• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Морските аквариуми на Ангел Христов

Започната от Ангел Христов, 22.07.2011 20:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ангел Христов

Около кривата круша се въртя, ама по малко напредвам все пак....дисплеят е напълнен на 90 % с прясно осолена вода. Солта е само на Червено море. След малко ще включа и чисто новият нагревател - Jagger, избран без никакви колебания. Сега е топло времето и със 150 си вата ще успее да стабилизира температурата, надявам се. След като прехвърля живинките от малкия аквариум, ще сложа и неговият 100-ватов нагревател - пак Jagger, в новата система и си мисля, че ще ми държат температурата без грижи.
Налага се да пътувам около почивните дни и ще си оставя удоволствието с истинският старт на системата за след това.
Малко се обяснявам като малоумен, ама пък едно време като стартирах, ако имаше повече хора да споделят, както е сега по форумите, щях да си спестя доста излишни грижи и средства...та затова продължавам да се обяснявам, пък на някой ако му пречи, да не чете - има чудесни сериали по телевизията  *CRAZY*
Поздрави, Ангел
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

Ангел Христов

Такааа, системата е пълна, ноо имам проблем, защото ми е за първи път :) Чува се страшно силен засмукващ шум от тръбата към съмпа. Помагайте - или помпата е много силна, или водата е много....който има опит да казва моля :)  :duvar:
Ще съм ви адски благодарен :)
--------------
Всъщност се разчетох, явно трябва да сподели някой ефективен и прост начин за обезшумяване на
оттичащата тръба! :)
Морската акваристика е място, където законът на Мърфи и банковата ни сметка се срещат...

tonino

Ilianidis

Тръбата,както казва тонино,поема,че може и още,затова засмуква въздух и се чува клокоченето.Помпата винаги трябва да е по-слаба от възможността водата да се източи обратно,инак аквариума прелива или помпата започва да засмуква въздух в съмпа,затова е и крана на отточната тръба.

Ангел Христов

Мерси, момчета, до два дни всичко ще е готово, благодарение на Тонино :)  *DRINK*
А ето и една снимка :) Нямам лампа, защото мисля да използвам старата, както и доста от техниката на действащият ми сега аквариум. Не съм го докара до там, че да мога да си позволя две системи паралелно да оборудвам, пък знае ли човек по-натам :)

камен чочев

Геле, този звук е нормален и след две-три седмици ще изчезне. Аз съм противник на слагането на такъв тип кранове, защото не си застрахован, че следващите 10г няма по някакъв начин да се запуши (най-честата причина е гладен охлюв тръгнал да търси храна) и да стане беля. Докато ти е нова тръбата ще клокочи, но с времето спира. И успешен старт!  :-)

Ангел Христов

Камене, звука може и да е нормален, ама още две три седмици и аз няма да съм нормален от този шум  *CRAZY*
Както и да е, благодарение на Тонино, който в рамките на часове реагира и ме снабди с нужните подобрения, настъпва почти пълна ТИШИНАА! Благодаря на Тони за съдействието и за всичко! Професионалист на европейско ниво!
А иначе мисля, като мине известно време, да поотпусна крана и ако наистина си прав, за което съм почти убеден (Камене ;) , няма да има никакъв шум и опасност от запушване на тръбата.
Та такива ми ти работи при мене, нищо интересно засега - джуркаме се :)

M_I_T_A_K_A

Поздрави за проекта... определено ще стане интересен аквариум. Относно шума и опасността от запушване... нали имаш запасна тръба... не трябва да те притеснява  ;-)
Всичко за соленоводната акваристика
Риф Парадайс ООД
0883378215
0899300219

Ангел Христов

Благодаря, Митак :) Разбира се, че има резервна тръба, а сега и шум няма почти, така че всичко е на шест  *DRINK*

Ангел Христов

Привет, тъй като "голямото" местене наближава, може да дадете изпробвани работещи идеи за подредба на съмп. Моят е с около 200 литра вода и е с 5 отделения. Водата се върти в кръг през отделенията по посока на часовниковата стрелка.
Идеята за сега ми е следната:
Отделение 1: тук идва водата от дисплея и мисля да сложа малко/много бейс рок, който постепенно ще се съживи.
Отделение 2: засега е напълно празно, мисля да сложа реактор с активен въглен, то има място за 3 реактора дето се вика де :-D
Отделение 3: тъй като е на видно място, в предната част на съмпа, ще е рефуджиум с макроалги, малко хубави живи камъни (за да се множат копеподи, амфиподи и всякаква друга гад), хубаво пясъчно дъно и осветление, което вероятно ще е с обърнат цикъл на светене.
Отделение 4: то си е за скимера, тъй като след него е и капана за мехурчета.
Отделение 5: възратната помпа.
Давайте акъл пичове, критиките са много добре дошли, докато му е време  *DRINK*
Поздрави, Ангел

kamos

Аз бих сложил скимера в отделението където водата идва от дисплея.
Не бих го сложил след рефюджиума.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Ангел Христов

Благодаря за съвета, Антоне!
И аз тука чета като ученик отново и навсякъде дават подредбата така, както казваш - винаги скимера преди рефуджиума.  *DRINK*

kamenov

Колегата Камос ти е казал правилно, губи се смисъла от рефюджиум ако скимера е след него...
Ролята на рефюджиума освен да "яде" органиката е и да произвежда планктон и да храни малко или много коралите.
Тези които ти си изброил копеподи, амфиподи и всякаква гад ще си останат завинаги там ако имат препятствие преди дисплея ;)

vankata_032_pld

+ 1
Скимер, рефюджиум и чaк нaкрaя aктивен въглен.

камен чочев

Геле, аз бих сменил бейс-рока със сипоракс (виж темата на Стоян) - дават много по-голяма площ за заселване с бактерии на единица обем, а както Стоян е описал, започва да работи доста по-бързо от бейс рока - на 2-рия, 3-тия месец (за бейс-рок поне 6 месеца). Освен това много от този вид камъни, първоначално отделят огромно количество фосфати .
Във второто отделение скимера (както всички казват), а активния въглен в предпоследното.

Similar topics (3)

27099

Публикации: 27
Прегледи: 14049

25187

Публикации: 55
Прегледи: 24605

41453

Публикации: 6
Прегледи: 8353