• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 22:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Гупите ми не ядът и отслабват

Започната от viks1nn, 14.06.2010 09:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

viks1nn

Моля помогнете от два месеца гупите ми слабеят не поглъщат никаква храна и след време измират. Надявах се, че ще отмине като отделям само болните само че не спират да се разболяват.  Храня ги с люспи по 2-3 пъти на ден .Имам 50 л аквариум само с гупенца, имам и малко растения. Как мога да ликвидирам болестта.

ico

Като оправиш условията в които живеят. Ако не знаеш точно как, попълни това и колегите ще ти помогнат.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

viks1nn

Аквариумът е 50 л , 35 см висок,  дънотот е 4-5 см от едър пясък и дребни камъчета, 18 W луминисцентна лампа, вътрешна помпа с филтър, която работи неприкъснато. Стартирах аквариума преди 4 години. Сменям по 30-40 % вода през около 10-15 дни. Наливам директно от чешмата вода с температура близка до тази на аквариумната вода. Храня ги с люспи от 3 седмици а преди това с черен дроб. Давам им по няколко пъти на ден, като слагам по малко за да не пада по дъното. Повечето растения се развиват много добре, само няколко, които засадих наскоро са в застои. Имам и малко плуващи растения ама съвсем малко. Отглеждам си само гупи на наи различна възраст. болестта ми е отдавна така че немога да си спомня дали е пренесена от друга риба.
МОЛЯ ВИ  даите ми съвет как да премахна болестта  :-(

The Proo

И аз до скоро гледах само гупи ,но си взех по-голям аквариум и ги раздадох.Та по твоя проблем и аз така като теб ги хранех с черен дроб ,но веднъж реших да сменя храната с такава на люспи като теб  и те не я и поглеждаха .Моят съвет е най-добре не им сменяш храната като виждаш , че на я ядат.Надявам се че съм ти бил полезен. Успех!!!! :-[ :-[ :-) :-) :-)

mojiganga

Може би да са вътрешни паразити ?

ico

Грабна ви пак параноята с тия паразити. Лоши условия са в 99% от случаите. Аквариума е 50 литра, ама колко риби има в него? Ако са около 20 бива. Смените са доста сериозен процент и се правят по-рядко, от колкото е добре. Гупите нали не обичат смените на показателите на водата, а с такива смени в пренаселен аквариум си става...  *CRAZY* Грунда е от пясък и камъчета, за сифониране не се споменава никъде, сигурно за 4 години се е набрала мръсотия по дъното все едно някоя крава е...
Та колко е бройката на рибите или няма начин, да се броят?
Моя съвет е, да си оставиш двайсетина рибки, другите ги подари. Сменяй вода по-често, но в по-малки количества и сифонирай!
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

viks1nn

Сифонирам я естествено. Само че какво пречи да са повече ? Мисля че са повече от 20 ама доста укапаха.

barabata

И при мен се е случвало и не знам на какво се дължи. Като се развъдят гупите на жената и по някой време се почва масово хлътване на коремите и измиране. Страното е че имат прекрасен апетит и са подвижни, но си им хлътват коремите и една по една си измират и само Гупите.
Накрая бяха останали само една мъжка гупа в добра форма и една женска в трагична форма - едва се движеше. Обикновено при такива симптоми ги махам от аквариума да не умират вътре, но тази беше последната женска и ме домързя. По някое време - О, чудо! Започна да се нормализира и след време напълни тумбака. Сега пак имам една камара гупи и се чудя какво да ги правя. За мен това е или паразит или болест. Може и друг път да е е случвало болна риба да се оправя , но понеже са много и не съм забелязвал или съм я изхвърлял преварително да и спестя мъките. След този случай вече няма да изхвърлям риби с такива симптоми.
Единствената разлика със споменатите тук рибки е че моите имат апетит до последно. Губят го чак като им стане много трудно да плуват.

С такива симптоми са ми умирали : малко САЕ 1 седмица след покупката му, стъклен сом, галактика (данио), кардинал, хелери, гупи, афиосимион. Почти от всички риби които съм имал в повечко бройки.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Bolta

Гупите не са това , което бяха !  :-(

Caxapa

Случвало се е и при мен от мои поколения да ми измират рибите като симптомите са същите. Хлътнал корем,в последствие и загниване на плавниците-накъсани и като на парцали , което предполагам е евентуално да ги кълвът- хапят по-здравите. В повечето случаи са били все (елитни) гупи по моя преценка, купени  с цел да си развъдя тази окраска в аквариумите но до предварително изхвърляне не съм стигал, понеже са ми били свидни и съм се борил до последно за живота им. Много рядко съм успявал и за мен е също загадка на какво се дължи това. Предполагам е в параметрите на водата и условията на отглеждане и хранене. Извинявам се за спама но  изказвам и моя случай който може да доведе до положителни резултати в борбата за оцеляването на рибките.

Асен Евгениев

Със сигурност условията не са добри.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Мда, условията са причината за мен. Хубаво е през известен период да се прави рестарт на аквариума- примерно на година или две. Този черен дроб е чернодробна храна или бъркам? Не е добре да се хранят с нея. Това не се отнася към темата, но съм чувал, че като престои става канцерогенна и за хората.
Аз те съветвам да направиш рестарт и да поддържаш по-редовни смени и по-качествено и правилно хранене. :-)

ico

 *offtopic
ЦитатХубаво е през известен период да се прави рестарт на аквариума- примерно на година или две.
Ако се сифонира, както трябва дъното, защо са нужни рестартите, казваш?  :duvar: Тръпка, мазохизъм, какво правим с рибите месец-два-три, докато стартира аквариума както трябва?
До някъде си прав, в случая един рестарт ще помогне доста. Пренаселен, новостартиран аквариум бързо ще се изчисти от голяма част от рибите. Ако останат няколко, то ще са от най-коравите...
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

vasso

Може би говоря от личен опит, но като няма много растения има отчайваща нужда да се прави рестарт през година-две. Иначе аз водата не я изхвърлям при рестарт, само промивам грунда.

wwladoo

Колеги,може при конкретният случай и условията да са причина,но това се получава при гупите и при дълго време близкородствено чифтостване-на рибките им хлътват коремите и се изгърбват и на някои рибки от поколенията и цветове почват да се губят и умират без видима причина!!!Имайте и това впредвид,нищо че не е чиста линия,пак иска свежа кръв-т.е. от време на време,някоя женска и мъжка гупа без родствена връзка с наличните,да се пусне в аквариума!!!! ;-) :-)Р.S.Колкото до смяната на водата,сменя се по по малко,отколкото на другите риби може на седмица-не 30 проц. а по 10 проц. след 3-4 пак 10 и така,просто по плавен преход на параметрите!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

26431

Публикации: 15
Прегледи: 6380

56776

Публикации: 2
Прегледи: 1544

41855

Публикации: 45
Прегледи: 12016

22374

Публикации: 19
Прегледи: 10862

59430

Публикации: 3
Прегледи: 2228