• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

06.07.2025 10:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

За светлината

Започната от kraltchev, 20.05.2005 07:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dafil

Цитат на: Nikiengi - 01.09.2013 23:09
На тази височина (60 см) няма начин да гледаш някои ниски растения с луминисцентни пури, имаж нужда от металхалогени! Това правило за ват на литър го смятай само до височина на аквариума не-повече от 40-42 см. Дори и да сложиш специални отражатели пак няма да стане.
Ники,виж линка,който съм дал по- горе.Проблема с полянките е да докараш до тях/на дъното/ въглеродния диоксид :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

wwladoo

02.09.2013 14:10 #61 Last Edit: 02.09.2013 17:07 by wwladoo
Цитат на: Nikiengi - 01.09.2013 23:09
На тази височина (60 см) няма начин да гледаш някои ниски растения с луминисцентни пури, имаж нужда от металхалогени! Това правило за ват на литър го смятай само до височина на аквариума не-повече от 40-42 см. Дори и да сложиш специални отражатели пак няма да стане.
*THUMBS UP* плюс 1---на същото мнение съм,на тази дълбочина само металохалоген пробива като хората до дъното,за пример един от растителните ми аквариуми-350л. е със такава дълбочина-60см. и съм с два металохалогена по 150 вата и две пури Т5  по 36 вата--едната жълта топла и едната бяла студена светлина,подавам СО(едно,две балончета на секунда)с карбонов проточен дифузор съм,не торя с изкуствени торове,има си и други начини за подхранване на растенията и растенията ми виреят супер стана години...а и над 30 вида риби вътре :-)Колегата по-горе е прав,че и СО то е от значение за полянките да го докараш ,но и от голямо значение е светлината, металохалогените( и то със специализирани крушки--цената им е около 40 и няколко лева,докато другите металохалогенни крушки със  същите ватове са чуствително по евтини,наполовина са) пробиват много по добре на такива големи дълбочини... ;-) :-)Пробвал съм с пури на същата дълбочина ефекта е по слаб за растежа на полянките... ;-) Някои хора изглежда тоя воден стълб, който е в повече го нямат за нищо ....... ;-) 8-)и го сравняват с по голямо разстояние от водната повърхност *STOP*И като заключение,защо повечето растителни аквариуми с полянкови растения, са с нисък воден стълб до 45---макс.50см.((((((  А и друго колегата,в този 500л. аквариум, ще отглежда и РИБИ предполагам--и знаеш ли каква ,,манджа с грозде,, ще стане още в началото с тези 50мг\L (на 500л-аква) и торене с лъжицата-които си ги дал за пример, аааа колега dafil , можеш ли да ми обясниш...защото аз зная, искам ти да ми кажеш дали знаеш..Едно е да ми качаш, разни снимки и линкове от интернет,друго е да си го изпитал ти... 8-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

dafil

Аз  посочената тема си я следя ;-)
Човека не само гледа риби-има и поколения.Че и скариди.
Аз нямам точна измервателна техника за концентр.на ЦО2,но най-жълтото жълто :-D на дроп чекера(постигнато постепенно-за няколко седмици) в комбинация с добро движение на водната повърхност не вреди на риби и скариди.Това е моят опит.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

wwladoo

Цитат на: dafil - 02.09.2013 16:37
Аз  посочената тема си я следя ;-)
Човека не само гледа риби-има и поколения.Че и скариди.
Аз нямам точна измервателна техника за концентр.на ЦО2,но най-жълтото жълто :-D на дроп чекера(постигнато постепенно-за няколко седмици) в комбинация с добро движение на водната повърхност не вреди на риби и скариди.Това е моят опит.
*spam--Ти си ми ясен и то отдавна,че като котката не падаш по гръб и само се правиш на интересен, абсолютно нищо друго...

А сега по темата,въпроса е ,че вкарваш колегата в едни филми ,с тоя воден стълб-60см. и с тия пури........... и с тия над 50мг\L ------СО2 и това торене с лъжицата--пък последно още повече...Вместо да си сложи два металохалогена и да си подава нормално СО,и постепенно като почне да се развива аквариума да си тори нормално и да му е мирна главата...Но както и да е,всеки отговаря за себе си.. *DRINK*  
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

dafil

На колегата ще кажа така-да намери начин да разтваря максимално добре и навсякъде Цо2,а с торовете/дори и в повече/,но с по-малко светлина,ще има много по-малко проблеми.Освен това аквариум с 60см воден стълб и полянка....мнооого мъчна работа за потдръжка.
Аз самия бягам вече от силно осветление.
Освен това ти го вкарваш във филм с много$$$$ с тея металохалогени и сметката му за тока.Ами жегата дето я правят.

wwladoo

Зная ,много добре че харчат много ток металохалогените, но това е варианта на 60см. воден стълб да му виреят добре бързорастящите и полянките..., ако не  да гледа бавнорастящи и не изискващи толкова светлина или да сменя аквариума със по нисък воден стълб..За жегата си има лек ..За такова количество СО--за каквото даде пример ти --50мг)л и тор със лъжицата и с тези пури освен да се напълни с водорасли  или да си умори рибите,нищо друго няма да стане.Затова умните и препатили хора са казали растителен аквариум, в който да виреят всякакви видове растения оптимално, се прави със воден стълб до 45--граница 50см. ;-) *DRINK*, от там нататък нагоре е мъка с полянките и нискостеблените бързорастящи или повечко разход за ток т.е. металохалоген. ;-) :-) да виреят добре.

bustama

Според мен пропускате нещо важно - има голяма разлика от 60см. воден стълб и 45см. такъв и осветително тяло на 45см. от повърхността на водата.
Друго  също от значение  е и ъгъла на светлината.

dafil

Аз все още съм "за" за форумен PAR метър.И да спре с тва ват на литър и бля-бля-бля с цели страници :-)

wwladoo

Цитат на: bustama - 02.09.2013 20:43
Според мен пропускате нещо важно - има голяма разлика от 60см. воден стълб и 45см. такъв и осветително тяло на 45см. от повърхността на водата.
Друго  също от значение  е и ъгъла на светлината.

Ха здрасти колега,ти май  се опитваш да откриеш Америка, или четеш през редовете, какво се опитвам да му обясня на колегата dafil, а и не само аз  в стана ,,хиляда поста,, по напред в темата---преди теб поне три пъти съм подчертал това,което си написал--за воден стълб 60см и воден стълб--45см. и пури на 45см. от повърхността(или 90см. от дъното),че има разлика ,,от земята до небето,,.и именно заради това са нужни металохалогени при 60см. воден стълб и нагоре. Хайде вземи да четеш постовете и тогава се изказвай или просто да беше написал,че се съгласяваш с мнението на някои твои колеги.Всичко почна да става безмисленно...... ;-)

anasarka

Май малко сте се поразгорещили в темата :-D. В крайна сметка няма правилен избор установен на сто процента, ако имаше щеше на темите с осветление да пише вземи си еди какво си и точка. Вариантите за осветление са безброй и всеки сам решава за себе си и за конкретният си аквариум. Можете само да дадете насока или съвет от собствен опит, който трябва да е цивилизовано изложен. Това че вашето мнение не е като на друг съфорумец незначи винаги че е грешно а че е просто друг вариант. Оставете питащият сам да прецени от кой съвет да се възползва, а и множеството мнения провокират към допълнително ограмотяване и четене на повече информация. :-) Отключвам темата но по-толерантно я давайте *JOKINGLY*
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

miTko

Точно така е, всички препоръки са само насочващи. От една страна имаме цифри, но от другата биологичен материал. Уравнение не може да бъде съставено.
Първо смяташ, после пробваш на практика, не става ли - променяш. В общия случай е така.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bustama

Цитат на: wwladoo - 02.09.2013 23:57
  Ха здрасти колега,ти май  се опитваш да откриеш Америка, или четеш през редовете, какво се опитвам да му обясня на колегата dafil, а и не само аз  в стана ,,хиляда поста,, по напред в темата---преди теб поне три пъти съм подчертал това,което си написал--за воден стълб 60см и воден стълб--45см. и пури на 45см. от повърхността(или 90см. от дъното),че има разлика ,,от земята до небето,,.и именно заради това са нужни металохалогени при 60см. воден стълб и нагоре. Хайде вземи да четеш постовете и тогава се изказвай или просто да беше написал,че се съгласяваш с мнението на някои твои колеги.Всичко почна да става безмисленно...... ;-)

Не май френд - просто аз нямам комплекси!
Уважавам мнетието на Дафил и поста ми беше свързан именно с това - да си обясним взаимно защо аджеба, разбираш ли... без да нападам или да се доказвам. :-)
Айде със здраве - нищо лично, повечко трябва да се мисли.

rakim

Аквариум дори 65-70 см с пури и растения за полянки има и си се развиват прекрасно,wwladoo  нещо ти е остаряла много информацията.И между другото прави много лошо впечатление държанието ти като за толкова ,,зрял,, човек.Не само в тази тема.
540л Южна Америка

wwladoo

Цитат на: rakim - 03.09.2013 12:33
Аквариум дори 65-70 см с пури и растения за полянки има и си се развиват прекрасно,wwladoo  нещо ти е остаряла много информацията.И между другото прави много лошо впечатление държанието ти като за толкова ,,зрял,, човек.Не само в тази тема.
Колега,вярно е,че се поразгорещих накрая ,  но след като колега е написал нещо по този начин,че все едно не правя разлика между 60см. воден стълб и 45см. и 45см разстояние от повърхността,а аз съм подчертал това поне няколко пъти.Ако някой съм обидил се извинявам,не е било умишленно. Колкото до другото 65-70см. воден стълб, аквариум с  пури и с полянки да има до не и в БГ,Филипс имат последни разработки, които го позволяват но са скъпи все още за нашият пазар.. А ти правил ли си опити на този воден стълб--65-70см. с пури и полянки и др. нискостеблени искащи силна светлина,защото много колеги , а и аз сме правили и то не веднъж...как ги пишете тези сантиметри воден стълб все едно  :-D....,направо не е истина :-)
: 03.09.2013г 13:01ч
Цитат на: miTko - 03.09.2013 11:15
Точно така е, всички препоръки са само насочващи. От една страна имаме цифри, но от другата биологичен материал. Уравнение не може да бъде съставено.
Първо смяташ, после пробваш на практика, не става ли - променяш. В общия случай е така.
Съгласен съм напълно с теб колега *DRINK*......особенно с думата практика,защото на много неща съм се начел в нета,които не са били истина(не говоря за конкретната тема а изобщо) :-)
: 03.09.2013г 13:01ч
Цитат на: bustama - 03.09.2013 12:15
Не май френд - просто аз нямам комплекси!
Уважавам мнетието на Дафил и поста ми беше свързан именно с това - да си обясним взаимно защо аджеба, разбираш ли... без да нападам или да се доказвам. :-)
Айде със здраве - нищо лично, повечко трябва да се мисли.
Колега,начина по който си го написал не е правилен според мен, в конкретният случай---можеше да напишеш мнението си спрямо него.....и нямаше да бъде изтълкувано така... *OK* ;-) *DRINK*

bustama

wwladoo  поста ми нямаше нищо общо с твоето мнение. Не си ме разбрал. *DRINK*