• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.06.2024 03:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Синьо зелени водорасли - Как ги победих

Започната от Deep, 05.08.2006 19:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Deep

Здравейте,

Не знам дали повечето форумци си спомнят , но аз имах проблем дълго време със синьо -зелените водорасли скоро след като стартирах аквариума си с дискуси. Два месеца след пускането се появиха и започнаха да набират скорост като плъзнаха по грунда. Опитах се да ги боря с конвенционални средства като ги сифонирах през ден /падат много лесно/, почти не хранех дискусите си, водата беше кристална , но тези гадове не се махаха, за два дни плъзваха отново. И така два месеца. Тогава реших да пробвам по-радикални мерки, използвах Алго стоп фикс на Тетра, специализиран продукт за синьо зелени водорасли. Опаковката струваше 10 лв. за 10мл ако не се лъжа. Както и да е, дозирах според предписанията и за 3-4 дни всичко се изчисти. Имаше обаче проблем, а именно с дискусите. Всичките се отпуснаха, изпокриха се в растенията и спряха да се хранят, определено третирането не им хареса. Синия неон и рамирезите не дадоха признаци , че нещо не им допада.  След като смених 30 % нещата се оправиха.  На растенията не повлия по никакъв начин. Проблема е че аквариума остана чист само за месец и тази гадост се завърна с нова сила. Третирах отново с Алго стоп фикс на Тетра, отново всичко се изчисти, дискусите обаче този път бяха по-зле, а една рамиреза умря. Резултата беше отново 1 месец чист аквариум и завръщането на синьо зелените водорасли. Тогава реших да третирам с еритромицин, както е препоръчано в сайта. В аптеката нямаха , но ми дадоха неговия заместител - ЕРИТРАН. Струваше 3 лв. В аптеката обясних за какво ми трябва и там ми изчислиха колко съответно еритран трабва да сложа в аквариума съобразено с третирането с еритромицин. Еритрана беше на прах и с него се прави водна емулсия, тоест смесва се с вода. Смесих по рецептата и изсипах разтвора в аквариума. Всичко веднага побеля, водата стана като мляко, а неразтворени кристалчета паднаха по дъното. Направо ми стана лошо и си казах че с дискусите е свършено  :lol:  Да - ама не  :lol:  След третирането с Еритрана, въпреки ужасно обезпокоителния бял цвят на водата, дискусите си плуваха и имаха апетит през цялато време на третиране от 4 дни, тоест препарата не им повлия ама грам. Отделно след това третиране, до ден днешен синьо зелените водорасли ги няма вече близо година.
Е напоследък тръгна брадица въпреки редовните смени на вода и хигиената в аквариума, но нищо сериозно  :lol:
Надявам се да съм помогнал на някого, защото знам аз как се мъчих с тази гад.
Наскоро реших да купия Еритран от същата аптека, казаха ми , че това лекарство е спряно и вече не се продава, исках да имам за всеки случай. Но уви........
Ако някой намери, да се обади, убедих се колко е ефективно, безвредно за риби и растения.

NikolaV

Правилно ли разбирам, че в аптеката са ти изчислили дозата?  w00t
Някой от форума ли я държи? :)
Еритран намерих преди половин година в последната затънтена аптека в Благоевград и първата, която проверих. Скоро обаче и змея търсеше, май намери, но и на него му бяха казали, че е спрян. Лошо за хобито.
Иначе тертирах аквариума на тъста с него. На валиснерията и някои ехинодоручета май не има хареса много. Не умряха де, но станаха като след попарване...

Deep

Цитат на: "NikolaV"Правилно ли разбирам, че в аптеката са ти изчислили дозата?  w00t
Някой от форума ли я държи? :)
Еритран намерих преди половин година в последната затънтена аптека в Благоевград и първата, която проверих. Скоро обаче и змея търсеше, май намери, но и на него му бяха казали, че е спрян. Лошо за хобито.
Иначе тертирах аквариума на тъста с него. На валиснерията и някои ехинодоручета май не има хареса много. Не умряха де, но станаха като след попарване...

Здрасти, радвам се да те видя след толкова време  :lol:  
Да, правилно си разбрал, аптекарката беше младо момиче, но се справи изключително прецизно с калкулатора и ми каза колко Еритран да ползвам, нямаше грешка  :lol:  А иначе аптеката беше случайно избрана. Няма скрита реклама. Лошото е че Еритран - НЯМА  :cry:  Жалко.

NikolaV

И аз се радвам да те видя! :)
Ма няма да питам къде се изгуби. Ясно е, че си се борил със синьо-зелените :-P

Deep

Цитат на: "NikolaV"И аз се радвам да те видя! :)
Ма няма да питам къде се изгуби. Ясно е, че си се борил със синьо-зелените :-P


Стига бе  :lol:  Отдавна ги смазах тези гадове, единственото , което правя е да сменям водата всяка седмица съпроводено с торене и чистене на стъклото на две седмици. Аквариума е в много добро равновесие и не ми създава никакви грижи. А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

discus

Цитат на: "Deep"А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

Аз това отдавна го разправям ма никой не ме слуша.

Raven

сега обиколих аптеките в квартала- Еритромицин/търговското му име е Еритран/ няма. спрян е от производство от две години защото е изчерпал активността си,тоест е прекалено слаб за щамовете.
той е от групата на Макролидите и негов най близък е Макропена,но не смея да го слагам.
Евгени съветва да се исползва Ретарпен,Стас е доволен от резултата.
някой да е пробвал нещо друго?
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Deep

Цитат на: "discus"
Цитат на: "Deep"А това за дискусите дето боледували и не знам си какво........ егати непретенциозните риби  :lol:

Аз това отдавна го разправям ма никой не ме слуша.


Ами сега като станем двама дано някой ни чуе  :lol:  В интерес на истината спазвам просто минимални изисквания - никакви нови риби без карантина, смяна на 30 % на водата седмично /много ми е лесно с автоматичната система/, хранене само с маркова храна. Дискусите са в много добро състояние и са малко като кучета, като ме видят вървят след мен от единия край на аквариума до другия, адски са любопитни и ако бръкна в аквариума си позволяват да ме кълват по пръстите. Никакви проблеми с тях.
А за Еритрана, ако намеря някъде ще го изкупя целия ама...... вече 10 аптеки съм обиколил и навсякъде едно и също - спрян е!

onion

мога да намеря две опаковки Еритран , но за мазане , не знам дали ще върши работа ?

Stas


kraltchev

Синьо-зелените водорасли според мен не трябва само да се третират с химикали като начин да се унищожат.

Според мен появата им се дължи на някаква органика във водата.  Тоест ако рибите повреждат растенията, ако циркулацията на водата не е адекватна (може да е добра преди да се разрастнат растенията, но разрастнат ли се много нещата се променят), ако има прекалено много риби или пък такива които са прасета (дискусите са от тях, определено).

Според мен за да се оттървен от синьо-зелени водорасли трябва да:

1.  Изсмукваме колкото можем повече от тях с тъничко маркуче.

2.  Удряме яко с еритромицин (или друг предпочитан от вас антибиотик).

3.  След 2 дни смучем каквито синьо-зелени са останали и сменяме 50% от водата.

4. Прахосмучем дъното добре при 50%-ната смяна на водата.

5.  Ако от растенията при тръскане се разхвърчава тиня трябва всичко това да се премахне с малки и чести смени на водата.

6. Храненето на рибите са намалява.

7. Проверяваме циркулацията - водата трябва да се движи леко навсякъде из аквариума.

8. Оттук нататък поддържаме идеална чистота - смучем всичката тиня, умрели листа, и където можем да видим дори най-малкото водорасло.

Това е.  Правил съм го няколко пъти.  Трудоемко е да се смучат синьо-зелените които са останали тук таме но описаното по-горе е начин който знам че дава резултати.  Само с химикали не само се получават временни резултати, но и в някои случай създават колонии синьо-зелени водорасли устоичиви на антибиотика (и това ми се е случвало, много лошо чувство е).

--Николай

KingNothing

Имам нужда от малко помощ по същия проблем, т.е. синьо-зелените водораасли. Обиколих и аз аптеките ама не можах да намеря Еритран, затова взех другия антибиотик който е препоръчан в сайта, а именно Бензацилин. По-точно съм взел :  Benzacillin compositum 1 200 000 IU -- със следните съставки:
450mg (600 000 IU) Benzylpenicillin Benzathine
300mg (300 000 IU) Benzylpenicillin Procaine
180mg (300 000 IU) Benzylpenicillin Sodium

И това цялото нещо е в шишенце и е на прах. Тъ въпроса ми е следният: става ли с това да си дрогирам аквариумните обитатели или не. И ако става дали ще има някакъв пагобен ефект в/у водораслите  ;D  И още един много важен въпрос: каква е дозировакта и как аджаба та премеря некви си милиграми  ;D

Raven

дозата е около3-4 милиграма на литър.
слага се вечер след гасене на осветлението в две поредни вечери.
водата между тези два дни не се сменя,може да се третира и в трети пореден ден но с намалена на половина доза.
един ден след края на лечението водата се сменя на около 50% ,може и повече.
ако има канистър  е добре да се презапусне- така или иначе вероятно бактериите в него са мъртви.
вътрешен филтър също се промива.
напълно изчистване от цианобактериите се получава след около 5-7 дни.

това е общо взето системата,антибиотикът който си взел става ,по принцип всеки антибиотик става.

антибиотикът се разтваря във вода и тогава се налива,а вече как ще си разпрделиш дозите не знам,аз го ползвах на капсули и резултатът беше отличен само с две третирания.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

KingNothing

Ефекта от Бензацилина е малко по малък от нулев  :-( . За това само искам да попитам дозировката на Макропена същата ли е и проблем ли е веднага след като съм сменил водата от първия антибиотик да третирам с втори, в смисъл няма ли опасност да надрусам де що е живо???

Raven

ефекта се проявява напълно след около седмица.
иначе не е проблем да се мешат антибиотиците и дозировката на всички е еднаква.
но ако не стане изчакай една две седмици и третирай пак с по висока доза.

по принцип трябва да стане дори и със много слаб антибиотик с много ниска доза- цианобактерийте са много лесни за избиване.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

hyp

Цитат на: raven - 23.01.2007 18:50
ефекта се проявява напълно след около седмица.
иначе не е проблем да се мешат антибиотиците и дозировката на всички е еднаква.
но ако не стане изчакай една две седмици и третирай пак с по висока доза.

по принцип трябва да стане дори и със много слаб антибиотик с много ниска доза- цианобактерийте са много лесни за избиване.

Един колега имаше проблем с цианобактерии... Не успя да се справи с бензицилина, който аз му купих от аптеката на красно село... 2 пъти се бореше без успех... Май механично почистване и честата смяна е по-доброто решение...

Raven

аз имах само един път циано бактерий и се оправих с Макропен- разтварях таблетките в чаша  вода,прецеждах през памук за да се махне механичната утайка и сипвах вечер по тъмно.
за две третирания по този начин се махнаха всички синьозелени.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NO CARRIER

Аз пък спрях да сипвам торове с кофата и всичко си дойде на мястото за няма и месец.   :-X
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

синьозелените ги хванах точно защото спрях торенето,не бях торил няколко месеца за да видя какво ще стане,и видях.....

нулирането на параметрите е много лошо- трябва да има поне малко но да има.
меренето с тестове е много полезно.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

dido

Мдааа, определено не е добре нулирането, аквариума често се срива при такава ситуация...

NO CARRIER

Нищо не съм нулирал. Продължих да сменям вода веднъж седмично. Всички растения вървяха добре. И изключение на микрантемума и мириофилума. Ама това е тема за осветление.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

hyp

Цитат на: NO CARRIER - 27.01.2007 21:28
Нищо не съм нулирал. Продължих да сменям вода веднъж седмично. Всички растения вървяха добре. И изключение на микрантемума и мириофилума. Ама това е тема за осветление.
Мда пикрантемума иска мнооооооогоооо светлина. По мои наблюдения и по-твърда вода...
В 2 аквариума, единия с 2-4KH, 4-6GH растат по-кофти спрямо друг с 16-18GH и не помня колко KH. Във втория втвърдяването е резлутата на разтваряне на (варовиков) грунда от CO2 системата. Наистина е за друга тема! Бтв същото е и за паричката и тя иска твърда вода...

lz3cv

Преди време избих в малкия аквариум цианобактерийте с две третирания с МАКРОПЕН и след това сменях вода няколко дни да се изчисти всичко. Нещата бяха ОК.
Сега ми се налага да ги требя в големия но тук имам канистър и не знам как да процедирам - дали да го пусна да върти в кофа с вода или да го стерилизирам и него пък после да почистя основно и да налея НИТРИВЕК след смяната на водата. Опитах с поддържане на хигиена, но веднъж появили се, нямат махане тия гадове. Обрасли са ми ричията здраво.
Дайте мнения моля.

Raven

нямаш избор в случая- при всяко положение ще си избиеш микрофлората в канистъра ,така че си оправи нещата с антибиотика и после си го рестартирай- не е голям проблем.

така или иначе трябва да обеззаразиш и канистъра- не можеш да го оставиш с цианобактериите вътре и след това да го пуснеш във вече изчистеният аквариум.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

hyp

Цитат на: raven - 06.02.2007 18:18
нямаш избор в случая- при всяко положение ще си избиеш микрофлората в канистъра ,така че си оправи нещата с антибиотика и после си го рестартирай- не е голям проблем.
така или иначе трябва да обеззаразиш и канистъра- не можеш да го оставиш с цианобактериите вътре и след това да го пуснеш във вече изчистеният аквариум.
Уххх не знам - сложна работа... Може би съм писал някои от тези неща, но не помня и пак ще ги напиша с надежда да помогна.

Един колега беше завъдил - пробвахме с Бензицилин 2 пъти без никакъв успех! Той механично си играеше да ги чисти и ги намали... Вече ги няма...

2 пъти се появяваха при мен наченки на цианобактерия в случаи, когато хранех добре, а нямах възможност да сменям често вода (търсене и сменяне квартира, имах спешни лични задачки и т.н.) и като я видях се стресирах... Сифонирах по-стараттелно грунда особенно в заразената част няколко поредни дни... (По 2 кофи от 250 литров танк на ден). Дефакто всичко изчезна още на втория ден или поне видимо на око... Истината е, че гадовете изчезнаха и от тогава - 3 - 4 и повече месеца не са се появявали... Антибиотик така и не слагах, но имаше малко - мисля, че ги хванах прекаленно рано...

Така че не губи надежда - ще се отървеш от тях... Слагай антибиотик щом другите така те съветват. Но чисти старателно аквариума, където каквото видиш махай... Ако трябва и по 2 пъти на ден ръцете ти да са 10-15 мин във водата - свърши тази работа и ще успееш. Сменяй по 10-15% вода на ден и ще стане работата... Пробвай пък ако не успееш пиши пак...

Успех

Stas

Смяната на вода не помага. Помага по-скоро изсмукването на синьо-зелените с маркуч.
Ако е в начален стадий и това ще свърши работа. Иначе минаваш на антибиотици. Аз ползвах навремето Retarpen по съвет на Евгени Младенов и резултат имаше. Е, канистъра естествено се спира, както и лампите.

lz3cv

Както казах по-горе преди много време си имах работа с тях и ги изтръшках с Макропен. Тогава си говорихме с RAVEN за дозата. Сега пак ще трябва да е с антибиотик защото от ричията няма как да стане с механично почистване. Пробвам от месец ама не помага - увеличават се. Започват и по листата на другите растения да се появяват а това не ми харесва...Ще ги ударим радикално :-)

manyg

И при мен се появи този проблем...
Проблема е 4е немога да сифонирам защото имам рехава (все още) полянка и скаридки.
Аквариума е добре залесен .. а и цианобактериите добре са се разпростряли из целият аквариум.
с какво мога да третора за да е безопастно за растенията, рибките и скаридите?
Аквариума е 380 литра, осветлението 6х36w
филтрация 2000л/ч канистър
+ вътрешен 1400л/ч
обитатели 13-14 неона + скаридки и 3 сомчета - храня ги през ден с по 1 щипка храна

zariio

Пробвах с вдигане на нитратите но нещо не ми се получи.С макропен за седмица и всичко замина.Проблема обаче идва от това че трябва да откриев причината защото след месец пак ще е същото положение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

manyg

причината може би да е органиката защото като изкубах 6-7 стръка от Лимнофилата и се вдигна лек прахоляк от там. Уш не храня рибите от дъжд на вятър пък то ... Може ли да е от това, че аквариума е нов?

Мисля да започна с този метод, но 4удя канистъра дали да го изключвам:
Вечерта добавяте 1 таблетка от 400мг (на 100л аквариум)макропен(или друг макролиден антибиотик ) или съответсващата концентрация суспензия ако използвате гранули .правилната дозировка не може да се определи с абсолютна точност, зависи от количеството на бактериите и други фактори вероятно.При неповлияване до 48 часа би могло да се увеличи дозировката. Добре е таблетката да се разтвори предварително в леко топла вода - тогава разбирате колко пълнители и излишни за аквариума вещества има (все пак това са лекарства не за "ветеринарно" лечение).

terier4o

При първия ми аквариум и аз минах през тая гад . Общо взето се получава  когато има много ниски нитрати и повечко нитрити и /или фосфати ( не съм сигурен) .
Според мен нещо не можеш да си изчислиш хубаво химията , и от там посинява картинката .
Та при мен повишаването на нитратите вършеше работа ... за една две седмици се махаха .
Имам един въпрос .... , дано да не се засегнеш  :-) - Сигурен ли си , че са точно синьо зелени , а не ... ксенококус примерно ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.rimg.info%2F423f2c9436d6a9d376b4016d3211d9c2.gif&hash=38fb462888e63d5cd40cf419b5536d2abc534ec5

manyg

Торенето го изчислихме вече и е оправено.
не е  ксенококус ;) много лесно се махат от растенията, образуват мрежеста труктура и го покриват цялото особенно ако са няколко рошави стръка един до друг ;)

zariio

По миризмата можеш да си сигурен какво е.Цианото смърди ужасно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

Similar topics (5)

45251

Публикации: 10
Прегледи: 4130

7516

Публикации: 1
Прегледи: 3285

20867

Публикации: 15
Прегледи: 7214

23007

Започната от geroff


Публикации: 18
Прегледи: 8665

48704

Публикации: 11
Прегледи: 13258