• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 09:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Търся съвет - унират ми рибите!

Започната от radha, 17.01.2010 19:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

radha

Здравейте! Знам, че форумът е пълен с такива въпроси, но пък и вие знаете :-), че всеки случай е специфичен, затова и аз ще ви опиша какво става при нас :-): Купихме за Коледа 5 златни рибки за децата и въпреки, че съм трето поколение кучкарка и не признавах рибите за животно - сега така се заРИБИх, че.... :-D. Значи: Взехме 5 златни с аквариум BOYU(филтърът му се развали и си взех АquaEl).  За съжаление, нищо не разбирах тогава и не разбрах, че ми пробутват болна (вече не ходя в тоя магазин). Още веднага забелязах, че едната от тях е със свити перки, не яде, след един ден изпадна в апатия, безсилие, стоеше перпендикулярно на повърхността....умря :-(. Прочетох при вас, че има няколко варианта от какво може да е болна. Зарази и друга. 3 оцеляха. Измих целия аквариум (както прочетох), за да премахна бактерията или вирусът - не знам. Купихме пак златна рибка - бяла с червена глава. Около седмица си беше ок, премина си стреса от запознанството, весела, игрива, яшна...след една седмица - апатия, криеше се в скривалището, не ядеше и когато й беше трудно да се отдалечи от помпата, я махнах.
Не знам дали си втълпявам, че имаше "малки бледи зони", както прочетох, защото знаете белите как искрят.., но по тялото й имаше по-тъмни петна. Не се увеличаваха с времето. Не изчаках да умре в аквариума. Сега друга е на умиране - появиха й се сини петна преди 4 дни  - първо по горната перка, после по опашката и по коремната перка. Ние я взехма така, но петната изчезнаха. Сега се появяват пак, но се крие, горната й перка е надолу, а склерите й са мътни. Та - най-накрая - в моята грижа ли нещо не енаред или просто е нормално така да се разболяват!? Че направо сърцето ми се къса като ги гледам така :-(

Ето ви параметри:

Аквариум: 30л (знам, че ена границата, ще взема нов като се опарича:))

Температура: 24 С

грунд: бели , коралови камъчета - 2-3см

осветление: 11w лампа, през нощта я изключвам

филтър/помпа: AquaEl (от 30 до 60л)

стартиране: 24.12.09

използвани препарати: Sera Nitrivec,  Sera Aquatan след смяна 30% от водата (за сега 1 път) и след  миене на  целия аквариум и смяна на цялата вода (дозировка - както е описано на листовките)); Fishtamin при представяне на нова рибка

растения: не

храна: Сера

колко често храните рибките: 2 пъти на ден, за по-малко от минута, не пада на дъното, 1 ден в седмицата гладуват, по 1 капка Fishtamin в люспите.

риби:
половозрели: не
млади: 4 златни ( 2 от тях телескопчета). Три са на около 4 месеца - така ли е? - дълги са 5см с опашката; ! Една рибка е на около месец - тя е 2см.
БАЛГОДАРЯ ЗА ТЪРПЕНИЕТО :-) 


















Семейство Харациди!

ssg

Според мен не сте изчакали да се завърти азотниа цикъл,оттам са и белите.Постепенно ще се стабилизира,и не взимайте повече рибки,дори и да умре някоя,нека първо се стабилизира аквариума.И наистина ако имате възможност по натам им вземете по-голям аквариум,ще им е по-добре на рибките *THUMBS UP*


pe6o_hristov

Някой, запознат със златните, да отговори
но от това, което съм чел, температурата им е висока
а за всички тези препарати моето мнение е, че неопитен акварист не трябва да ги ползва

nikolaytoshev

Според мен Температура: 24 С е малко висока за златни рибки при положение, че някои хора ги отглеждат в градински езерца.
Но във справочника на Sera пише, че златните рибки се чувстват добре при стайна температура (18 до 24 C). През зимата може и да е по студено.
Аз препоръчвам, aко имаш възможност да си вземеш и някое истинско растение.
При златни рибки могат да виреят някои от следните растения, защото златните рибки обичат да си хрупкат от тях.
Препоръчват се растения с кожоподобни листа като:
Anubias bartery var. nana, Anubias congensis, Anubias barteri, както и Bacopa molineri, Ehinodorus bleheri, Microsorium pteropus, Valisneria americana.
Също така както е споменал ssg по-добре ще им е в по-голям аквариум, ако имате тази възможност.

zambo

Здравей Рада ,
аквариумът ти е прекалено малък за златни риби . Смени аквариума или рибите . Белите , коралови камъчета не са подходящи за грунд . Смени ги .Мисля , че вече във всеки зоо магазин се продава грунд . Друга възможност е да си събереш от реката и да го промиваш - хамалска работа и не съм убеден , че е по-евтино /в твоя случай/.
Температурата ти е добра . Осветлението също ,но те съветвам да не е включено повече от 8 ч. на ден .
Храни по веднъж на ден в следващия месец .
Съвета ми е да сменяш два пъти седмично вода по 10 -15 л .
Хубаво би било и някое растение да засадиш .
Спри да сипваш препарати .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

radha

Страшно благодаря на всички!!!! По-голям аквариум със сигурност ще взема при първа възможност! Всичко за шлаерчетата разбрах от вас - дори че има значение обема на аквариума. Представяте ли си, че собственика на зоомагазина, който е само за риби(!), ме посъветва да си взема колба от магазин за левче =-O , защото златните издържали на всичко! Някакъв вътрешен мой глас :-) ме накара да му кажа, че все пак ще взема аквариум с помпа, филтър, лампа, въпреки че изобщо не знаех за какво служат дори! За всичките препарати прочетох в книжките на SERA
: 19.01.2010г 13:01ч
Ох! Като качиш двегодишно мъниче на колнете, докато пишеш, неминуемо ще ти натисне около 10 копчета по клавиатурата :-D
Та, да довърша - за SERA - трябваше да се сетя, че е голяма доза реклама!
Ще послушам съветите ви!
Чао!
До скоро :-)
Семейство Харациди!

nikolaytoshev

Цитат на: radha - 19.01.2010 14:04
Представяте ли си, че собственика на зоомагазина, който е само за риби(!), ме посъветва да си взема колба от магазин за левче =-O , защото златните издържали на всичко!

Аз не бих отишъл повече в този магазин щом продавача му е казал такова нещо. Сигурно е някъкво квартално малко магазинче и човека изобщо са го хванали от улицата и са го пуснали да продава.
Иначе, ако обичаш си напиши града, от който си в профила за да знаем и да помагаме по компетентно.

radha

От София съм. Имам избор за магазини, но като не разбирах абсолютно нищо, не знаех, че имам такъв избор :-). А за този конкретен магазин (на ул. Струма, до бул. Мария Луиза) е ясно, че повече няма да влезна.  То има и още: оттам ми казаха, че тези камъчета са идеални; исках да взема някаква къщичка (тогава не знаех, че си трябва), те ме разубедиха, че не е нужно; за храненето ми казаха: по 10 пъти на ден, но по малко; електромоторът на аквариума се развали на втората седмица........!!!!!Не мога да си представя, че при него виреят риби! Дори и да не му се е занимавало с лаик като мен, не може така постъпваш с рибите - все пак са живинки!
А защо е толкова важно да има растение? В смисъл, само за кислорода ли имат значение?
И трябва ли да мия целия аквариум? - мене не ми пречи, де :-D, но дали е добре за рибите?
А тези камъчета не са подходящи, защото събират много мърсотия или...? (не могат да ги глътнат, поне за сега.......)
Семейство Харациди!

nikolaytoshev

Цитат на: radha - 19.01.2010 19:10
А защо е толкова важно да има растение? В смисъл, само за кислорода ли имат значение?
И трябва ли да мия целия аквариум? - мене не ми пречи, де :-D, но дали е добре за рибите?

Относно растенията: Произвеждат кислород, разтворен във водата, който рибите могат да използват за дишане. Също така трябва да се завърти азотния цикъл в аквариума. По-добре е от въздуха от помпичка за въздух или от филтъра.
А какво имаш предвид под "да мия целия акваиум"???

radha

Махам цялата вода, занасям аквариум във ваната и го почвам с душа :-D. Между другото, тук прочетох...или беше в СЕРА книжката за болести по златните, че след преболедувала рибка или умряла, трябва да се измие и стерилизира целия аквариум! Та, аз така и направих - мих целия аквариум, измих камъчетата (адкси много мръсотия събират, наистина; може би затова трябва да са речни) и то стените му ги минах с белина - така пък ми казаха в магазина, на Солунска, до Славейков.
След 1 седмица по стъклото си личат едни такива кръгли в блатисто зелен цвят петна. Трябва да се загледаш, разбира се и то под определен ъгъл, за да ги видиш, но ти става ясно, че ако не измиеш стъклото ще ....жабурняса, да кажем....Господи, прекалено си вманиачавам или така е нормално с рибките *ROFL* Е, нормално ли е това или нещо в ...този азотен цикъл е отговора. Сега ще прочета какво точно означава това :-)
Семейство Харациди!

nikolaytoshev

А какво правиха рибите докато ти търкаше стъклата с белина. НИКОГА не мии с белина аквариума. И НИКОГА не слушай какво ти казват магазинерите, защото както виждам са много компетентни. Чети какво пишем по форума.
В София има толкова много аквамагазини, че няма толкова в цяла България.
Ето ти линк за да си избереш: http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=3786.0
Прочети статиите за водораслите във форума.
Ако нямаш живи растения няма как да се извърши азотния цикъл.
Стъклото го миеш само с памук или хартия от вътрешната страна или с едни специални магнитни чистачки за аквариум за да не бъркаш всеки път в аквариума. Струват около 10лв.

radha

Вчера чух от една колежка за  тези магнитни чистачки - значи стават - взимам! И определено взимам нов пясък! Оф, никой досега не ми каза, че помпата за въздух не е достатъчна..., а пък даже ми казаха ( и то хора, които са гледали риби), да въобще да не взимам растение при златните, защото ги изяждали целите. Разбрах, трябват определени растения. Много, много, много   *thanks!!!!!
Сега изчезвам!
До утре!
Семейство Харациди!

valnata

Помпата за въздух и гъбата към нея е достатъчна за този литраж. Много по-добра е от някое китайско филтърче, което има 10 зрънца активен въглен и съвсем малка гъбичка. Ако имаш помпичка си вземи една гъба и не бери грижа. Иди в добър магазин и поискай подходяща гъба за аератора. :-)

Alexfield

Е, хубав съвет са ти дали... с белина  :buff:
Няма нужда да стерилизираш аквариум. Това все пак е жива еко система, а не туршия  :-D Една грешка с белината и ще умориш рибките накуп. Ето един пример.
Похвално е старанието ти да се грижиш добре за животинките  *THUMBS UP*, но насочи енергията си в полезна за тях посока.

Имаш много варианти. От теб зависи кой ще избереш.
Може да ги гледаш без растения. Но ако имаш растения е по-добре: Отпадъците на рибите са храна за растенията. Ако искаш зеленинка, пак е възможно: Или ти трябват растения с много твърди листа, та рибките да не могат да ги изядат, или нещо бързорастящо та хем рибите да си похапват от него, хем да не смогват да го изядат. Ако си вземеш бързорастящо растение пък, ще трябва да му осигуриш много силно осветление и да ториш. Там пък влизаш в друг филм.

Ние тук можем само да те насочваме как трябва и как не трябва да се прави. Решенията си ги вземаш ти. Успех с хобито  @}->--
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (5)

51268

Започната от ventzislav


Публикации: 6
Прегледи: 2734

33532

Публикации: 2
Прегледи: 3031

32666

Публикации: 3
Прегледи: 3843

48640

Публикации: 14
Прегледи: 5622

47509

Публикации: 8
Прегледи: 3944