• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.05.2024 03:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Гупите ми не ядът и отслабват

Започната от viks1nn, 14.06.2010 09:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vasso

Да, близкородствените са доста зле. Гадни цветове и слаб растеж. И тези прословути гръбначни изкривявания са от това. Трябват нови, като цяло не е особено лесно да се поддържат чисти линии. :-)

chepik

Според мен причината е това : Columnaris (Flexibacteria).

Най - често причината е СТРЕС предизвикан от резки промени в параметрите на водата: температура, РН, GH,DH, раждане при живородките.

Сера Бактопур помага понякога, също така добавяне на сол, повишаване на температурата не се препоръчва ускорява развитието на бактерията. За начини на лечение се порови в нета.

До този извод стигнах селед едногодишно ровене в интернет (мисля че бях пуснал тема но така и не получих отговор) остава да си купя микроскоп и да се убядя на 100%, че причината за хлътването на стомах е тази гадинка :)
http://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Flexibacter

миа

 
Цитат на: mojiganga - 14.06.2010 18:12
Може би да са вътрешни паразити ?
Това е 100% невъзможно, тъй като ендопаразити може да има само при вносни риби.

От личен опит съм установила, че старите риби се разболяват от това легендарно "хлътване на корема", което пък е непряко свързано с условията в аквариума, тъй като старите риби имат по-слаб имунитет и се поддават по-лесно на болести.Храненето с чернодробна храна допълнително отслабва имунната система на рибките.С чернодробна храна можете да нахраните шаранчетата в рибарника, но аквариумните рибки-в никакъв случай.Купувайте херметически затворени кутии и пликчета за да сте сигурни какво ви се продава и с какво храните рибките.

chepik

Цитат на: миа - 18.06.2010 18:22
Това е 100% невъзможно, тъй като ендопаразити може да има само при вносни риби.

От личен опит съм установила, че старите риби се разболяват от това легендарно "хлътване на корема", което пък е непряко свързано с условията в аквариума, тъй като старите риби имат по-слаб имунитет и се поддават по-лесно на болести.Храненето с чернодробна храна допълнително отслабва имунната система на рибките.С чернодробна храна можете да нахраните шаранчетата в рибарника, но аквариумните рибки-в никакъв случай.Купувайте херметически затворени кутии и пликчета за да сте сигурни какво ви се продава и с какво храните рибките.


Не съм съглсан с мнението ти, че паразити може да има само при вносни риби, помисли малко се едно да кажеш, че кърлежите са само кучешки и не ходят и по хората или пък комарите хапят само комшията а теб не.Имали паразити по вносните има голям шанс да има и по наще.

В случая както казах съм сигорен на 90%, че са бактери както казваш причината е слаба имунна система,която отслабва не само при старите риби, а и при младите при СТРЕС.

миа

Цитат на: chepik - 19.06.2010 12:55
Не съм съглсан с мнението ти, че паразити може да има само при вносни риби, помисли малко се едно да кажеш, че кърлежите са само кучешки и не ходят и по хората или пък комарите хапят само комшията а теб не.Имали паразити по вносните има голям шанс да има и по наще.

Разбира се, че и "нашите" могат да имат ендопаразити, но вносните в повечето случаи са взети от естествен водоем, който бъка от какви ли не гадини.При рибите, които са взети от естествената си среда има голяма вероятност да са заразени.Докато водата в аквариумите най-често е чешмяна, престояла, а чешмяната вода преминава през какви ли не пречиствания, обеззаразявания и т. н.Друг е случаят, когато заразена риба е в един аквариум със здрави риби.Тогава тя е преносител на съответния паразит и другите го "лепват" от нея.

И нашенските риби имат вътрешни паразити, но те не се гледат толкова често в аквариумна среда, по-често в топлинна :-D.Затова казах "вносни".

Искрено се извинявам се за неточността.

Morphined

Не е никакъв паразит. Скапано поколение гупи е. Не може до безкрай да изкарваш бебета от бащи и дъщери и братя и майки :) Рано или късно цветовете им ще заминат,после ще си глътнат коремите и ще се изгърбят като Квазимодо. По принцип смъртността не е чак толкова висока все пак,не се получава така рязко,но той пък колегата не е посочил каква му е смъртността,нито колко са му рибите.
Според мен не е уцелил каква риба да гледа. Гупите са хубави,но са най-рехавата живородка в момента. Хиляди проблеми при тях и адски слаба имунна система.

Само още нещо да добавя. И на 50 гупи в 50 л аква нямаше да им е тясно и едва ли щяха да умрат от паразит или болест. Гупата не е риба,лакома за пространство. Вярно,че ако им се падат по 3 литра на риба ще са по-щастливи,но и по литър на парче,нищо няма да им стане.

А да и трето : Давай им пак чернодробна. Може да ги пробваш с дафния,но качествата й са много различни и може също да не я искат. Същото важи за циклопса и артемията,ако твърде много време си ги хранил само с чернодробна - честито,печелиш си абонамент ! Или може да си взимаш съмнителните храни на фирмите,които толкова много хвалят :P Щото не са в прозрачни пликчета = значи са по-добри,пликче му е майката :)
Кой ти каза да им даваш люспи ? :) Или ти реши да разнообразиш и директно спря храната,дето до вчера само от нея са яли ? Люспите омръзват на рибите точно за 2 хранения. Ако им даваш по малко от тях с друга храна,ще я ядат. Но така или иначе е едра храна за гупи.

миа

Цитат на: Morphined - 01.07.2010 08:21
50 гупи в 50 л аква
Струва ми се, че сте го пробвали.И работи ли?Стават ли едри, яркооцветени гупи?Чиста ли е водата?Нали гледаме рибки за естетическа наслада на окото, или бъркам?

Цитат на: Morphined - 01.07.2010 08:21
А да и трето : Давай им пак чернодробна. Може да ги пробваш с дафния,но качествата й са много различни и може също да не я искат.
Ами разбира се, тъй като тя няма качества (буквално).Не е добра храна за рибите и освен това е силен алерген.2 години страдах от огромни розови сърбящи петна по цялото тяло от тази храна и никой лекар не знаеше от какво е.Дори не можете да си представите колко е мъчително.

Цитат на: Morphined - 01.07.2010 08:21
Или може да си взимаш съмнителните храни на фирмите,които толкова много хвалят :P Щото не са в прозрачни пликчета = значи са по-добри,пликче му е майката :)
И това не е така."Съмнителните" фирми са си утвърдена марка, съмнителни са по-скоро тези шарени люспички в прозрачни пликчета, съмнителен е произходът им, съмнителни са качествата им, съмнителни са условията им на съхранение...Изборът на храна се осъществява с личен опит.Тук просто всеки споделя от какво е останал доволен.Не е заради пликчето, а заради съдържанието.Факт е, че рибките, хранени с качествена храна, са по-цветни и жизнени от тези, които ядат чернодробна.За да не излезе, че правя реклама на някого ще спра дотук с изтъкването на предимствата на "храните в хубави пликчета".Най-добре е всеки сам да направи своя избор.

П.С.:Извинете, ако на моменти съм прозвучала грубо или рязко, това е напълно непредумишлено.

vasso

Така е, ефекта аз не мога да го забележа, защото не използвам храни от прозрачни пликчета, но съм доволен от състоянието на рибите ми. И за чернодробната е така, опасна си е, особено ако престои известно време.
Иначе не се замисляйте тооолкова за храната на рибите, то ние какво ядем...  :-D. Все пак е добре да има някаква сигурност с храната.

Morphined

Точно както казва Васо,не се замисляй толкова за храната на рибките,щото не знаеш ние какво ядем :) И е напълно прав. Ти не можеш да си купиш сирене от магазина,щото вместо сирене са набъхали масло от палма,бамбук,соя и ЛОЙ вътре,а си мислиш,че можеш на рибките да си купиш висококачествена храна :) Я отиди и виж какво пише на "кравето" мляко. Тия "маркови" фирмички за храни могат да напишат на пликчето каквото си поискат,че съдържа храната,но ти не си учен,да я изследваш тая храна дали не е просто сушени борови листа и си даваш на рибките,с надеждата,че не те лъжат. Но печалби на този свят се натрупват само с лъжи. Както и да е.

50 гупи в 50 литра аквариум ми станаха доста големи да ти кажа . И доста "яркоцветни". И да,водата се зацапваше и трябваше да чистя от нея на всеееееки три дни. Олеле майчице ! Представяш ли си,на всеки 3 дни сменях по 20-тина литра вода ? Голяма мъка,голямо чудо. Значи,ако искаш никога да не сменяш вода и те мързи чак тоооолкова,може да вкараш 5 гупи в 50-литров аквариум,тогава може да ги зарежеш вътре и да не им чистиш и година,но не е това въпроса. Не на всички им е приятно да виждат 5 рибки в 50-литров аквариум. Аз не искам да гледам ВОДА например,а като погледна в аквариума да видя... РИБИ ! :) А иначе си права,водата не боледува и прави по-малко проблеми :P Отглеждайте вода,нито се разболява,нито има нужда от храненене, а пък няма и да се зацапа.

Да се отбележи,че има хора,които отглеждат и по 150 гупи в 50 литра вода. Тези хора се наричат търговци. А представете си колежке,в магазините пък още по-натясно ги държат. И ако човека знае какво прави,рибите дори няма да умрат. Вярно,че ще чисти повече,но не разбирам какво ви пречи толкова на вас чистенето хора. Който иска повече рибки,ще чисти,това е :)

П.П. - Постът на миа беше насочен точно към мен,затова отговарям точно на нея,всичкия мой и нейн буламач си е чист офтопик.
П.П.П.-Колегата ти казва,че са свикнали да ядат само един вид храна и проблема е дошъл като го е сменил,ти му предлагаш пък съвсем нов вид.

Асен Евгениев

Цитат на: Morphined - 04.07.2010 09:02
тая храна дали не е просто сушени борови листа




Че то лошо няма, ние си правим сладко от борови връхчета, разкошно е. ;-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

MeTogu

Цитат на: vasso - 04.07.2010 00:57
Така е, ефекта аз не мога да го забележа, защото не използвам храни от прозрачни пликчета, но съм доволен от състоянието на рибите ми. И за чернодробната е така, опасна си е, особено ако престои известно време.
Иначе не се замисляйте тооолкова за храната на рибите, то ние какво ядем...  :-D. Все пак е добре да има някаква сигурност с храната.
Аз си храня рибите основно с чернодробна.Това го правя от близо 12-15 години.Не съм имал проблеми до сега или ако е имало такива не са били свързани с нея.Чернодробната е опазна за рибите колкото сладоледа за децата ни - тоест никак.
А отностно рибите на колегата съвета ми е , - време ти е да смениш модела на гупите или поне да вкараш малко свежа кръв.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Morphined

Свежа кръв ще му трябва,но може би е малко късно. Това най-вероятно са гупи брат+сестра = брат+сестра умножено по 10 най-малко и едва ли ще оцелеят много на които да вкара свежа кръв :( Трябвало е малко по-рано да се сети,защото идва един момент в който положението вече е неспасяемо. И аз имам такива гупи,но нарочно,защото използвам бледите им цветове :)

Чернодробната храна и на мен никога не ми е правила проблем и не би и трябвало да прави,освен ако не се дава на новородени рибета. Винаги съм давал И чернодробна храна на рибките ми (казвам И защото ги храня със 7 вида храна)

vasso

Цитат на: MeTogu - 04.07.2010 10:36
Аз си храня рибите основно с чернодробна.Това го правя от близо 12-15 години.Не съм имал проблеми до сега или ако е имало такива не са били свързани с нея.Чернодробната е опазна за рибите колкото сладоледа за децата ни - тоест никак.
А отностно рибите на колегата съвета ми е , - време ти е да смениш модела на гупите или поне да вкараш малко свежа кръв.

Преди години все пак това беше основната храна, проблеми за рибите и аз не съм имал. По-скоро има някакво влияние върху хората, алергии ит.н. Като престои става зле, но ако има как да се докаже, че това отрицателно мнение за нея е мит, ще е много добре. *DRINK*

MeTogu

Цитат на: vasso - 05.07.2010 01:53
Преди години все пак това беше основната храна, проблеми за рибите и аз не съм имал. По-скоро има някакво влияние върху хората, алергии ит.н. Като престои става зле, но ако има как да се докаже, че това отрицателно мнение за нея е мит, ще е много добре. *DRINK*
Аз за пръв път чувам за алергия към чернодробна.Не се препоръчва в стаите където има малки деца,бебета да има аквариуми заради изпарението на водата,получвали се астми.За дафнията съм чувал такива неща,но за чернодробната сефте.Вятно ,не мирише добре ама аз не я мириша,давам я на рибите.Повечето от котешките храни съдържат черен дроб и миришат доста по-зле че са и в големи количества.Тях трябва да забранят може би,че се получават алергии.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

wwladoo

 *offtopic-с чернодробната и аз не съм имал проблеми,давам от време на време като разнообразие-храня със 6-7 вида храни!!Виж за алергиите,от сухата дафния се получават-тя е токсична,аз съм вечно с мокри ръце и ръкави и не съм получавал такива!!Верно ,че има хора предразположени,особенно малки деца!!!А и зависи от чернодробната-хранил съм и храня с разл. видове чернодробна през годините-относително и общо е понятието-чернодробна-много общо ;-)!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

59761

Започната от Mihata12


Публикации: 14
Прегледи: 2341

50806

Публикации: 1
Прегледи: 1882

26431

Публикации: 15
Прегледи: 6433

56776

Публикации: 2
Прегледи: 1555

41855

Публикации: 45
Прегледи: 12038