• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.06.2025 01:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

За ферментацията и ракията

Започната от miTko, 10.04.2007 10:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Цитат на: NO CARRIER - 08.04.2007 12:48
А как точно извличаш спирта?  :-|  *DRINK*
Коко, размечта се! Между другото тази ферментация е по-малко ефективна от захарната, но си е далавера ако имаш толкова обелки. Аз лично съм изненадан че има хора, които си купуват белени картофи.
Коко, не тази, миналата зима, за да не стане зян материала(шегувам се) слагах шипки в бутилката и заедно с СО2 добивах шипково вино(не се шегувам).
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Американците по форумите масово казват, че го пият материала от маята. Аз го пробвах - не е лош на вкус, ама много кофти мирише.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

sloncho

 *offtopic ся като ни лепнат и акциз за домашно производство на алкохол  *ROFL*
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

NO CARRIER

Нямахме картофи. Днес ще гледам да купя. ;-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ВЕЛИНСКИ

Цитат на: Longanlon - 10.04.2007 11:12
Американците по форумите масово казват, че го пият материала от маята. Аз го пробвах - не е лош на вкус, ама много кофти мирише.

Тия трябва да са много на зор - това смърди наистина отвратително  :-!

theater

Чак отвратително.... малко на кисело смърди.  *DRINK*
140л - харацини
http://starividri.org

NO CARRIER

Айде, айде. Като пръднете, по-хубаво смърди, нали?!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

mitak_t

Няма ли друг начин да се стартира ферментацията на картофените обелки освен с мая?

theater

Тя си стартира сама бре. Какво да и стартираш. Идеята на маята е да ускори процеса по стартиране, защото сипваш голямо количество живи бактерии. Иначе тези бактерийки си ги има, но много бавно "тръгват". На виното да не би някой да му слага мая, за да ферментира?  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

mitak_t

Нишестето е полизахарид и му трябва катализатор за да се разпадне до монозахарид и след това вече да започне алкохолната фирментация. Иначе започва да гние, а не да фирментира. Иначе хората щяха да правят ракия от картофи без захар (особено в райони като Самоков, където е студено и нямат друга суровина  :-P*DRINK*

miTko

Така е, тия са култивирани, така да се каже.
Сложете си плодове като не искате да мирише гадно и маята я намалете като количество. Обаче всеки плод си е специфичен и за да стане работата иска различни количества захар, киселина, вода.
В книгите пише за крушите например че искат добавяне на киселина(лимонена, винена) или се смесват с ябълки. Вишните нямат нужда от киселина, носят на повечко захар. Абе има разни пинизи, ако някой се интересува, мога да прочета в книжката и да напиша конкретна рецепта.Някога.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Хамериканците слагат някакво Jel-O, което ми се струва, че е някакъв готварски желатин за торти с различни аромати и вкус. Така хем сместа държала повече време.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

theater

Цитат на: mitak_t - 10.04.2007 14:01
Нишестето е полизахарид и му трябва катализатор за да се разпадне до монозахарид и след това вече да започне алкохолната фирментация. Иначе започва да гние, а не да фирментира. Иначе хората щяха да правят ракия от картофи без захар (особено в райони като Самоков, където е студено и нямат друга суровина  :-P*DRINK*
Ух, май се изцвъках като .....  Виноват.  :-[  *DRINK*
140л - харацини
http://starividri.org

Тони

 *offtopic
Цитат на: mitak_t - 10.04.2007 14:01
(особено в райони като Самоков, където е студено и нямат друга суровина  :-P*DRINK*
Имат суровина те, имат ! Три години подред ходих на бригада там за хмел *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

bengan

10.04.2007 19:52 #14 Last Edit: 10.04.2007 19:57 by bengan
 Пуснете на някоя търсачка "рецепт  Самагон" и ще ви излезнат поне 100 руски саита за правене на нещо което руснаците го пият вместо ракия правят го от почти всичко има и много теория но така или иначе винаги се отделя СО2 само че братушките ги интересува само спирта.