• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 18:25

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Анциструси - общи въпроси

Започната от веско, 26.11.2004 12:53

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Kochev

Колеги мисля, че няма смисъл от препирни. Отговорите ви могат да се обединят в 1. Ако искаш със сигурност да имаш повечко малки ги отдели. Ако не ти пука дали ще оцелеят всичките ги остави в общия. От моя опит за съжаление мога да кажа, че шанса ти изобщо да остане нещо в общия ако имаш хищници и каквито и да е охлюви е под 1%. И това важи за почти всеки вид риба в общ аквариум. Мисля също и, че отговора по-горе не беше с търговска цел, но това си е мое мнение.
Каквото и да решиш да правиш ти пожелавам успех и здраво и красиво поколение.

Деян

Охлюва е опасен само за хайвера, а при анциструсите таткото едва ли ще седи спокойно докато няколко нагли мекотели ядат неговите неродени рожби. :-)

SkyNer

много интересна тема изчетох я с удоволствие спора на дискус и Методи ми хареса от спора се ражда истината незнам кой го беше казал  :-|
Прохождащия

Деян

raiko

Аз също съм на мнение,че за да оцелеят малките анциструси в тази ситуация те трябва да бъдат отделени.При конкуренцията на 10 възрастни анциструса в аквариума едва ли ще оцелеят повече от няколко рибки(в най-добрия случай).

П.П. Това, че някой прекалява в "предлагам"(ако изобщо наистина прекалява), едва ли е уместно да бъде споменавано в тази тема.

Kochev

в защита на моя пост по-горе, ще дам пример със скаларии (вид цихлиди): бойни, злобни, брутални при опазването на хайвера от други риби. Не са минали и 24 часа от хвърлянето на хайвера и ампулариите са "почистили" филтъра до последно зрънце. Не вярвам, че анциструса: мила, спокойна, никумо непречеща рибка ще може да направи нещо повече от скалариите в борбата с охлювите.

zambo

Цитат на: Kochev - 17.12.2008 11:59
Не вярвам, че анциструса: мила, спокойна, никумо непречеща рибка ще може да направи нещо повече от скалариите в борбата с охлювите.
Повярвай , способни са на чудеса от храброст .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Деян

discus

Цитат на: raiko - 17.12.2008 04:27
Аз също съм на мнение,че за да оцелеят малките анциструси в тази ситуация те трябва да бъдат отделени.При конкуренцията на 10 възрастни анциструса в аквариума едва ли ще оцелеят повече от няколко рибки(в най-добрия случай).

П.П. Това, че някой прекалява в "предлагам"(ако изобщо наистина прекалява), едва ли е уместно да бъде споменавано в тази тема.

Райко написал съм какво съм наблюдавал в мой аквариум с дискуси, боции, тетри-те не ги броя. И аз си мислех че нищо не би оцеляло най вече заради дискусите, но фактите бяха други. Мисля че с прехвърлане на малките от неопитен акварист, шанса да бъдат уморени повечето е по-голям. Визирам това че много лесно можеш да скапеш водата в малък аквариум.
Относно прекаляването, мисля не си прав. След като някой сам не се усеща кога прекрачва дадена граница, съм на мнение, че няма неподходящо място да бъде подсетен.
Не съм забелязал ти да прекаляваш, въпреки че имаш по-голям ресурс за това.

MeTogu

50% от колегите имат повече постове в раздел "продавам" не мисля че има за какво да се къхариш.А ако имаш нещо лично към мен можеш да го изкажеш на ЛС или чрез модератора на раздела.Не те знам що за акварист си,но аз когато съм бил млад и неопитен съм ги вадел и са ми отцелявали.Кога ще започне да ги вади си решава сам.Скапва водата,умират малките - случва се.А ако ги остави там може да не остане и следа от тях.Дал съм си съвета няма какво да ме разискваш кое къде пиша.Никаква колегиалност от твоя страна.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Lucio

18.12.2008 14:03 #220 Last Edit: 18.12.2008 14:07 by Lucio
Здравейте !
Да дам и аз своето мнение. Аз съм на положението на колегата invisible. Даже очаквам бебета днес, утре евентуално :-D . Mмисля, че е по-добре да ги отделя в отделен аквариум /който вече е готов /. То и в другия аквариум  предполагам, че няма да се мине  без  жертви. Но шанса им е доста по-голям сами  в 20л. аквариум от колкото при Барбусите в 200л., т.е подкрепям мнението на колегата МеТоди а и не виждам нищо лошо в раздела "Предлагам" . Ако ми останат повечко бройки, лошо ли е да сменя за някое растение примерно, или е по-добре да се изръся 10-15лв. за него ???? 

pe6o_hristov

Като гледам от кога ми е темата значи и анциструсите ми са на повече от година
Два са и все още никой няма мустаци, около 5-6 cm са
От време на време стоят на корена един до друг, но по принцип единия продължава да гони другия
Дали това е достатъчно да ги определя като женски вече

пп Един приятел има анциструс на възраст колкото моите, но е поне три пъти по-голям и от около половин година е с брада като поп

chaykov

колко ти е голям аквариума... ? доста са малки за 1 година по принцип анцитруса дърпа бързо за съжаление, защото като порастне става мързелиФ и не върши никава работа. Иначе имах едно люпило изцеляха около 10 бройки... като снесе женската мъжкия неотлъчно седи до яйцата което е голямо преимущество а излюпят ли се нямат улаване което е предпоставка за повече отцелели малки
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!

https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

breeze

"Бързото дърпане" на анциструсите зависи от храненето ;) ако се разчита само на това, което си намерят (ксенококус, корени, остатъци от храната на други риби) може и 2 години да си останат на този размер... Трябва да се включат таблетки за дънни риби и то не само на растителна основа.

pe6o_hristov

За храна ядат доста - всеки ден ги храня (таблетки, варени зеленчуци, sera vipan, сушен тубифекс)
Не съм съгласен с тези, дето казват че анциструса не се храни
Но аквариума е малък - 30 литра и освен тях е имало и по около 5-6 живородки
Не вярвам да пораснат повече, но поне искам да разбера какви са
А може и като съм ги купувал да са били изостанали с размера

Similar topics (5)

10720

Публикации: 64
Прегледи: 25937

1754

Публикации: 9
Прегледи: 10230

56361