• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2021 00:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Торене за начинаещи- II-ри вариант

Започната от iek, 30.06.2009 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iek

В последно време забелязвам, че зачестиха опитите със селскостопански торове и торо-почвени смеси, които поради наличието на прекалено голямо количество амониеви нитрати, неподходящо за аквариуми N/P/K съотношение и други недостатъци са рискови за нашите цели. И за да не ви тормозя с теории и тъй като е писано много за баланс на осветление, СО2, количество и вид растения и т.н., преминавам направо на съставките:

48g KNO3 ( или 7.19г урея(карбамид) и 24г KNO3- по seachem )
43g K2SO4
2.2g KH2PO4
17g MgSO4
8g Тензо коктейл
0.5g E300 Ascorbic Acid (витамин С ампула)
0.2g E202 Potassium Sorbate (ebay-2лв)
500ml дестилирана вода

Минимална седмична доза- 5мл на 50л.

Тази "рецепта" не съм я измислил аз, така че не ми благодарете, това е копие на Tropica PLANT NUTRITION+ liquid. В момента торя по тази система, обаче само 1/3-та от дозата, в аквариум с подложка от 0.5 см изкиснат в продължение на седмица натурален вермикомпост ( замества Power sand-a) и Aqua Soil Amazonia, при средно по сила осветление ( 48W/60l 5 часа). През първия месец от стартирането на аквариума торях със  Brighty K (DIY разбира се, да не съм луд да давам толкова пари за единия калиев сулфат)- по 1мл на 20л вода 3хседмично ( т.е. при всяка смяна на вода (30%)).
Последното се получава така:

7.5г K2SO4
500мл дестилирана вода

Ще ми се да изпробвам този начин на торене , но като заменя част от калиевия нитрат с карбамид (карбамид (NH2)2CO ). Какво ще кажете по въпроса?  *DRINK*
EDIT вместо 48г KNO3 използвам 7.19г урея(карбамид) и 24г KNO3

miTko

Да подразбираме ли, че подаваш СО2?
-  -  -
Карбамида не е ли клетъчна отрова?
Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

Само на златните  и соленоводните не подавам СО2  :-D.  За карбамида (урея) -зависи от дозата, да не правиш някакви асоциации с меламина, който се получава от карбамида.

miTko

Няма да питам как ти ще се снабдиш с карбамид, но как можем да се снабдим ние?

Сори, аз съм бил в голяма заблуда. Сетих се какво е. :-[

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

Тоя калиев сорбат за какво се слага в смеската ?

abaro

Разкажи моля те и за вермикомпоста - само го киснеш със смяна на водата, или го сушиш и киснеш няколко пъти?
И друг въпрос :-) като смесиш нитрата с фосфата и тензото и го разтвориш във вода, няма ли опасност микроелементите (особено желязото), да се окислят при продължително стоене. Колко време всъщност може да се ползва готов разтвор според теб?
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

iek

Калиевия сорбат е за един вид консервиране на разтвора, за да може последния да запази прозрачния си вид, използва се в хранително вкусовата промишленост, за спиране ферментацията на виното и др.

Пръстта от червеите я кисна и суша по няколко пъти ( да кажем-поне 3х) в продължение на седмица, бразилците, чийто "патент" е използването ѝ, я преваряват за 10-15 минути. При смесването на  макро и микроелементите наистина има опасност да се получат преципитати от реакцията на фосфатите със желязото, но само когато желязото не е хелатирано. Тъй като имах известно количество разтворени микроелементи точно в тази концентрация, да си призная, приготвих отделно разтвор само с макрото, но ги слагам заедно в аквариума и не съм наблюдавал образуването на бяла утайка. За времето на съхранение нямам наблюдения, тъй като не съм задържал готов разтвор за повече от 3 месеца.

dafil

Цитат на: iek в 30.06.2009 14:02
EDIT вместо 48г KNO3 използвам 7.19г урея(карбамид) и 24г KNO3
Iek,я кажи какви са ти наблюденията от микса с уреята?
Вярно,че така теста за нитрат няма да отчита всичкия азот който внасяш,но какво показват китките :-)

iek

Не мога да кажа дали има разлика, въпреки че съм използвал вече няколко литра. За да е меродавно едно такова наблюдение, знаеш каква трябва да е постановката- два еднакви аквариума, растения с равно първоначално тегло и измерена разлика в теглото им след определен период. Такова сравнение съм правил единствено на два подхранки- почва и тор от червеи- разликата е определено в полза на второто.

hyp

Цитат на: iek в 30.06.2009 14:02
0.2g E202 Potassium Sorbate (ebay-2лв)

Няма смисъл. Валерус: 500g - 5 лв.

hajigeo

Цитат на: hyp в 26.11.2010 13:01
Няма смисъл. Валерус: 500g - 5 лв.

и от това няма смисъл. в почти всички магазини за хранителни стоки го продават като стабилизатор за туршии (9гр разфасовка) и струва стотинки, а се използват няколко зрънца

hyp

Цитат на: hajigeo в 26.11.2010 15:03
и от това няма смисъл. в почти всички магазини за хранителни стоки го продават като стабилизатор за туршии (9гр разфасовка) и струва стотинки, а се използват няколко зрънца
Дано не е на нестле, че те ще ти кажат, че и антиоксиданти има в него :)))

iek

Това Е202 го слагам само "за цвят", при положение, че тора се изразходва за 2-3 месеца според мен няма съществено значение, в противен случай си направете просто по-малка разфасовка, като намалите пропорциите.

dafil

Тея дни ще почна да пробвам с амидния азот-не за друго,а защото ще добавям по този начин по-малко калий.

Arrakis

Здравейте,

Не съм много навътре в областта на торенето и идеята тук ми допадна.До сега мислех да торя по метода на приблизителните показатели,но мисля да го сменя с това.

Въпроса ми е,ако използвам това,всички необходими вещества ли ще давам на растенията или ще трябва да добавям още някакви вещества,за да балансирам всичко ?