• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.05.2024 05:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новостартиран аквариум.

Започната от simonita88, 10.03.2013 13:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Георги

Щом се притесняваш или седни и дишай дълбоко или смени част от водата.

Припев:
Смяната на вода подобрява условията. :)
----||-----

Ivan_S

Цитат на: simonita88 - 11.05.2013 09:32
Засега са ни добре бебетата, не се спират, хранят се, гонят се и майката мисля, че е добре макар, че изглежда много стресирана още и слаба, седи в единия ъгъл в голямата аква, отвреме навреме яде, но сякаш много се страхува от другите злобари. На малките днес мисля да им сменя част от водата. Само незнам дали да се притеснявям, че бебешкия аквариум е стартиран сравнително скоро, можеби една две седмици има максимум, като решихме да отделяме мамата. Стартиран е с вода от големия естествено, но все пак ми е малко притеснено. Някакви идеи за превантивни мерки и осигуряване на максимално добри условия за бебоците? :)

Браво, радвам се, че малките са наред. За майката не се тревожи, ден-два ще е плаха и после ще се окопити. Просто не е трябвало да я отделяте, но не сте знаели. Нищо, тя ще се справи, щом не я тормозят. Нормално е да е слабичка, все пак поне 2 седмици не се е хранила.

По-горе бях споменал, че водата на малките трябва да е 1:1 като тази на големите. Аз ти предлагам като им сменяш водата да доливаш вода от големия. Колкото източиш от бебешкия, толкова източваш от големия и наливаш в бебешкия. Можеш, ако искаш и да поизстискваш малко някоя гъба от филтъра или да плакнеш някоя от медиите в него (не знам каква ви е филтрацията) в бебешкия аквариум, за да колонизираш с нитрфициращи бактерии. От опит ти го предлагам това и знам, че работи. Нашия бебешки беше стартиран по абсолютно същия начин - 100% първо пълнене с вода от големия и при седмичната смяна доливам пак от него. На 10-я ден имах азотен цикъл, като преди това най-високите нитрити по скалата на Сера беше 0.25, което също е ОК. Вземете едни тестове за нитрити и за рН. Ако нитрита е 0, а рН е 7.5 - 8.5, значи всичко е наред с бебешарника ;).
: 11.05.2013г 20:08ч
Цитат на: simonita88 - 08.04.2013 20:50
И пак въпросче. :))
Афрата и Червената зебра, а и повечето риби де, но тея двете най- често се отъркват в грунда по много интересен начин, на мен ми прилича като на маркиране на територия, но не зная така ли е, затова и питам?
Правят и още нещо интересно, потреперват- сякаш за да изглеждат по- страшни?
Питам специално за тези двете, защото са най- агресивните ни риби и в общи линии господстват в аквариума, за наша радост без да са наранили сериозно друга риба, с изключение на гоненето на една по- спокойна  такава- страничните и перки са опърпани.

Обръщала ли си внимание кога правят така? Според мен е след хранене. Нашите така правят като се нахранят. По този начин "наместват" храната. Освен това понякога носещи женски си заравят главите в грунда, за да въдворят ред в бузите си  :-D. Не мисля, че трябва да се притеснявате от нещо. Виж, ако го правят постоянно, да. Тогава или е някаква кожна инфекция, или са паразити. Наливайте си Акватан или друг кондиционер, който съдържа йод при всяка смяна на вода. Може и да налеете една доза според указанията съобразно целия обем вода на аквариума - не пречи. По принцип йодът е полезен за кожата на рибите - пази я здрава и хлъзгава (слузеста на пипане).

*offtopic
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

Благодаря за изчерпателните отговори и  препоръки. :) Бебешоците  растат сакаш с часове :) Вчера им сменихме водата ама с престояла не с тази от големия аквариум, утре мисля да купувам и тестове.
Имам друг въпрос обаче в голямата аква нещо ми се струва мръсничко дъното исками се да го сифонираме, а бях чела че не е ок дълбокото сифониране. Сменяме си водата всяка седмица даже днес мисля да поизмия гъбата на филтъра леко, защото нали и тя не трябва много да се пипа, но видимо е намалял дебита му той поринцип ако не се лъжа беше 1200л/h. Скоро ще слагаме и външен филтър. Та въпроса беше за дъното да го сифонирам или не и ако не как да махна мръсотията, че като една жена особено си ме дразни :) Природа какво да направя....

Ivan_S

Че сифонирай си дъното, лошо няма, даже напротив. Правилно си прочела, че дълбокото сифониране невинаги е добро, с него изхвърляш и част от нитрифициращите бактерии. Аз например сифонирам дълбоко само предната 1/3 от аквариума. Обичайно там ми се събират боклуците, дори само в едния край от дължината на аквата. Останалата част от аквариума или не я сифонирам (защото е само камъняк и няма как да ги местя всеки път), или сифонирам повърхностно. При всички положения, обаче, сифонирането е полезно и за "проветряване" на грунда, защото между фракциите може да се задържи метан от разлагащата се органика.

Сменила си водата с престояла. Това принципно е ОК, ако имаш вече азотен цикъл. Ще го разбереш с тестовете. И да нямаш азотен цикъл, пак е ОК. Аз си поддържам мнението, че докато има от къде да наливам стабилна вода (от работещ аквариум), ще го правя :). Считам, че тази вода със сигурност е по-добра от водопроводната, било тя и престояла и кондиционирана. Това си е мое мнение и моя опит, не ангажирам никой с него ;-).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

Ми значи ще си почистя днес голямата аква ще и сменя 30-40% вода и утре в други ден ще сменя пак на бебоците но с вода от големия. Така мисля, че трябва да е ок. :)

Ivan_S

Колко литра е тоя бебешки? Не прекалявай все пак със смените, ако нямаш азотен цикъл. В този случай бих сменял вода 2 пъти седмично, но не повече от 15-20% на смяна.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

ами 50л е бебешкия, вчера да сме сменили около 20л

Ivan_S

Добре, засега не сменяйте повече вода. Направи едни тестове за нитрити и рН поне и тогава ще се види какво е дереджето и какви смени да се правят. Няма да навреди да налеете Нитривек или друг биоактиватор. Имай предвид, че преди да се завърти азотния цикъл ще има един пик на амоняк, после на нитрити. Въпросът е да следите нивата на нитрити, защото както вече са пуснати малките рибета, може леееееееко да се понатровят. Без паника, направете тестовете и тогава ще видим. При старта на бебешкия правих тестове през 2-3 дни и когато нитритите стигнаха граничното ниво на поносимост, започнах със смените на вода. Отбелязвам, че риби не е имало. Вие вече сте започнали със смените на водата, като почти 50% смяна си е доста за аквариум без азотен цикъл. По мое мнение трябва да намалите количеството до около 30-35% максимум, един път седмично + добавяне на бактерии според предписанията на опаковката. Иначе при тези смени, каквато и бактерии да се е захванали, доста от тях ги изхвърляте с водата. По-големи смени се правят при проблеми с аквариума. Докато се завърти цикъла избягвай сифонирането на дъното, особено дълбокото (с маркуче просто изсмуквайте боклука от дъното). Бактериите колонизират основно грунда и ако не са се развили достатъчно, пак си унищожаваш биофилтрацията.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Георги

ЦитатНе прекалявай все пак със смените, ако нямаш азотен цикъл.
Няма такова положение. Ако няма цикъл, начинът за махане на отровите е смяна на част от водата. Колкото по-често, по-добре. Ако е проточен аквариума е идеално, но не е.

Моля ти се недей с тия бактерии така, Иване. Сифонирането не убива бактериите. Липсата на кислород (аеробните) и някои лекарства ги убиват.


Ivan_S

Цитат на: Георги - 13.05.2013 17:48
Моля ти се недей с тия бактерии така, Иване. Сифонирането не убива бактериите. Липсата на кислород (аеробните) и някои лекарства ги убиват.

Къде пък казах, че сифонирането убива бактерии  :buff:. Не съм ли споменал няколко пъти, че дъблокото сифониране изсмуква и бактерии, и така се извеждат от аквариума? Това, ако не е унищожение на биофилтрацията, айде нарушаване, особено ако няма работещ цикъл, не знам как го наричате. Ако в новостартиран аквариум правиш чести и големи смени на вода + сифониране, веществата необходими за бактериите от къде ще се доставят. От рибите, да, ако останат бактерии. Както и да е, очевидно ще трябва да почета повече. И пак казвам, каквото съм споделил е от личен опит и не ангажирам никой .... сигурно не правя правилно нещата, ама чудно как са се получили тогава :). Който разбира повече, да ме поправя. Поздрави!
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

И пак питанка: в големия аквариум решихме, че не е достатъчна филтрацията и пуснахме освен вътрешния филтър и един външен Project PJF501, но се чудим дали работи добре?
Не прави балончета като другия, обаче като си сложа пръста на изходящата тръба си има струя, както и ако го сложа на входящата си смуче?!

Caxapa

14.05.2013 23:04 #41 Last Edit: 14.05.2013 23:26 by Георги
Входящата тръба задължително с цедка. Изходящата с флейта. Щом смуче и плюе  :-D работи..

simonita88

Гадовете пак нагризаха много единия каерулеус преместихме го в бебешкия, бебетатаса  вече около 1 см, а той едвам се движи защото целия е нахапан. Какво правим?:(

Ivan_S

Така, я пусни някоя по-актуална снимка да видим как е положението - при големите и при малките. Междувременно сподели следното:

1. Знаеш ли колко мъжки риби има при възрастните и нахапаната какъв пол е?
2. Нахапаната риба колко е едра. Да не би да е по-дребна от останалите и колко има от същия вид?
3. Колко градуса е водата?
4. Има ли достатъчно силно водно течение в аквариума?
5. Рибите гонят ли се постоянно, и могат ли да се скрият някъде в случай на нужда?
6. Колко често ги храниш и какво количество им даваш?
7. Колко са рибите общо като брой? 170 л. беше аквариума, нали?

Това засега. Ако колегите се сещат още нещо, което ще помогне за изясняване на причините, да питат. Като се установи причината, тогава ще помислим за някакви решения. Поздрави.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

Ами повечето са мъжки мисля, има една голяма женска дето не и запомних името, има женски каерулеус (майката на малките), този който е наяден не мога да разбера женски ли е или не, ауратосите са два и ни ги дадоха са женски, мъжките са Афрата, Червената зебра, един Каерулеус и един дето пак не му знам името, на който преди време му изядаха женската.
Нахапаната риба не е много по дребна и другите два каерулеуса са с такава големина, майката е по-дребна разбираемо защо, останалите риби са по-едри.
Водата е между 26 и 27 градуса
Рибите се гонят почти постоянно да и за жалост не сме могли да им осигурим много укрития, но си търсим камъни за да го направим...това си е наша вина знам.
Храня ги по 3-4 пъти на ден по малко, както всички ме посъветваха.
Рибите са 8 с наядената 9, бяха 10, но другата я изядоха.
Сега ще се пробвам да ги снимам, но ще са с лошо качество снимките, тъй като са с телефон. Поздрави и от мен.
: 22.05.2013г 10:10ч

: 22.05.2013г 10:10ч

: 22.05.2013г 10:10ч

: 22.05.2013г 10:10ч

: 22.05.2013г 10:10ч

Извинявам се за ужасните снимки, но в момента няма с какво друго да се снима

Similar topics (5)

27070

Публикации: 17
Прегледи: 11933

128

Публикации: 3
Прегледи: 4403

26555

Публикации: 15
Прегледи: 6392

52612

Публикации: 12
Прегледи: 11890

49082

Започната от dodo1921


Публикации: 11
Прегледи: 6236