• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!

Започната от S_mo, 12.12.2012 18:53

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

evgeni200

PAR също не ти е ясен спрямо лукс и спрямо изкуствена или естествена светлина.
Не ти е ясна и загубата на светлина във въздушна или водна светлина.
Не ти е ясно и CFL - лампа колко лумена е.

На мен не ми е ясна базата по която си работил за твоето осветление на аквариума.

Публикациите са слети: 21.03.2016 07:30

iuli, всичката теория която си прочел е време да започнеш да прилагаш на практика.
Тогава откриваш че дадена мерна единица лумен  е важна за нашето човешко зрение, растенията ги вълнува тази след наклонената черта.

Направи си аквариум с осветление не е нужно да е 3 вата литър(ти го споменаваш) няма нужда да догонваш и силата на дневното осветление, подавай СО2 и торове и се радвай на здрави растения.

iuli

Цитат на: evgeni200 - 21.03.2016 07:18
PAR също не ти е ясен спрямо лукс и спрямо изкуствена или естествена светлина.


Така е - нищо не ми е ясно и за това питам. Даже се извиних, когато ми хрумна, да се заема с това да ви спамя темата.

PAR ми се стори че е някакъв коефициент на слънчевата светлина - трябва да е дела на ефективната дължина на вълната. Ама пак не казвам, че ми е ясно. Да не искаш да кажеш, че дневната светлина е много по-ефективна от изкуствената и за това са нужни много по-малко луксове дневна светлина, в сравнение с изкуствената?

Публикациите са слети: 21.03.2016 10:35

danielm, в момента в стая с южен прозорец, пряка слънчева светлина влиза директно в стаята, през леки перести облаци. В стаята на два метра от прозореца има лампа - 20 вата икономическа крушка, в млечнобял глобус. Светкам лампата и като се загледам в прозореца, отражението на глобуса се вижда. Тва е доказателство, че лампата е по-силна от слънцето, нали така?

danielm

Цитат на: iuli - 21.03.2016 10:27






danielm, в момента в стая с южен прозорец, пряка слънчева светлина влиза директно в стаята, през леки перести облаци. В стаята на два метра от прозореца има лампа - 20 вата икономическа крушка, в млечнобял глобус. Светкам лампата и като се загледам в прозореца, отражението на глобуса се вижда. Тва е доказателство, че лампата е по-силна от слънцето, нали така?
Баси, верно ли ти отне два дена ... сигурно щото не го пишеше в нито един учебник и бях убеден, че ще се забалтаеш. Два дена ли не светна тая лампа ... за да видиш как се събират лъчите. Сумата винаги ще е по-голяма и ще се вижда лампата, както с книгата пред лампата не се сумира по този начин ... и няма да ти стане по светло. Айде пак се замисли сега за отражението ти в аквариума с лампата.

Ако искаш наистина нещо да измериш - направи си плътно перде, направи в него дупка. До пердето сложи крушка (ама гледай да е  1200 лумена и повечко келвини за да не ти жълтее), а пред нея картон с идентична дупка. Сега сравни светлините от двете дупки на 50см.
А, .. и така ще навържеш непонятните за теб лумени, луксове, площ, ъгъл, ват на литър, дифузия, рефлекция, рар ... казвам ти го като един филантроп ... не че нещо ...  *ROFL*

evgeni200

uili, таблицата дадена е за стойности под вода.
В интересната на теб таблица има едно растение валиснерия нямащо надводна форма.
Та всичко тръгна от снимката на Penta на който му е все тая дали над вода е червена, розова, зелена и прочие цветове,  при мен пък само стеблото е червено.

Та червената пигментация е защитна при почти всяко аквариумно растение от силна светлина.

Определено би ми било интересно при 40 см воден стълб и осветлението което съм дал каква е осветеността и дали влиза в рамките на таблицата............ изчислението на теб го оставям.
Ако пък е по силно имаш и отговора в зоната какъв е цвета на листата
Май някои те хвана в другата тема що си.

Няма да е лошо всички твои теории да ги постнеш и на някои руски форум и с голям интерес ще проследя тяхното развитие.
Колегите и там са разбрани не се притеснявай ако руския ти е лош :)
Ако не знаеш руски форуми веднага ти давам линкове.
Подсказвам ти и заглавия на теми:
Зачем использовать керамику в аквариуме это вредно
Почему подачи СО2, а не заменить его на аэратор
Гвоздь вместо хелатного железа


Публикациите са слети: 21.03.2016 17:36

Ахахахаха да свалиш глобус да прочетеш какво пише на лампата  :-D :-D :-D :-D
На лампите на аквариума какво пише?!!!
Имаш ли сериозно аквариум или  тук се занимаване с глупости

danielm

Сега кое  наред?
Всичко за ред чери, или кристал ред, или DYI ...
Предлагам ИГНОР ...и да си продължим с хубавата тема, в която сме вложили ГОДИНИ време, много усилия, малко пари и ... поръсено с парченце любов към китките.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi67.tinypic.com%2F28vx3n.jpg&hash=fa95a3ab4b3cf18aae27d6a1de4e84d0fe5003d2Re: Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!Re: Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!Re: Преминаване от подводна в надводна форма при аквариумните растения!

iuli

Цитат на: danielm - 21.03.2016 12:30
Айде пак се замисли сега за отражението ти в аквариума с лампата.


Замислям се все повече. И вече стигам и аз до извода, че това светило отгоре, дето пече алтернатерата в джунглата на Амазония, не може да се сравни с техниката на човека. Ще дойде ден, когато всичкото растение, ще се отглежда в парници, ще му подават СО2 от бутилка, ще го ранят само с изкуствени торове и ще му светят само с лампи. А път хората ще дишат кислород от бутилка, щото така е по-готино.

Между другото, четох ти одисеята с аквариумите. Ама не ги изчетох всичките до педесе и не знам  коя си страница ли беше, че ме заболяха очите. Стигнах до мястото където донесе корена и го сложи в авкариума. Тогава си рекох "Сега ще видиш, какво ще стане". Предполагам че вече си видел. Ама не четох повече. Какво стана, че ми е интересно?

А и друго - имаш ли някой все още неразрешим проблем с новия аквариум? Ако имаш кажи, аз ще ти дам бърз отговор. Подобни изпълнения като твоите знаеш ли колко съм правил. И за тва аз съм филантропа, а не ти. Ако си мислиш, че си ти, значи си средностатистически калайджия с пресно почернял гъз. Ама и тва си е в реда на нещата.

Публикациите са слети: 22.03.2016г 12:12ч

Цитат на: danielm - 21.03.2016 12:30
казвам ти го като един филантроп

"Страшен съм!", вълчето малко вика, първата си плячка щом убие. Но то малко е, а джунглата голяма - нека по-добре без шум се скрие.

Публикациите са слети: 22.03.2016 12:46

Цитат на: evgeni200 - 21.03.2016 07:18

iuli, всичката теория която си прочел е време да започнеш да прилагаш на практика.
...

Направи си аквариум с осветление

Първият ми аквариум с осветление (с маджун и рамка от винкел), който си направих е от далечната 78 или 79та година. Капакът беше дървен, без покривно стъкло. Крушката 25 или 40 вата - забравил съм наистина, мамааму стара. Ама дървото беше нагоряло от нея.
Преди това гледах една две години едни гупи в буркан и отглеждах цератоптрерис като плаващо, с крушка която беше едновременно и нагревател, защото беше потопена в буркана. Е, кога е била потопена и кога не е била пак съм забравил.
Първият ми аквариум от силикон (тридесет литра) си го купих през 81 или 82 година от Плевен. Да ти обясня ли къде? Като тръгнеш от Дома на книгата пресечеш новата главна и в една успоредна на новата главна и зад блоковете по главната уличка имаше къщи с дворове. Там имаше един човек, дето продаваше рибки.

Първата ми книжка, дето си купих за акваристика е въпросното "Декоративно рибовъдство". Купих си го, след като вече бях имал буркан и аквариум с маджун и винкел - фактически малко преди да си купя аквариума от силикон. Преди това единствената книга по акваристика която бях виждал и много исках да си я намеря ( но така и не я намерих) се казва "Акваристика за всеки" Ладислав Андоди.

Интересно ми е все пак, ти кога си направи първия аквариум - ще ми задоволиш ли любопитството?

bunzip2

Цитат на: danielm - 21.03.2016 21:15
Предлагам ИГНОР ...и да си продължим с хубавата тема, в която сме вложили ГОДИНИ време, много усилия, малко пари и ... поръсено с парченце любов към китките....

+1

Iuli, предлагам да прекратиш спама наистина, и темата да си продължи по същество.
За подобни въпроси, има ЛС, има и разни други месинджъри. Нека не пълним хубавата тема с баластра, моля!

iuli

Цитат на: bunzip2 - 22.03.2016 12:55
+1

Iuli, предлагам да прекратиш спама наистина, и темата да си продължи по същество.
За подобни въпроси, има ЛС, има и разни други месинджъри. Нека не пълним хубавата тема с баластра, моля!

Като първо, това, което наричаш спам е отговор на аналогичен спам от твоите приятели.

Като второ:
И свинята гледа на кладенчовата вода, като на спам. Но дори и да беше спам наистина това което говоря, ако сте истински мъже, точно сега му е времето да стиската зъби и да не ме молите. Аз да съм ви казал нещо, за дето умишлено ми осрахте темата с простотии? След котето модераторът ме наказа мене, като ми затвори темата, за дето вие ми серете в темата. Една думичка казах ли? Да съм рекъл веднъж срещу опонент някой си - ти спамиш? Но ето сега ти казвам - ти си тоя който спами, а не аз.


bunzip2


discusfen

iuli коня е същия цвят като на моите бети които гледам.Пав си този розовеещ отенък няма как да го видиш на изкуствено осветление.Отчасти се вижда но с обикновенна лампа светеща от растояние когато аквариума е загасен.

evgeni200

Цитат на: iuli - 20.03.2016 23:12
Евгени, появява се още един проблем, дето не ми е ясен. И тоя път причината не е в Марк Махлин, а е в това което си постнал ти. Твоята светлина от шестте ти лампи дава около 20 000 лукса. А таблицата, дето си я дал указва, че на най-светлолюбивите растения пределният максимум на светлината е 8 000 лукса.

Съгласен напълно и не споря тя таблицата е тук умишлено :)
При теб има стойности на директна слънчева в пъти по високи.
Максималните са тези при които над тях Фотосинтезата не може да бъде увеличена.
Но нали преди няколко страници неясното беше цвета на лудвигията  :-)
Северен прозорец - облачно и че тази сила на естествената светлина не се догонва дори и с три вата на литър.
Написал съм и защо е червено и от къде идва и таблица съм сложил.
Донякъде си прав, че растения в естествена среда растящи основно над вода ги караме да растат 100% подводно, но пък затова има и разработени системи за тяхното отглеждане  :-)



Публикациите са слети: 22.03.2016 17:09

uili, оспорваш нещо се запознай със тези характеристики на светлината lum, PAR, Ra, Kelvin.

Лампа с висок PAR има малко лумени и отвратително Ra и за да бъде и лице приятно се налага направата на компромис  *DRINK*

Amev

Още ли се занимавате ?!
Айде аз по темата като пълен лайк да направя едно запитване за ин витро растенията на денерле
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160322%2F3c9fce9078794d587c3049f05f9e51a9.jpg&hash=5bf7a684d694094a80a3d6e61c20eb6f1f59f315
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160322%2F910bf93c8ed9ca0a3bd6c8aed81de243.jpg&hash=bf6e8feb866b78ead181e14914f18fd17f447372
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160322%2F7461fbf519820c1df62fb4413cd0091b.jpg&hash=fe1def6a844457f462e99aff6e9bb8ace9f45da4
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160322%2F5dde30dc7a2d327b5b0b23bbd39a1a59.jpg&hash=d95994ab715f4cb74b800baa260e2851f3951223
Взех си НС куба и както пишеше измих гела/силикона/квото е там отдолу .. Нарязах го и го боднах. Да очаквам ли скапване или ? Един вид тез растения така наречени ин витро са си надводни ..


————————————————
Жалко е ,че през първата половина от живота не достига ум, а през втората - здраве ...

evgeni200


Amev

Ясно ... Амм боднах ги , за ден се изпънаха .. Ще видим ;) за портокола - в аква без со2 са и само с енергоспестяваща крушка ама със субстант джбл проскейп плант гроу ,който държи доста ниско пх и е зареден с елементи. Монте карлото расте и то там ама баааавно ;)


————————————————
Жалко е ,че през първата половина от живота не достига ум, а през втората - здраве ...

evgeni200


Similar topics (5)

6903

Публикации: 31
Прегледи: 11022

658

Публикации: 31
Прегледи: 14117

10766

Публикации: 5
Прегледи: 3021

33666

Публикации: 0
Прегледи: 2026

1396

Публикации: 6
Прегледи: 4827