• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 17:23

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 02:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

denbosch

Ха-ха-ха,това ме разби тотално *ROFL*!!!Варненци за сметка на това сме си о.к. :-D!!!

:-P

Caxapa

Тя темата отива към раздел спам но я си помисли кой пие и ползва вода от Камчийския водопровод .. Не съм сигурен на 100% но Бирена и лимонадената фабрика в това число и Янко Костов все от там точат вода...Не съм много сигурен но май и Сладоледената  и тя е от там. Затова варненките  нагъват Ескимо  повече от другите  ;-)

Стоян Михов

Цитат на: denbosch - 31.05.2013 22:02
Ха-ха-ха,това ме разби тотално *ROFL*!!!Варненци за сметка на това сме си о.к. :-D!!!

:-P

*ROFL*  ами да, добре сте си, защото при вас пък хептен не останаха риби във Варненското езеро. Което си е философски въпрос де - кое е по-добре да нямате риби или да имате риби с по четири тестиса и два яйчника едновременно  :-D.

Цитат на: Caxapa - 31.05.2013 22:22
Тя темата отива към раздел спам но я си помисли кой пие и ползва вода от Камчийския водопровод .. Не съм сигурен на 100% но Бирена и лимонадената фабрика в това число и Янко Костов все от там точат вода...Не съм много сигурен но май и Сладоледената  и тя е от там. Затова варненките  нагъват Ескимо  повече от другите  ;-)
*ROFL* да то ескимото вече си е като противозачатъчно, едно време беше като афродизиак. :-D
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

denbosch

Цитат на: Стоян Михов - 31.05.2013 22:25
*ROFL*  ами да, добре сте си, защото при вас пък хептен не останаха риби във Варненското езеро. Което си е философски въпрос де - кое е по-добре да нямате риби или да имате риби с по четири тестиса и два яйчника едновременно  :-D.

Че кой ходи да лови риба във Варненското езеро ;-)?!?
Тънкият момент е в това,че е езеро и поради това ти трябва риболовен билет.Миналата година прочетох за доста изгорели с глоби.
Затова пръчките и здравей,хей море широко... *YAHOO*

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

anasarka

Цитат на: miTko - 19.09.2013 11:55
Специално за млечните продукти:

http://nakratko.bg/category/58/21610/
Половината неща са глупости. Авторът чул недочул и написал :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Георги

веско

anasarka

Ами по 1т. е силно казано "пача", желатин се ползва за емулгатор на растителните мазнини и се прави от колаген (главно сухожилия) Но то желатин има в 99% от всички сладки неща на пазара плюс голяма част от другите храни. Ползва се по малко и той е най-малкият проблем. Неможе да се казва по наредба "кисело мляко за пиене" и да има тези съставки, може да се казва примерно "Активия" или ДЗП за пиене.
2т. е пълна измишльотина Обезмасленото сухо мляко се разтваря в 9л. вода едно кило. Не се добавя в сирене протеин, щото ще стане супер скъпо, а и няма никакъв технологичен смисъл, все пак вече се ползва висока пастьоризация.  Плюс това протеин се ползва млечен за други продукти като примерно цедени млека, сметана, и най-вече кисело мляко. А и ако има протеин и сухо мляко продукта има доста добра стойност. Има някакво овче разбиране че сухото мляко е нещо лошо, ама това е друга тема :-) Това последното за инфаркта е без коментар
3т. Ще се радва ако пие някой българско мляко само с 1мил./мл. Българските продукти се изнасят за цял свят нищо че имат такива наднормени стойности, както разбирасе и на соматичните клетки. Аз не съм чувал някой да е изгърмял с мляко заради микроорганизми и соматични клетки всичко се фалшифицира без проблеми.
4т. е вярна, не е проблем по закон да се казва бяло саламурено, но чак пък да се лъже всеки, все едно да се лъжеш от името булка чеиз, или кокона в саламура.
5т. Това че при срез повърхността на бучката има дупки незначи винаги че има Е коли. При прясно сирене може да са технологични шупли, които нямат общо с газовите такива създадени от някой колиформа. Има си начин за разпознаване. Газовите от примерно коли бактерия са кръгли с гладки стени, в началото значително по-малки. Докато технологичните са с неправилна форма и не са кръгли. Относно опасността е донякъде вярно, не че при зрялото няма други опасности.
6т. е пълна глупост
7т. е какво да кажа, ако си фен на яденето няма да ти пречи да надебелееш и без млечни продукти. Дай да обявим скарата и сланината за отровни и да ги анатемосаме и тях.
8т. Вярно е че се внасят особено много немски твърди сирена и се предлагат преопаковани за български кашкавал, но смятам е лесно да разбереш от първата хапка дали е изобщо кашкавал. И да има много твърди сирена от европа произведени с растителна мазнина, но за всекиго по джоба. Все пак сме капитализъм.
9т. и какво като има ненаситени мазнини.
10т. Е също измишльотина къде го е видял това сирене саламурено за 15лв. килограма, аз работя във голям магазин предлагаме около 20-тина вида саламурени сирена от български производители най-скъпото ми е карловското краве на шайби за 15-тина лв. килото другите са между 4.90 и 8лв. говоря за кравето. Овчи, кози и биволско са между 11 и 14лв. но те са друга бира. Как го направи това кило сирене с 6,5лт. мляко него знам тоя автор аз го правих навремето с 3,8 до 4,2лт. и ставаше много добро. За тези 80ст/л. може ако е около големите градове, иначе в балкана вари и по 1,20лв./л. Друга е бирата че това са фиктивни цифри и млякото се работи нелегално без да съществува на документи и струва други парички.
Най-голямата глупост от тая точка е че заминава левче за всичко останало, това може да го каже човек който е минавал покрай мандра и му домирисало на мляко. Минимум 30% от себестойността на саламурените сирена са режийни и допълнителните суровини за производството без опаковката разбирасе. А тия памучни кърпи дето ги е написал са сигурно за майстора да му забърсват потта от челото :-D
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

miTko

Аз не разбирам и за това ме усъмни на първо четене едно нещо - че свързва добавянето на сухо мляко с добавянето на палмово масло. Обясни ни, при добавяне на сухо мляко( за производство на сирене) задължително ли е да се добавя палмово масло? Освен палмово масло какви други мазнини(несъдържащи се в млякото) се добавят евентуално?
Разни мои АКВАРИУМИ 

anasarka

Сирене с растителна мазнина тоест имитиращ продукт както трябва да се каже по наредба се произвежда много лесно. Можеш да го направиш от сухо обезмаслено мляко и палмова мазнина, можеш от бито мляко и палмова мазнина, може да му добавиш и нишесте вече от цената на доставчика ти зависи дали да е царевично или картофено. Общо взето сухото мляко се разтваря в съотношение 1кг. към 3,5л топла вода разтваря се добре, в топилка се стапя палмовата мазнина и чрез помпа се смесва с вече възтановеното мляко, хомогенизира се сместа и се пастьоризира на 80 до 86С охлажда се до 40-тина градуса и нататъка технологията си е стандартна, изключая преценката при времето на пресовате, в зависимост колко е алчен собственика на мандрата. В някой случаи се стига до безумия но както и да е. Палмова мазнина се ползва защото е много евтина, затова се ползва тя главно и то за много продукти почти всички, то и затова вече няма джунгли щото ги секат да засаждат палми за добив. Едно време някой ползваха и кокосова мазнина но тя си е скъпа. На въпроса ти при производството на сирене със сухо мляко дали е задължително да се ползва палмова мазнина отговора е не но най-често се ползва палма. Може на сухо обезмаслено мляко да се добави вместо палма сметана или кр. масло като продукта става китка и има супер вкус и качества. Може в нормално мляко да се добави сухо неразтворено и така да се направи сирене също има добри качества. Може и на цяло мляко да се добави палма ама е много скъпо. Може всичко да се прави, вариантите са безброй. Както слагат в натуралните сокове нарязани парченца тиква вместо плод и като го овкусят и пиеш и си вярваш че има портокал вътре. Дето викат "уер ис дъ поп" :-D отговора е на бустаня :-D
Вижте сега в производството на храни всичко е позволено, стига да не е отровно и да е опоменат състава на опаковката. Мога да продавам ла.на, ако докажа че са безвредни, тоест да ги пастьоризирам и да има кой да ги купи. Всяко търсене ще бъде задоволено с адекватно предлагане. Хранително-вкусовият бизнес е изключително динамичен и постоянно се вкарват нови евтини суровини като заместители

веско

Абе колега много малко вода слагате на сухото мляко,не ви ли идва малко скъпичко.

anasarka

Цитат на: веско - 19.09.2013 15:30
Абе колега много малко вода слагате на сухото мляко,не ви ли идва малко скъпичко.

Опа моя грешка 1:9, нали все мисля за пари и като чуя сухо мляко и ми излизат цени :-D

веско

Аз понеже вече 18 години съм в този бранш доста се учудих .Въпреки че съм разтварял сухо 3-1 вода то това е за друг вид сирене-имитация на дунавия.

anasarka

Да прав си Тая дунавия и ние я правихме но си я пишехме тип фета и проф.Кожев си имаше технология (бог да го прости) Сухо и протеин горе долу 1:3 с вода и от 400лт. млечна маса правиш 390кг. сирене :-D Обаче жегата в помещението беше ужас за да стане продукта, зимата сме слагали калорифери да топлят въздуха
: 19.09.2013г 15:03ч
Млечният концентрат го разреждахме 1 :3,5
: 19.09.2013г 15:03ч
Най-лесно си го правиха приемчиците пълнят си танка с 910лт. вода и им слагат 90кг. сухо и си правят един том мляко :-)

Similar topics (5)

21669

Публикации: 45
Прегледи: 20896

53829

Публикации: 10
Прегледи: 5783

16263

Публикации: 2
Прегледи: 3456