• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 15:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум

Започната от Ralunka, 12.01.2010 22:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ralunka

Здравейте  :-)
Случайно попаднах на този форум и за отрицателно време ме зарибихте невероятно много - вече имам необходимия шкаф и в момента мисля къде поръчам аквариума.  Молбата ми е да прецените дали няма да направя някоя глупост на този етап  :-[

Размерите на аквариума са д.80/ш.40/в.50  - 160л
Помпа - засега съм се спряла на вътрешна - Aqua El Fan 3 - за аквариуми от 150 до 250 литра
Осветление - 100 W (не съм сигурна дали ще е достатъчно??) Не съм избрала и какви точно да са лампите?
Нагревател, термометър
CO2 - чудя се дали Sera CO2 Start (с таблетките) върши някаква работа? За СО2 с бутилка нямам възможност засега :-(

Грунда мисля да е тъмен кварцов пясък (2.5 – 5 мм), пласт около 5-6 см. Прочетох, че под кварцовия пясък може да се сложи 2см sera floredepot, дали е удачно?

Възнамерявам в аквариума да има много красиви растения, камъни, корени и някакви непретенциозни малки цветни рибки.

Друго не се сещам да питам засега, ама то и това хич не е малко  ;-)

Ще се радвам на мненията ви  :-)

Vannkata

Аз бих те посъветвал, ако имаш възможност да си вземеш външен филтър, има много модели на достъпни цени за този литраж.Ако искаш да гледаш притенциозни растния, осветлението може да ти доиде малко слабо, но според мен винаги може да добавиш още 1-2 лампи.За лампите можеш да използваш аквастар и гро лукс на силвания, в комбинация с някоя лампа на филипс,вече всичко е въпрос на пари.Ако бюджета е ограничен може да позлваш на първо време обикновенни лампи но не ти го препоръчвам особено.За грунда добре си го замислил, а за со2-то на хапчета не мога да коментирам, но според мен една бутилка с мая и захар ще ти върши по добра работа.За депото на сера трябва да имаш здрави , развити растения(например присадени от друг аквариум) според мен няма нужда да изпозваш подобни захранки :D
Успех с аквариума и чакаме снимки  *THUMBS UP*

Ralunka

Външен филтър засега нямам възможност да взема, тъй като бюджета вече е надхвърлен и още 150лв ще ми дойдат множко :-(   Този, който съм избрала,  много ли е зле?
Лампи няма да взема обикновени, а каквито трябва, до колко W трябва да ги докарам?
А растенията няма откъде другаде да ги взема, освен от магазина, така ще се развиват при мен... горките  ;-)
Относно бутилка с мая и захар ще трябва да прочета как се прави, може и да се пробвам

Ивайло Гиздов

Растения на пазара в събота колкото искаш,а осветлението зависи оттях.Едни искат по силна други по слаба светлина,но 0,5вт/л.мисля че е добре

vasso

Залеси го повече и може с този филтър да си. *THUMBS UP*

ssg

Васо е прав,може и с този филтър,при условие,че ще гледаш дребни рибки в умерено количество разбира се,успех с подредбата *THUMBS UP*

stenli

- ако още не си се ориентирала, къде да поръчаш аквариума, на пазара има човек на име Тома. Всички сме много доволни от него.
- с този филтър на първо време ще се справиш.
- с 100w осветление ще можеш да гледаш много растения. Като съвет мога да ти предложа да намалиш височината на аквариума. Така ще дадеш по-голяма възможност на пълзящи растения да се развиват в твоя аквариум. Единият вариант са ти луминисцентни пури, но за препоръчване са метал-халогенни лампи. Не знам обаче, дали една метал-халогенна лампа ще може да осветява дъно с 80см дължина. Затова може да се вземат два броя, с по-малка мощност.
- на първо време използвай Цо2 с мая и захар, а в последствие си сглоби бутилка тип77.
- за подхранване на грунда си вземи, тор от калифонийски червеи, която се предлага в агромагазините на Сточна гара. Струва 3-4лв - примерно.

Ralunka

Много ви благодаря на всички за съветите, постоянно ми възникват въпроси  @}->--

С колко примерно да я намаля височината? От това, което изчетох стигнах до извода, че 50 см е най-оптималната височина?
А Тома занимава ли се и с изработка на капаци?


stenli

Евентуално на 40см, но така като се замисля, не знам дали ти дадох най-добрия съвет, от г.т. че аквариумът е дълъг 80см и не знам формата дали ще е добра. Не, Тома не изработва капаци, но ако решиш да сложиш метал-халогени, такъв няма да ти трябва.

Lucio

Като гледам колежката е начинаеща и изобщо не и трябва нито подложки, нито СО2 за момента.  Тъй като  "Пицата"  е изядена не виждам защо изобщо говорите и за метал-халогени????
Потърси си растения тук във форума.  Предполагам, че ще си намериш  няколко вида и няма да натовариш бюджета  :-)

Predator

Здравей, първото и най-важно нещо е да решиш какъв аквариум искаш да направиш - ако искаш нещо като тези тук - > http://www.adaeuro.com/ENG/Gallerie.aspx - тогава можеш да прочетеш тази статия (най-вече втората част - Допълнение) - > http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,22291.0.html. Ако ти се вижда твърде сложно и неясно или все още не ти се рискува можеш да прочетеш тази статия, за да се ориентираш по-добре в основните правила за стартиране на аквариум - > http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20283.0.html.

Общо взето и аз мога да те посъветвам да намалиш височината до 40-45 см. ако не възнамеряваш да гледаш "високи" риби (скаларии, дискуси...), иначе ще ти се наложи да минеш на лампи Т5 НО и рефлектори или на метал-халогенни лампи (а те са си скъпи).

Акваристиката наистина не е най-лесното хоби и изисква доста постоянство и четене, но за сметка на това крайните резултати понякога са доста впечатляващи и красиви...

Vannkata

При условие, че ще гледа малко на брой, дребни рибки в аквариума, вътрешният филтър ще върши работа, това в първият пост го написах, като имах предвид,че много начинаещи имат сколността да пренаселват аквариума,силно запалени от хобито  *CRAZY* Иначе при картинка с много растения и едно малко пасажче няма да има проблеми :)

Ralunka

Поръчах аквариума, малко нестандартни размери се получиха май - д.78/ш.39/в.45 , но това се наложи заради шкафа, който имам. Височината я намалих, както ме посъветвахте.
Та сега въпроса ми е за осветлението. Мисля да са 3 броя , аквастар и гро лукс на силвания, в комбинация с някоя лампа на филипс, както предложи Vannkata. Обаче.  За дължина 78см на аквариума колко дълги пури трябва да си купя? Вие откъде си пазарувате?

vasso

Пури по 60 см би трябвало да станат. В по-големите магазини за акваристика има избор- поогледай ги. *THUMBS UP*

Vannkata

моят аквариум е дълъг 80см и съм с 5 лампи по 18в ( 3 аквастар, 1 гро-лукс и 1 аквареле на филипс) и съм много доволен.Смятам че с лампи по 60см и рефлектори няма да имаш проблем, лампите те съветвам да ги купуваш от магазините за осветителна техника, че в зоо-магазините цените са доста надути  *DRINK*

Similar topics (5)

55255

Публикации: 23
Прегледи: 5920

54121

Публикации: 5
Прегледи: 3347

49724

Публикации: 18
Прегледи: 7659

43081

Публикации: 3
Прегледи: 2635

37334

Публикации: 27
Прегледи: 15325