• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
22.05.2024 10:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новостартиран аквариум.

Започната от simonita88, 10.03.2013 13:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

simonita88

Здравейте,
имам няколко питания, относно един аквариум, който стартирахме скоро.
Първо, аквариума е използван преди време, след това е спрян, та ние го взехме, измихме, положихме грунд( използван преди ) и напълнихме аквариума, оставихме го да работи три дни.
Аквариума е 50 литров с размери д48 ш27 в37, нагревателя е Wave 100W, филтъра е Ym1080- 8W( това пише ) и две лампи Philips, температурата на водата е 25 градуса.
Купихме и сложихме вата върху камъните( които филтрират водата ) и ... естествено не издържахме и сложихме две рибки: един анцитрус и един каерулеус.
Та засега са добре, активни са, хранят се и изобщо изглеждат добре, но се притесняваме, защото избързахме( това го научихме след като попрочетохме това онова ), все пак дори да сме лаици не искаме да си убиваме рибките.
Искаме да сложим и растения, това как би се случило при все, че рибите са вътре вече?
Нужни ли са ни някакви препарати за стабилизиране на водата?
Изобщо искаме някои съвети за начинаещи.
Благодарим предварително.

Caxapa

Стартирали сте аквариума. Няма значение дали преди е работил и грунда е бил употребяван преди. Измити нещата са като за новостартиране. Първо е трябвало да сложите растенията и едва след минимум две седмици да пуснете  първите рибки. Потърсете във форума в раздел растения и изберете такива които ви се нравят и допадат като не пропускате и обема на аквариума и рибите които ще отглеждате. Засаждате и вече само начина на полагане грижи към аквариума ще покаже дали сте били усърдни. И не прекалявайте с рибките. Има време, и оставете да се стабилизира аквариума. Едва тогава пак спрямо обема на аквариума и големината на рибите+ изискванията за среда, добавете други рибки.

simonita88

Благодаря за отговора, Сахара.
Ще си изберем растения и ще ги засадим, пък ... ще видим.

simonita88

Аквариума засега работи добре, но по дъното има нещо като плесен- прозрачно и се вее като флаг, не съм убеден от какво е, но си мисля, че е само там където се разлага храната???
Моля по- запознатите за отговор.
Рибките уж са добре, но и там има проблем: подариха ни още един каерулеус и сега и двете стоят в различните краища на аквариума, а рибката е от същият магазин, били са заедно с нашата преди да я купим?

Caxapa

Правилно си установил. От  разложена храна е този флаг който се вее по дъното. Малко сифониране и редуциране храненето като свиеш порциона на минимум.  Колкото до рибите. Били са в един аквариум. Живяли са заедно и някак са свикнали. После едната е с нов дом и се възприема като лидер. Новата/стара/ рибка вече не е познайницата от предия аквариум и е "новобранец".  Скоро ще привикнат и преразпределят територия, стига да им понася този литраж на аквариума.

simonita88

Благодаря... отново.
Сифонирах, изчезна "призрачното" знаме.
Що се отнася до рибите, поуспокоиха се засега, а така или иначе още са мънички, за по- нататък смятаме да си вземем по- голям аквариум.

Caxapa

Аквариума е стартиран наново и си е дълга процедура докато се завърти азотен цикъл. Развиването на нитрифициращите бактерии върви ръка за ръка с натрупването органика по дъното в аквариума ви. Малко по-честа смяна на водата  ще е добре зато начало. Нормално за аквариум е 1/3 на седмица но през ден  на тези 50 литра по 5 да сменяте ще е добре в първият месец. Филтъра  на първо време не го чистете за да се завъдят бактериите. В ляво на екрана има изкачащо меню и там има доста статийки в които е описано какви грижи трябва да полагаме като начинаещи акваристи и да не допускаме грешки. След това минаваме на раздел риби и с търсачката установяваме вида на рибата като е изписано доста и по тези въпроси. Хабитат, начин на отглеждане и поносимост към други риби+ растения. Успехи!

simonita88

Питанките продължават...
Така, днес ще ходим да гледаме един 170 литров аквариум, ако ни хареса и го купим възможно ли е с водата от тези два стартирани вече аквариуми( която ще е около 80 литра ) да стартираме новия?
Дори мисля, че мога да уредя и външен филтър за евентуалната ни нова придобивка.
Ако да, можем ли да сложим в него всички риби, защото така с два аквариума е малко ...?
Те са два калерулеуса, една червена зебра, един анцитрус и един агамикс, като заради агресията на зебрата тя и агамикса са в единия аквариум, а другите ясно.
В магазина човека обясни, че би било добре да са повечко, но в по- голям аквариум.

Caxapa

Отговора е положителен- ДА възможно е но бих препоръчал да се действа поетапно. Зависи много и от това каква вода тече по тръбопровода. В кръга на шегата: То е ясно, че е мокра но с какъв състав е на хим.елементи  ;-)

simonita88

Всички риби са в голямото аквариум, имат място за гонене, колкото поискат.
Малко се уморих с всичкото носене, гонене и т.н., но определено гледката ми допада.
Ще видя утре да уредя филтъра, а за по- нататък ще си вземем и още някоя цихлида и вече само да поддържаме нещата и да ни радват.

Caxapa

Щом са в "голямото" аквариум да се надяваме, че поне има добра филтрация за момента а като закачиш и "голямото" филтър да работи, остави сегашните да поработят едно-две денонощия с новият докато зацепи тоест докато се населят бактериите и в него.

simonita88

Благодаря за съветите.
С "голямото" аквариум всичко много ни харесва, можем да си "цихлим" пред него доста време. :)))

simonita88

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F21afdt.jpg%5B%2FIMG%5Bbr%5D%5Bsize%3D1%5D%3A+03.04.2013%D0%B3+19%3A07%D1%87%5B%2Fsize%5D%5Bhr%5D%5Bimg+width%3D800+height%3D450%5Dhttp%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F21afdt.jpg&hash=f606d19388f9936d8a3218bf287571b13c9e679a
: 03.04.2013г 19:07ч



Това засега са ни рибките. :)

simonita88

И пак въпросче. :))
Афрата и Червената зебра, а и повечето риби де, но тея двете най- често се отъркват в грунда по много интересен начин, на мен ми прилича като на маркиране на територия, но не зная така ли е, затова и питам?
Правят и още нещо интересно, потреперват- сякаш за да изглеждат по- страшни?
Питам специално за тези двете, защото са най- агресивните ни риби и в общи линии господстват в аквариума, за наша радост без да са наранили сериозно друга риба, с изключение на гоненето на една по- спокойна  такава- страничните и перки са опърпани.

Caxapa

Определено имат "сърбел" рибките ти.  А си мисля, че и аквариума им е тесен на тези цихлиди. Освен това  много ме съмнява да има азотен цикъл. А червената ароматна паничка вътре, просто "кърти миФки", звездата също.. Харесването на визията си в ваша но все пак, го няма това в естествените биотопи на тези рибки. Има още много  което да се прочете от изкачащото меню в ляво на екрана.

Similar topics (5)

27287

Публикации: 13
Прегледи: 5376

2048

Публикации: 26
Прегледи: 15460

41240

Публикации: 34
Прегледи: 12588

53253

Публикации: 5
Прегледи: 2966

49468

Публикации: 19
Прегледи: 9412