• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

16.07.2025 01:18

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Португалска тетра има ли такова чудо

Започната от validen24, 16.03.2010 19:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

validen24

Днес в Стара Загора в едно магазинче  до Алана видях да продават едни рибки продавачката миказа че били  ако не се лъжа португалска тетра ама нищо не откривам за такова животно  затова си мисля че маи аз съм объркал името на рибока някои знае ли  за нещо такова?

suntsu69

Затова рибите си имат латински наименования - да не ти продават португалска тетра, конгоанско сомче и занзибарска цихлида. Не е нормално продавач да използва такива имена, но дори професионалисти от форума ги ползват...

nikolaytoshev

Ами нещо не си разбрал сигурно. Аз за такава рибка за първи път чувам. Ако искаш я снимай и я пусни и ще ти кажем как се казва.

ssg

Да не е била конгоанска тетра *dontknow*

validen24

може аз да съм в грешка но  следащият път ще я снимам  че дано  и хвана спатиите :) но все пак благодаря
: 16.03.2010г 20:08ч
Чрез  чичко google   ,но  на последните страници по  закона на мърфи  я открих Hasemania nana   или  silver tip tetra

темата  може да се заключи *lock

iek

Цитат на: suntsu69 - 16.03.2010 20:11
Затова рибите си имат латински наименования - да не ти продават португалска тетра, конгоанско сомче и занзибарска цихлида. Не е нормално продавач да използва такива имена, но дори професионалисти от форума ги ползват...
Португалската тетра я чувам за първи път, но за някои популярни видове има достатъчно  наложили се разговорни имена. Ако ще и професор по ихтиология да е някой, не вярвам, че ще използва термина Poecilia reticulata в разговор, вместо гупа или ще каже Phenacogrammus interruptus , вместо конгоанска тетра и т.н, примери много. Но дразнят разни имена като сомче чистач, акулка и тем подобни.

Деян

Или над един двеста литра аквариум бъкан, буквално врящ от танганайци и малавийци да се мъдри звучното име "Цихлида" Иди я търси после.

На това съм свидетел лично...

wwladoo

Е някои чат акваристи,използват дори в разговор  между колеги латинските имена,макар и във всички преводни книги за акваристика и сайтове да се използват българските популярни разговорни такива!!! ;-) :-P  Аз също не съм съгласен, с някакви измислени имена от общо приетите такива, и ме дразнят!!!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

21089

Публикации: 1
Прегледи: 2027

42620

Публикации: 4
Прегледи: 2784

2788

Публикации: 10
Прегледи: 4530

33040

Започната от nice one