• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 00:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 05:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

miTko

Цитат на: akapulko - 25.02.2010 00:00
Искаме или не, след 10-15 год. ще бъдем почти изцяло на ГМО. :-(
На там вървят нещата. Много народ се завъди на планетата, а малцинството богати няма да се лишат от благата си. Дори напротив.  *NO*
Цитат на: Raven - 25.02.2010 00:49
Пез последните години развих параноя към прекалено шарени опаковки.
Вафлички,снаксове и тн.
Колкото по проста е храната- толкова по малък е шанса да се натъпчеш с Е-та...
Не разчитай на това. Опаковките на разни китайски кашкавали и др. храни са по-опростени, но всичко е соя и глутамат.
Разни мои АКВАРИУМИ 

barabata

Прави ли ви впечатление че кризата се отрази много добре на хляба ?
Вече хлябовете на произволни фирми от търговската мрежа във Варна издържап по седмица и нагоре без страни разцветки мухали и ако се появят някъде такива са саи стандартните леко сивкави петънца само тук-таме , а не както беше преди - на огромни петна.

Аз съм много доволен. *YAHOO*
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Raven

В един по общ план аз също съм много доволен от кризата, цените на много от нещата които ползвам паднаха драстично.

Но това предполагам е частен случай.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

vasso

Това, че хлябът не хваща мухал е УЖАСНО. Това говори колко наблъскан с химия е. Нормално е да има мухал по него, как може да се радвате на такова нещо. Като си изпечеш домашен хляб- виж кога ще мухляса. :-|

Raven

Всеки продукт който не се разваля или не мухлясва е подозрителен.
Не може мляко да не вкисва като седи с дни на слънце, обикновенно се слага натриев бензоат- това е стандартен консервант.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Асен Евгениев

Забелязали ли сте, че с течение на времето свикнахме да ядем кисело мляко, което е сладко? Наскоро
заквасихме домашно краве мляко и си направихме кисело. Щерката категорично отказа да го яде,
защото било... кисело. =-O
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Цитат на: akapulko - 22.03.2010 23:25
Забелязали ли сте, че с течение на времето свикнахме да ядем кисело мляко, което е сладко? Наскоро
заквасихме домашно краве мляко и си направихме кисело. Щерката категорично отказа да го яде,
защото било... кисело. =-O
Обобощаваш. Това, за което говориш не е кисело мляко, аз такова не ям, и не му свиквам! Ние сме на принципа, като развалят едно, местим се на друго. Избор има за сега, а задължително развалят нещо, което е хубаво в началото.
Иначе е жалко, че младите не знаят вкуса на много неща, когато са били истински. След време, така ще харесват синтетичните храни и такива с ГМО пред натуралните им първообрази.  *dontknow* После от там нататък връщане назад няма - всичко ще е Нестле... Мрачна картинка, но докажете ми че няма да се случи!  :duvar:
Разни мои АКВАРИУМИ 

nasaiforii

Прочетете това и пак ще си говорим
Има много интересни и логични неща на чист български език

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?board=17.0

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,9649.0.html

На втория линк прочетете за нитратната сол и след това като отидете на магазина,вземете една малотрайка и прочетете съдържанието
Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва.

barabata

Цитат на: vasso - 22.03.2010 23:04
Това, че хлябът не хваща мухал е УЖАСНО. Това говори колко наблъскан с химия е. Нормално е да има мухал по него, как може да се радвате на такова нещо. Като си изпечеш домашен хляб- виж кога ще мухляса. :-|

Грешиш. Никъде не съм казал че изобщо не мулясва. Нормално е една филийка или един хляб ако се остави да съхне в торбичка от плат на проветриво място става на сухар.  Той не мухлясва. Аз съм описал как хляба си мухлясва нормално. Явно сте забравили какво означава това. Не е нормално след 2-3 дена хляба да мухлясва с огромни мухали с разцветката на дъгата.

Ако се остави във затворено пространство (найлонова торбичка) колкото по-влажно е в затвореното пространство толкова по-бързо мухлясва.
Едно време бабите на село не са месили всеки ден хляб. Хлаба се е месил веднъж на седмица или на по-дълъг период от време.

За киселото мляко проучването е много лесно. Купуваш от всички млека по едно и ги оставяш на стайна температура 2 дена. Отваряш и опитваш кое как и колко е вкиснало. Аз съм виждал мляко на 6 месеца в хладилник което беше като току що купено ...
Тези които са се вкиснали бързо и лесно стават на кексове или някакво друго печиво. Тези които не са мръднали сам решаваш какво да правиш с тях . Таака или иначе е по-добре да ги хвърлиш.
Ако се готви кекс примерно и набухвателя е кисело мляко със сода в брашното то заради съвремените млека е хубаво да се добави лъжица оцет в киселото мляко. Модерните смески от вида бакпулвер не ги тача хич. Гасиш млякото със сода за да добавииш бакпулвер (смеска от сода с лимонена киселина) за да ти е гарантирана реакцията - това не го разбирам.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Цитат на: nasaiforii - 23.03.2010 17:45
Прочетете това и пак ще си говорим
Има много интересни и логични неща на чист български език

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php?board=17.0

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,9649.0.html

На втория линк прочетете за нитратната сол и след това като отидете на магазина,вземете една малотрайка и прочетете съдържанието

Без да съм чел всичко подробно, в статията от втория линк има и доста глупости, повечко патос и популизъм.
За живачните пломби съм сигурен че не са вредни. Количеството метал, което се отделя от тях след като се втвърдят е толкова минимално и разтегнато във времето, че не трябва дори да се споменява. Какви пари, какви глупости?
Твърдението за хлорните атоми в подсладителя направо ме разби! Той си е вреден не защото съдържа хлор. Солта която ядем в такива количества също съдържа хлор, както и много други неща, също и стомашния сок. Не можеш да обявиш нещо за вредно само защото съдържа във формулата си хлор. Хората отдолу ахкат и се възхищават колко била хубава статията, после ще се приберат и ще пият по един "натурален" сок, вместо да изядат ябълка, пък макар и вносна... *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

nasaiforii

Aз не съм специалист за да давам мнение.Просто реших,че тази информация има отношение към темата.За повечето неща най-вероятно си прав,но според мен има и доста верни.
М/у другото,какво мислиш за "флуорида"(флуоридната к-на)
Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва.

miTko

И аз не съм зъболекар. Има обаче такива във форума, да кажат.
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

anasarka

Ех каква хубава темичка се е заформила. И понеже работя в предприятие за производство на храни пък и отговарям за безопасността на продукцията мога след толкоз години да кажа добре дошли в капитализма и анархията колеги акваристи. Чета че някой не харесват така наречените Е-та в продуктите та това Е иде от думичката EATABLE и го заимстваме от братята американци всъщност бая работи сме взаимствали от там.
Та да си дойдем на темата На всички храни поне на по-голямата част се усъществява контрол за безопасност и хигиена (друг е въпроса как се усъществява) та тоя контрол гарантира тяхната безопасност за консуматора.
И понеже сме в дива демокрация държавата няма право да казва кой какво да слага в продуктите си стига да докаже че са безопасни за консуматора. И производителите го приемат ама баш в буквалния смисъл тоест може да ти продадът и лай.....а за ядене стига да докаже производителя че са безопасни примерно да ги пастьоризира и готово. И както винаги става икономиката и парите тласкат производителите да слагат какво ли не за да смъкнат цената иначе фалирват и те го правят с доста добра ловкост.
И понеже констатации много да кажа поне по мое мнение какво може да се направи.
Тия наще прекрасни политици трябва да ваведът минимални изисквания за КАЧЕСТВО на продукта защото до сега няма такова изискване. Едно време имаше БДС който всеки е спазвал но понеже демокрацията не позволява да се задължяват производителите никой не прави продукти както едно време по БДС. И понеже съм сигурен че и това няма да стане с прескърбие ви съобщавам че ще продължим да консумираме: копита, кожи, пера, кости, бракувани стоки, соя, желатин всички Е-та (всичките 12-14групи по наредбата за добавките), суроватка, нишесте, сухо мляко, палмова и кокосова мазнина, модифицирани нишестета и много други.
И пак всичко опира до пари като е беден народа и се позволява от държавата ще ядем сурогатите.
И както вика един собственик на предприятие като нямаш пари да ядеш сирене от мляко за 10лв килото яж туй от 1.50лв/кг.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (5)

7448

Публикации: 93
Прегледи: 45697

36778

Публикации: 14
Прегледи: 9203

31406

Публикации: 8
Прегледи: 4874

3099

Публикации: 162