• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.05.2024 09:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Помощ и съвети в сфери, различни от акваристиката

Започната от acho_pl, 07.12.2006 09:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Чудих се дали да не пускам направо нова тема че те въпросите много, но да пробваме така пък ако се наложи ще го отделяме като нова тема.
Така ... за какво иде реч.
Ще обзавеждам наново всичко и почвам да се чудя на новите техники и понеже нямам опит с новите уреди почват едни въпроси да напират.
1. За кухнята :

1.1  Ел. котлони за готвене - ориентирал със се към керамичен плот с две зони (повече не ни трябват) на нагряване :
1.1.1 Кое е по-добре - механични превключватели или сензорни и защо ?
1.1.2 Дали да е с фаска по ръбовете плота или с метална лайсна - за по-лесно почистване може би с фаска е по-добре?
По магазините гледам плочи с отчупени ръбчета и затова май ще предпочета с метална лайсна .
1.1.3 Необходими ли са някакви отвори или въздушни пътища под плота за някакво охлаждане?
Предполагам че не но все пак е по-добре да се попита че кърпеното никога не е по-добре от предварително премисленото.
1.1.4 Други интересни моменти при керамичните плотове за които не знам, но си заслужава да се обърне внимание?

1.2 Ел фурна за вграждане
1.2.1 Ориентирал съм е към странично отваряне на фурната , а не вертикално както е масово разпространено?
За и против ?
1.2.2 По добре ли е да има телескопични (или ролкови някакви) рамена които безопасно изнасят съда с гозбата или те се развалят с времето ?
1.2.3 Нужно ли е да има фурната супурнайсет програми или те така или иначе не се ползват много?
Досега сме готвили на раховец и много не придираме да е звездолет, но все пак веднъж се купува и е по-добре да е нещо малко по-хубаво.
1.2.4 Необходими ли са някакви отвори или въздушни пътища около фурната за някакво охлаждане?
1.2.5 Други екстри които са много полезни на които е хубаво да е обърне внимание ?

1.3 миялна машина - най-обсъжданият от нас електроуред за който изобщо се чудим дали да го има - естествено най-малкия вариант ако го има.
1.3.1 Струва ли си?
1.3.2 Може ли да се ползва примерно само за изплакване на до голяма степен чисти чинии с малко веро примерно , а не с хаповете дето се ползват за тях?
1.3.3 Изобщо консумативите като цени и разход са ми пълна мъгла?
1.3.4 Други важни моменти за които е добре да се знае?

1.4 хладилника
1.4.1 Какво ви е мнението за по-големите хладилници с две високи врати една до друга - една по-тясна за фризерната част обикновено с диспенсър и възможност за лед и една по-широка врата за хладилната част при която понякога има капаче за бърз достъп до рафтчето на капака ?
1.4.2 Енергопотреблението на горепосочените хладилници много по-високо ли е от посочените примерни по брошурите от рода на 550 KWh годишно измерено на базата на данните от 1 ден ... ?
1.4.3 Други важни моменти за които е добре да се знае?

Микровълнова ес ползва много рядко и само за бързо претопляне или пуканки, а ширма (абсорбатор) не е толкова важен.

Все въпроси които изискват опита да отговори, а не теорията ...
За други работи ако се сетя допълнително ще питам.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

Веднага мога да ти дам отговор за съдомиялната. Благина си е, който каквото да разправя.

Вземете такава за 8 комплекта. Не се лъжете за малка. Само е губене на време.

Да, може да се използва за изплакване на полуизмити съдове, но далаверата ти отива на кино. Една таблетка струва между 30 и 60ст. Разбира се по-скъпите мият по-добре. Но съветът ми е да вземеш няколко вида и да пробваш, а после да си харесаш един от тях.

Разходът на ток и вода са според модела, но със сигурност водата е по-малко отколкото ако ги миеш на ръка. Или поне при мен е така.  :-D

Иска още сол и гланц. Без гланц може да минеш, но за Варна бива да сложиш сол, че водата е твърда. На практика в съдомиялната има система за омекотяване на водата на принципа на обратната осмоза. Солта е за регенериране на натриевите йони. Разбира се, марковата сол струва една камара пари. Слагаш морска от шейсе стинки и пееш. Защо морска? Защото готварската е ситна и се набивала в пръстените и ги съсипвала.
За гланца идея нямам колко пари струва.

Имай предвид, че един цикъл на миене продължава между час и 2 часа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

barabata

Проблема ми е че миещите препарати ми действат зле на ръцете ( това ми остана от комунистическата детска градина - за миене на чешмите слагаха едни чорапчета пълни с прах за пране и с това си миехме ръцете - от тогава имам проблеми) и не ми е проблем чиниите да ги тривна с гъбичка и само с вода на мивката. Идеята е да ги наредя в миялната - да добавя малко веро и да я пусна само да ги изплакне или някаква къса програма с миене и плакнене. Иначе не бих си взел миялна машина. Другото което ме притеснява шума който дават - между 43 и 55 децибела при работа - ако смята 2 часа да ми бучи я изхвърлям моментално, или направо да не я вземам.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

Не знам с веро дали ще ги измие добре. Всъщност, може да я пуснеш преди да легнеш и да я зарежеш. Стига да не спиш в същата стая.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

bigbeer

Пробвал съм с веро, не става. Ама се изкефих когато отвориш машината и в очакване на сухи съдове, намерих една голяма топка с пяна:) Таблетките не се пенявят много.. Иначе си е благинка (дори да немаш кожни проблеми).

пс. Ти ли си този дето спечели предпоследната 6-ца от тотото?  :-P

barabata

Само за миялната имаше споделено мнение ...
Някой с плот да сподели нещо ?
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

Само не се лъжи, че "веднъж се купува". И за Раховеца така сте казали. Купихме газова печка Индезит. 500 кинта. Хубава, лачена, алабала.  Е*ах я в печката. Ламарината като от тенекия за сирене. Зоя няколко пъти я ми с Циф, Меглио и подобни. Съсипа се някакъв термодатчик, подмениха го срещу 10% от цената на новата печка и сега чакаме кога ще стане всичко на паяжина и ще търсим друга.

За керамичен плот не знам. Не съм ползвал. Откакто се помня, почти винаги сме готвили на газ. Ми да ти кажа, водата завира за нула време. Не е нужно посудата да е специална, ала бала. Само в стъклени тенджери не може да се готви. Но за сметка на това, във фурната влизат екстра. :-)

Фурната - ако е със странично отваряне вероятността да изпуснеш нещо върху стъклото е нулева. Но продават ли такива? А цената?
Казват, че с духалка вътре помагат за по-добро изпичане.

Аспиратор - бяхме купили някакво Конелиано. Е*ах го и него.  :-D Като го включиш на трета степен и имаш чувството, че излита Джъмбо Джет в кухнята.
http://www.leksgroup.com/l_en/?s=5&i=9&c=10&pid=295 В момента сме с това, беличко на цвят. На трета степен смуче колкото онова, но шумът е като втората му. По-тихите са вече сериозна цифра.

За хладилник акъл не мога да ти дам, защото още сме с един Зил от 86та година. Приятел си взе някакъв втора употреба, ама имаше ледогенератор. Голям кеф е.  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

denbosch

Значи по въпроса за фурната и плота,по мнение на познат,който разбира от тези неща- добър вариант е управлението на плота да е на фурната,а не върху самия плот,това при положение,че са един върху друг.Иначе за керамичен плот плюсовете са малко повече за сензори,отколкото за механични превключватели.При механичните, особено при новите изпълнения има възможност за навлизане на течност и съответно падат бушони,но това се оправя с малко силикон.При сензорните пък досадното е,че не можеш да оставаш нищо върху плота,иначе почва да пиука.И сензорите не трябва да се мият с препарати,а само с мокър парцал.Ако е с ключ,то е по-добре/даже е задължително/ да е на степени,а не с потенциометър-това важи особено за пералните машини,но вече почти не останаха такива.За мен лично механичните са по-добър вариант,защото са в пъти по-евтини и мога да си ги ремонтирам и заменям сам.Относно програмите-цялата работа е ала-бала,само търсят цена,полза почти никаква,един или два вентилатора ти трябват и нищо друго,самопочистването също на този етап не струва.

Относно марките-ами AEG и WHIRLPOOL се правят в Румъния,в един и същи завод,другите марки *dontknow*...
Аз ,четох,четох.четох по форуми и накрая си взех GORENJE .С механични превключватели и обикновени котлони,че в къщи са едни терминатори-постоянно купуваме чаши и чинии,не ми се дават пари и за втори /и трети/ керамичен плот.
А по принцип техниката си е на късмет,каквото и да ти приказват или да четеш.Форуми и мнения много-преди две-три години,когато си купувах монитор за компютъра в БГХардуер имаше сто петдесет и няколко страници само за шест месеца,съвети един от друг по-умни и по-верни,ама и противоречиви,накрая ми писна и отидох си взех каквото си бях наумил в началото.Преди година с телевизора същата работа-сто и колко страници,съвети,мнения,препоръки-даже един пич съветваше да се ходи в магазина с одеало,да се завием върху телевизора и да се види добра ли е подсветката =-O!?! Накрая стана пак каквото си бях решил в началото...

Набързо толкова,ако ми остане време после и се сетя още нещо-пак...

iek

На керамичния плот недостатъците са, че не можеш да си препичаш филийки, трябва да се пази от попадане на захар, тиганите и тенджерите трябва да имат знак, че могат да се използват на такъв плот (общо взето гледаш да са с равно и стабилно дъно). За фурната-най важната екстра за мен е да има отдушник в задната част, за да могат пушека и миризмите да се издърпват по-лесно от аспиратора и да не ти мирише апартамента като студентско общежитие. Такива екстри като вентилатори, самопочистване, грилове и т.н. въобще не се използват на нашата фурна. Ако ме питаш коя марка, бих ти препоръчал тази: http://www.miele.com/, стига да можеш да си я позволиш.

denbosch

Като прочетох мнението на iek и част от твоя пост :
Цитата ширма (абсорбатор) не е толкова важен.
,се сетих за още нещо- всъщност абсорбатора е много важен,даже бих ти препоръчал да хвърлиш за него повече пари.Готвиш ли в стаята прежали парите-купи си мощен и тих ширм,за да не ти мирише и да не ти се надува главата.При покупката на първата печка, преди десетина години си взехме най-тихия ширм/според продавачите/ и най-скъпия WHIRLPOOL,който можехме да си позволим-е няма такъв шум,хиляди пъти ми е идвало да го изтръгна и изхвърля,не знам какво би станало ако не си бяхме взели най-тихия?!За миризми не ми се говори,дето се вика уфунтя ми се душата...
Новата печка вече е на балкона,родихме се *thanks!!!

Асен Евгениев

Прокараха ни газ и вече втора зима парното ми е на метан. Сега мисля да разкарам
ел. готварската печка, която макар и с керамичен плот и бързонагряващи котлони си
гълта ток като за световно и да взема на газ. Въпросът ми е дали  ще ми се опушат
и почернеят тенджерите? Че тая чернилка няма чистене. Едно време готвехме на
пропан - бутан от бутилки, които пълнех от газстанциите и си прецаках всички
тави и тенджери.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

Не, като готвиш на метан не се опушват дъната на съдовете.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

barabata

Понеже къртя наред и съм стигнал до ел. таблото та дойде и следващата питанка. Има ли смисъл да слагам дефектнотоковата защита.
Не съм сигурен , но май до апартамента идва фаза и нула без земя. Доколкото ми е известно при положение че няма земя няма как да вържа дефектнотоковата защита.

Ако все пак намеря обаче земя и има възможност за ДТЗ то идва другият въпрос.
Параметри някакви ? 
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Balkandjiev

Оги в България няма заземяване отделно ползва се НУЛАТА ето защо някой уреди като ги бутнеш удрят ток като завъртиш щепсела този проблем изчезва. Апартаментите обикновено са с 10 киловата, но таблото ги разделя на отделни кръгове. Вариантите са два единия е преди таблото да я поставиш другият е на всеки кръг отделна. После се сблъскваш с основният проблем трябва да проследиш всеки консуматор да си отговаря нула с нула и фаза с фаза. В противен случай ДТЗ ще пада, а тя има определен живот който до колкото си спомням е кратък и така след време може да се окаже че си мислиш, че имаш защита а дефакто да нямаш. Всичко това зареди тъпото заземяване което в България го няма на лице докато страни като Англия там всичко е наред.
   
: 07.11.2009г 01:01ч
Оги в България няма заземяване отделно ползва се НУЛАТА ето защо някой уреди като ги бутнеш удрят ток като завъртиш щепсела този проблем изчезва. Апартаментите обикновено са с 10 киловата, но таблото ги разделя на отделни кръгове. Вариантите са два единия е преди таблото да я поставиш другият е на всеки кръг отделна. После се сблъскваш с основният проблем трябва да проследиш всеки консуматор да си отговаря нула с нула и фаза с фаза. В противен случай ДТЗ ще пада, а тя има определен живот който до колкото си спомням е кратък и така след време може да се окаже че си мислиш, че имаш защита а дефакто да нямаш. Всичко това зареди тъпото заземяване което в България го няма на лице докато страни като Англия там всичко е наред.                                                                                                                                                                      Аз  лично имам такава защитата само на бойлера.!?  *DRINK* надявам  се да съм ти помогнал.!?                                       
 
   

barabata

То за земя само да ми набута някой фитила и ще закопая някоя пластина до блока и ще си пусна до апартамента. Отказва ме и това че ще трябва да пренаправя цялата ел инсталация да е трипроводна. Не че трудно в момента както всичко и навсякъде е отворено , но бързам за да се нанасям и явно няма да се прави ...

Едит:
това
Цитат на: Balkandjiev - 07.11.2009 01:54
Оги в България няма заземяване отделно ползва се НУЛАТА ето защо някой уреди като ги бутнеш удрят ток като завъртиш щепсела този проблем изчезва. ...

Това се получава когато някой "майстор" е пипал печката или кабела на печката и е оцапал нещата. Инсталацията със фаза и две нули не позволява при правилно връзване такива неприятни явления от рода да попаднеш под напрежение. Ако някой е направил простотията да използва кабел с две жила (защото е малко по-евтин - спестил е 4-5 лева максимум за  2 метра кабел) или просто да не е вързал третия проводник както трябва е за затвора. Виждал съм такива идиотщини с надписан контакт и щепсел за правилно включване на готварската печка ... Или незнание, или икономия, но каквото и да е може да затрие човек ето така за нищо ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

51573

Публикации: 32
Прегледи: 14643

30070

Публикации: 1
Прегледи: 1542

4824

Публикации: 36
Прегледи: 10906

26668

Публикации: 2
Прегледи: 1961

1837

Публикации: 922
Прегледи: 185718