• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
01.05.2024 15:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новостартиран аквариум.

Започната от simonita88, 10.03.2013 13:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

Водата е между 26 и 27 градуса - Не е висока температурата. При по-висока температура рибите стават по-активни ... и малко по-агресивни. Опитай да я намалиш до 24.5-25 градуса. Може да помогне.
Рибите се гонят почти постоянно да и за жалост не сме могли да им осигурим много укрития, но си търсим камъни за да го направим...това си е наша вина знам. Е, така е, цихлидите са злобари и териториални. Сама виждаш пропуска - укритията. Излизите на разходка сред природата или до някоя река и събирате каквото е нужно.
Храня ги по 3-4 пъти на ден по малко, както всички ме посъветваха. Мда, май не е агресия за храна
Рибите са 8 с наядената 9, бяха 10, но другата я изядоха. Дори и в 170 л. кой знае колко видове не става да се пускат, а като гледам при вас е шарено. Единственото, което се сещам е да увеличите бройката на рибите, но само с още 4-5 бр. и то от "най-кротките" които имате.

Пренаселването на аквариума понякога е решение да се намали агресията, защото цихлидите освен между видовете са агресивни и вътревидово. Ако има начин да размените някои от мъжките за женски, също може да помогне. Трябва да се оправи баланса мъжки-женски. 1 м. с 3-4 ж. Аз в този аквариум бих отглеждал максимум 3 вида риби с по 6-7 броя от всеки вид, макар да става пренаселенко. Иначе оптимално за мен би било 2 колонии от по 7-8 риби.

Може би е добре добре да засилиш и течението - с наличната техника или с wavemaker. Борбата с течението малко им отклонява вниманието от бойните им занимания, отделно че ще помогне за изразходване на излишната енергия така да се каже. Моите поне се радват на течението, дори се возят на него :). Не че не се гонят, ама като ги хване скуката става по-напрегнато.

Ето нагледен пример за много риби, но и за достатъчно укрития за тях. Като гледам си плуват доста спокойно и без конфликти :).

100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

simonita88

и сега тая рибка дето е на доизживяване, какво да я правя? ако я върна в големия  ще я довършат, а в малкия ме е страх ако се посъвземе да не хапне дребните....пък ми е супер жал да я направя каквото и да било друго...

simonita88

Здравейте. :)
Отново имаме въпросченце: дали камъните от снимката могат да се положат в аквариума?
Шупват, когато ги накапем с оцет, но оцветяват и водата в кофата, че ги търках с една четка.
: 08.07.2013г 21:09ч

ogogogo

Тези "камъни" май че,са Гипс и не е добра идея да се сложат в аквариума.
И най-дългия път започва с една крачка!
http://i629.photobucket.com/albums/uu14/ogogogo_photo/1-11.jpg

simonita88

По принцип един познат ни ги даде за варовикови, бяха  три броя големи и тежки, но ги натроших с чука???

ПМП

И на мен ми приличат на чист варовик.Слагай ги,на цихлидите не пречат.Впрочем чак сега прегледах цялата тема,ами до сега наистина не сте имали никакви укрития за рибите.Между тези червените камъчета освен новоизлюпена рибка друга не може да се скрие.Примерът който ти е показал иван-с е почти копие на моя цихлидарник.При мен са около 120кг камъни в 430л аквариум и нямам тези проблеми.Накратко -трябват ти камъни и още малко риби.Успех!

simonita88



Благодаря, сложихме ги, пък ще видим резултата какъв ще е. Надяваме се, че няма да е огромна грешка. :)

rollon

Относно темата за агресията,макар че гледам африканци от скоро съм на мнение,че най-важно е да има укрития,достатъчно на брой както и рибите да са колкото се може повече съобразено естествено с размера на аквариума.Моят е 160 литра,имам 13 цихлиди от 4-5 вида.При мен засега няма жертви,но съм забелязал,че когато пускам нова риба в аквата има страшен смут-той трае точно 1 ден до угасянето на лампите и после на другия ден всичко е ок.Аз съм на мнение,че всяка риба си намира ниша в аквариума и когато това стане агресията се намалява.Интересно също така ми беше,че след като преместих и върнах впоследствие 2 от рибите в аквариума този смут не настана-явно рибките имат памет и веднага нишата(както аз се изразявам) беше заета.

П.С. към пишещите в тази тема цихлидари,които виждам имат сериозни познания-вярно ли е,че ако в една аква са само мъжкари няма да има агресия или ще е много по-слаба и рибките съответно няма да са така стресирани,няма да има един вид доминиращ и цветовете им ще са по-наситени?

ПМП

Не колега,не мисля че е вярно това твърдение.Мъжките дори и при липса на женски приемат другите за конкуренти и агресия пак има.Такива са моите наблюдения.По-добре е да има повече женски за да им отвличат вниманието.

simonita88



Колеги, това е нашто аквариум( голямото де ), промените са видими за хората, които са проследили темата дотук.
Имаме 9 каерулеуса, 4 ауратоса, 2 зебри, 3 анцитруса, 1 агамикс и две различни риби, които така или иначе не знаем какви са.
След полагането на варовика нещата видимо се поуспокоиха, а дано така и да продължи де.
В малкия аквариум имаме около двадесет и няколко новородени ауратоса, още са със жлъчните си мехурчета.
Благодаря на всички за съветите, ако някой се сеща нещо, което не е добре, моля да сподели.
: 14.08.2013г 21:09ч


Ще пусна още няколко снимки, тъкмо ако видите рибите, които не съм упоменал, може да споделите какви са.
: 14.08.2013г 21:09ч


Тоя го взехме за мъжкар, ама какъв бе ... забравих, е и една женска му бяхме взели, но ... я убиха бързо, бързо.
: 14.08.2013г 21:09ч


Тази женска и нея забравих какъв модел беше.
: 14.08.2013г 21:09ч


Та тези двамцата убавци, които не знам какви са, имат много интересна дружба, постоянно са заедно, все един до друг, понякога женската го подгонва, но много за кратко, после пак си "стоят" един до друг.

ПМП

Там до филтъра виждам Аулонокара,но на тази светлина не мога да кажа каква е точно.

Similar topics (5)

42005

Публикации: 8
Прегледи: 3357

37334

Публикации: 27
Прегледи: 15340

28398

Публикации: 7
Прегледи: 3294

3043

Публикации: 29
Прегледи: 16819

55255

Публикации: 23
Прегледи: 5935