с торене и чистене на стъклото на две седмици. Аквариума е в много добро равновесие и не ми създава никакви грижи. А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

discus

Цитат на: "Deep"А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

Аз това отдавна го разправям ма никой не ме слуша.

Raven

сега обиколих аптеките в квартала- Еритромицин/търговското му име е Еритран/ няма. спрян е от производство от две години защото е изчерпал активността си,тоест е прекалено слаб за щамовете.
той е от групата на Макролидите и негов най близък е Макропена,но не смея да го слагам.
Евгени съветва да се исползва Ретарпен,Стас е доволен от резултата.
някой да е пробвал нещо друго?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Deep

Цитат на: "discus"
Цитат на: "Deep"А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

Аз това отдавна го разправям ма никой не ме слуша.


Ами сега като станем двама дано някой ни чуе  :lol:  В интерес на истината спазвам просто минимални изисквания - никакви нови риби без карантина, смяна на 30 % на водата седмично /много ми е лесно с автоматичната система/, хранене само с маркова храна. Дискусите са в много добро състояние и са малко като кучета, като ме видят вървят след мен от единия край на аквариума до другия, адски са любопитни и ако бръкна в аквариума си позволяват да ме кълват по пръстите. Никакви проблеми с тях.
А за Еритрана, ако намеря някъде ще го изкупя целия ама...... вече 10 аптеки съм обиколил и навсякъде едно и също - спрян е!

onion

мога да намеря две опаковки Еритран , но за мазане , не знам дали ще върши работа ?

Stas


kraltchev

Синьо-зелените водорасли според мен не трябва само да се третират с химикали като начин да се унищожат.

Според мен появата им се дължи на някаква органика във водата.  Тоест ако рибите повреждат растенията, ако циркулацията на водата не е адекватна (може да е добра преди да се разрастнат растенията, но разрастнат ли се много нещата се променят), ако има прекалено много риби или пък такива които са прасета (дискусите са от тях, определено).

Според мен за да се оттървен от синьо-зелени водорасли трябва да:

1.  Изсмукваме колкото можем повече от тях с тъничко маркуче.

2.  Удряме яко с еритромицин (или друг предпочитан от вас антибиотик).

3.  След 2 дни смучем каквито синьо-зелени са останали и сменяме 50% от водата.

4. Прахосмучем дъното добре при 50%-ната смяна на водата.

5.  Ако от растенията при тръскане се разхвърчава тиня трябва всичко това да се премахне с малки и чести смени на водата.

6. Храненето на рибите са намалява.

7. Проверяваме циркулацията - водата трябва да се движи леко навсякъде из аквариума.

8. Оттук нататък поддържаме идеална чистота - смучем всичката тиня, умрели листа, и където можем да видим дори най-малкото водорасло.

Това е.  Правил съм го няколко пъти.  Трудоемко е да се смучат синьо-зелените които са останали тук таме но описаното по-горе е начин който знам че дава резултати.  Само с химикали не само се получават временни резултати, но и в някои случай създават колонии синьо-зелени водорасли устоичиви на антибиотика (и това ми се е случвало, много лошо чувство е).

--Николай

KingNothing

Имам нужда от малко помощ по същия проблем, т.е. синьо-зелените водораасли. Обиколих и аз аптеките ама не можах да намеря Еритран, затова взех другия антибиотик който е препоръчан в сайта, а именно Бензацилин. По-точно съм взел :  Benzacillin compositum 1 200 000 IU -- със следните съставки:
450mg (600 000 IU) Benzylpenicillin Benzathine
300mg (300 000 IU) Benzylpenicillin Procaine
180mg (300 000 IU) Benzylpenicillin Sodium

И това цялото нещо е в шишенце и е на прах. Тъ въпроса ми е следният: става ли с това да си дрогирам аквариумните обитатели или не. И ако става дали ще има някакъв пагобен ефект в/у водораслите  ;D  И още един много важен въпрос: каква е дозировакта и как аджаба та премеря некви си милиграми  ;D

Raven

дозата е около3-4 милиграма на литър.
слага се вечер след гасене на осветлението в две поредни вечери.
водата между тези два дни не се сменя,може да се третира и в трети пореден ден но с намалена на половина доза.
един ден след края на лечението водата се сменя на около 50% ,може и повече.
ако има канистър  е добре да се презапусне- така или иначе вероятно бактериите в него са мъртви.
вътрешен филтър също се промива.
напълно изчистване от цианобактериите се получава след около 5-7 дни.

това е общо взето системата,антибиотикът който си взел става ,по принцип всеки антибиотик става.

антибиотикът се разтваря във вода и тогава се налива,а вече как ще си разпрделиш дозите не знам,аз го ползвах на капсули и резултатът беше отличен само с две третирания.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

KingNothing

Ефекта от Бензацилина е малко по малък от нулев  :-( . За това само искам да попитам дозировката на Макропена същата ли е и проблем ли е веднага след като съм сменил водата от първия антибиотик да третирам с втори, в смисъл няма ли опасност да надрусам де що е живо???

Raven

ефекта се проявява напълно след около седмица.
иначе не е проблем да се мешат антибиотиците и дозировката на всички е еднаква.
но ако не стане изчакай една две седмици и третирай пак с по висока доза.

по принцип трябва да стане дори и със много слаб антибиотик с много ниска доза- цианобактерийте са много лесни за избиване.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

38853

Публикации: 5
Прегледи: 3460

19280

Публикации: 9
Прегледи: 4905

6056

Публикации: 11
Прегледи: 7124

2104

Публикации: 28
Прегледи: 12451

52819

Публикации: 23
Прегледи: 23142