• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 07:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Смърт при рибите

Започната от ventzislav, 25.06.2014 17:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ventzislav

Здравейте колеги от Януари месец имам 54 литров аквариум. Филтъра е Aquael Fan1 plus. Сменям всяка седмица по около 15 до 20 литра вода (30-40%). В аквариума имаше 2 анциструса, 3 гупи, две данио, две бебета молинезии, две ампуларии и 4 скаридки Red Chery.
За последния месец ми умряха бебетата молинези (не съм намерил трупове просто изчезнаха) преди две седмици намерих умрял единия анциструс, а днес още две от гупите са умрели. На останалата жива гупа ми прави впечатление, че опашката и е разръфана все едно че гние и мисля, че следващата ще е тя.
       Някой може ли да ми даде съвет какво е най-адекватното решение в случая? Как да стабилизирам аквариума и да подновя живота в него след време с нови рибки?
   

Caxapa


ventzislav

Въпросните теми съм ги чел и съм спазил всичко!!! Точно поради тази причина се съветвам във форума с идеята някой който е имал подобен проблем да ми даде съвет а не да ми дава да чета теми които са четени! Не ми помогна особено с поста си!

Caxapa

Обикновено  търсещите такава помощ със съвет, попълват една бланка  и добавят снимки на рибите с проблем. Ясно е колко си чел темите за да се дървиш  по този начин. ..Апропо..Поста с запитване  какво да правиш е за  някоя врачка която гледа на боб ..може и леща.

ventzislav

Не мисля, че си единствения в този форум, макар и да си модератор. Виждам, че нямаш особено желание да ми помогнеш, така че недей да пишеш безмислени коментари. Задавам въпрос за да ми бъде даден съвет, ако някой може да го направи, ще съм благодарен, ако не здраве да е.

easternalien

Общо взето почти всички проблеми в аквариума идват от влошено качество на водата.
Ако имаш възможност, направи тестове и дай резултатите тук. Малките молинезии почти сигурно са изядени от другите риби.
Колко често храниш и за колко време се изяжда храната? Преди да умрат рибите имаха ли странно поведение или някакви петна/бели точки по тялото?
За начало мога да ти препоръчам смяна на 50% на водата с добавка подобрител за вода от сорта на AquaSafe на Tetra

ventzislav

Скаридите са най-чуствителни към всякакви промени във водата и би било логично те да си отидат първи, а те са си живи и здрави.
За жалост нямам тестове... Водата както споменах я сменям редовно всяка седмица по 30 до 40%. Водата я оставям да преседи поне 48 часа. Храня един път на ден, като давам по съвсем малко количество (за не повече от минута няма храна, давам малко защото и обитателите са малко). Малките молинезии се родиха в общия аквариум и оцеляха около месец и половина (имам доста растителност) затова си мисля, че на са изядени, защото вече не бяха никак дребни, а и другите риби не ги закачаха. Към момента имам в аквариума 2 розови данио, 1 анциструс, една гупа, 4 скариди и два охлюва. Признаци на заболяване виждам само по гупата (една идея по-бледа изглежда, а беше наситено синя, опашката и е леко като загнила в краищата) за съжаление си мисля, че тя е следващата която ще умре.

DPI

Специално за гупите, дай снимки, не че аз съм специалист, но доста изчетох за болесттите при гупите.
Вземи си тестове за водата и провери качеството й.
Случайно нови растения да си слагал скоро?

ventzislav

Нищо ново не съм добавял от поне 3 месеца

easternalien

Да, по принцип това за скаридите е вярно, въпреки, че черитата са доста толерантни към водата.
По снимката виждам, че имаш корени и камъни като декорация, правил ли си дезинфекция преди да го сложиш в аквариума?
Има вероятност, ако рибите са внос, също да се окаже проблем. Често се случва внесени извън България риби, трудно да се адаптират и умират.

ventzislav

http://prikachi.com/images.php?images/975/7426975D.jpg
Ето снимка от преди 2 минути.
Корена е в аквариума от преди 5 месеца в аквариума, а преди да го сложа го варих и киснах няколко дни във чиста вода, без препарати. Не съм добавял нищо ново последните 3 месеца!

mario_gg

Да дам акъл и аз  !!!
Анциструсите са изкючително издражливи риби на каквото и да било.Щом имаш жертви при тях е  паразит или инфекция.Пробвай да ги третираш с FMC или Tremazol и двете действат като широкоспектърните антибиотици при хората.Проблема е че ако са се разболели в по напреднал стадий рискуваш да ги довършиш с 2-3 дневната диета и повишаването на температурата , също така хаповете действат зле на растенията ако ги третираш повече от 2 - 3 пъти.
Друго което мога да ти препоръчам е след диетата да им купиш някаква замразена храна Bloodworm например и като сменяваш водата сложи 1чаена лажица сол и сода в една туба от 20литра с топла вода .

ventzislav

Рибата която съм снимал и постнал в горния си коментар сутринта беше умряла... днес смених 40% от водата. Останалите риби за сега изглеждат жизнени, но да видим до кога. Сега няма да храня рибите 3-4 дни и ще правя ежедневни смени пък да видим какво ще стане. Утре ще сложа и сол и сода по описаната от колегата схема.

Caxapa

Излишно трупане на постове ми се струва. Казах къде да се чете!  Ако ли не, да не се обясняваме като на пазара а да се попълни бланката и готово. Инак си приготвям една шепа боп, може и леща.

ventzislav

Може да изтриеш тази тема и вместо да се заяждаш да се опиташ да помогнеш в другата тема!

Similar topics (5)

26086

Публикации: 16
Прегледи: 5229

40860

Публикации: 2
Прегледи: 2098

59472

Публикации: 1
Прегледи: 1657

29291

Публикации: 8
Прегледи: 6163