• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.07.2025 01:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 02:34

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

NO CARRIER

Ах... За това ли става на трохи/трески като тръгна да си правя попара със сирене сутрин?! Гадове мръсни.  ]:->
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

sliven

Попара със (Сирене)=Друг път!?9мес.бачках в "Сердика"-Сливен.(сега Маркели)=млекопр.пр-тие.    7год.в хлебозавод,като бозаджия(майстор)Ако ти напиша за закуските...има вероятност да разваля КЕФА на Биг.Засега се въздържам.(Само с негово съгласие!)Ники и аз понякога си правя попара,но от какво??-Дай да и измислим подобавощо име!?Като се замисля,трябва да преименуваме 3/4 от кулинарията.Може би няма смисъл? *bg* ]:-> 
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Деян

Цитат на: barabata - 23.07.2009 16:07
Хляба се вижда със сигурност дали има добавки като се намокри леко и се размачка.
(Като малък на село на реката що риба съм ловил на хляб ... Можи бе се сещата за какво точно говоря)
Ако няма добавки като се накваси леко и се размачка става на тесто.
Сега като се опитам да размачкам по този метод хляба и се разпада. Ходя само да храня рибите ...
Имаш шанс единствено да го намачкаш в сухо състояние , но пак като се накваси леко и се разпада топката. Също така хляба като започне да мухлясва има всякакви разцветки мухъл - от червено , през зелено и синьо до сиво ...


Значи при нас хляба е истински! Още ходя за риба с хляб.  :-)

barabata

Бас държа че ако изчезнат житните култури и фермерската продукция нищо на пазара няма да се промени - сомо ще имат повод за вдигане на цената ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

веско

Доста се заседя тази тема,чудна работа.Да не си мислите че само в България е така,откъде сме ги научили тези тарикатлъци според вас.Данеби в западна европа да няма създарма или кренвирши или сирена с растителни мазнини.

zambo

Цитат на: веско - 25.07.2009 20:34
Данеби в западна европа да няма създарма или кренвирши или сирена с растителни мазнини.
Има ги . Но на е тикета си пише , че вътре е пълно с лайна . А тук ти продават лайна с етикет , на който пише сирене , кашкавал ... При белите има правила , тук липсват . Аз нямам нищо против палмовото масло и всички добавки , но да си ги пише на етикета . А какво се получава - купуваш си краве сирене направено от кокосови орехи , свински салам от соя ... . Това не е нормално .   Контрол никакъв . И ако все пак те хванят в измама , санкция никаква . В Германия затварят фабриката за етикети с подвеждаща информация .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Caxapa

Преди близо две години имах малко  работо до централните хладилници на Виена и там срещнах българи шофьори които чакаха натоварени да се потвърди плащането на товара им.На въпроса ми какво превозват ми отговориха: Към Виена носели патешли дроб който местните (дилъри) препродавали в Франция. А към България возели кожи, изрезки и копита от които се правели кремвирши. Така ,че не само нашите са си виновни а и тези които им предлагат тази "стока". Вярно е ,че търговците предлагащи тази стока нямат чак толкова вина но  е редно щом сме в ЕС  да не си продаваме едни други боклуци от които става единствено лепило или нещо подобно но не и да се пусне на хранителният пазар. Иначе това което изнасяме ние българите на европейският пазар минава едни проверки и контроли  от които едва 5 до 10 % минават тестовете.

barabata

Caxapa,
Това е пазара - на пазара и л...а може да продаваш стига някой да ти ги купи и да им е намерил приложението. Това че страните за които са предназначени пратките си имат високи изисквания и си ги следят не означава че БГ има високи изисквания за износа.
Никой не може да ти забрани да ги продаваш. Ако самата страна си има строги закони за вътрешния пазар , това не означава че не може да изнася продукция която не може да бъде пласирана на вътрешния пазар.

Пушените сирена как ги правят ? - малко сметана (на прах) и соеви емулсии, малко вкус и си готов - пушено сирене.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Raven

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

denbosch

Браво  *thanks! Явно от КЗП си вършат съвестно работата-преди време спряха рекламата и на Forma Vita пак за подвеждащо съдържание. Още едно доказателство,че не трябва да търпим,а да си търсим правата!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

aquaponic

 *DRINK*Самозадоволяване!
изпозвай аквариума сиhttps://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi35.tinypic.com%2F2prfnyh.jpg&hash=92f4f908679437f01a9ac7700c02211bc129ca37

denbosch

ЦитатЕдна трета от храната, която ядем, съдържа ГМО, без никой да ни осведоми за това
29 Януари 2010

Царевичният тостерен хляб "Златна Добруджа", шпек "Народен" с ГМО над 2%


Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ  е провеждала изследвания от 2004 г. на процентното съдържание на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа, съдържащи соя, царевица или ориз. Въпреки че някои от пробите са показали, че надвишават допустимата граница от закона граница на  0.9% съдържание на ГМО, това не е било отбелязано на етикетите.

През 2004 г. 61 от  изследваните 125 продукта  са съдържали  ГМО,  а 19 от тях - над 2% ГМО, т.е това са 15.2%  от изследваните продукти.  Между тези проби са соевата кайма ,,Витабел", царевичният тостерен хляб ,,Златна Добруджа", корнфлейксът ,,Оликорн" на фирма ,,Олинеза".   

През 2005 г. от 157 изследвани проби 59 са съдържали ГМО съставки, като в 19 са били с над 2% ГМО, но въпреки това не са били етикирани като такива. Между тях са кренвирши и телешки салам от месокомбинат ,,Кики" - Харманли (над 2%ГМО), кюфтета и кебапчета на скара на фирма ,,Дидо" (над 2%ГМО) и траен колбас ,,Бургас" (над 2% ГМО).

През 2006 г. са изследвани 140 продукта, като 27 са съдържали ГМО, а в 5 съдържанието на ГМО е превишавало допустимата норма.

През 2007 г. са взети  проби от 434 продукта, като 84 са съдържали  ГМО.  В 17 ГМО е било над 0.9%, като в 10 от тях ГМО е било дори над 2%. Между тези продукти са шпек ,,Народен" (над 1.17% ГМО),  варена наденица ,,Народна" (0.95% ГМО), салам ,,Камчия"( над 2.0% ГМО), колбас ,,Хамбурски" (1.74% ГМО).

През 2008 г. са  анализирани 272 броя проби, 132 са съдържали  ГМО, 113 в законовите граници, а 19 - над 0.9%, т.е е следвало да бъдат етикирани, че съдържат ГМО. Между тях са вафли ,,Лачита" (над 2 % ГМО), мини вафли ,,Family" (над 2 % ГМО), хрупкава вафла ,,Кредо" (над 2 %ГМО).

През 2009 са анализирани общо 181 проби, като 63 от тях са съдържали ГМО, а в 15 с надвишено ГМО. Между тях шпек ,,Народен" (над 2% ГМО), сурова наденица ,,Елит" (2% ГМО) , сух шпек - траен варено пушен салам ,,Витамес" (над 2% ГМО),  бяло соево брашно ,,IZZI" (над 2% ГМО) .

През периода 2004-2009 са изследвани общо 1304 проби от хранителни продукти и в 448 (34.35%) е установено за наличието на ГМО, като в  94 (7.2%)  то е било два пъти над пределно допустимото. От анализираните 1304 проби само 2 са етикетирани, че съдържат ГМО. През 2009 процентът на българските производители с превишено съдържание на ГМО спрямо чуждите вносители е 64 %, докато през 2005-2008 е бил 30%. В доклада липсва информация за санкциите на фирмите, които не спазват закона.

Тази информация е достъпна на страница в сайта на лабораторията.

Неотдавна във  Франция се предложи етикетирането  на продукти със съдържание на ГМО  да започва от 0.1%, а не както е в Директива 2001/18, и също както в  Германия, Австрия, Италия е въведено етикетиране ,,Без ГМО"

,,Очевидно е, че българските институции не могат да се справят с контрола върху ГМО. Двойното увеличение на българските производители, включващи ГМО в своите продукти през 2009 показва липсата не само капацитет за контрол, но и промяната на курса на българското правителство към отваряне пътя на ГМО в страната. България е в обратната посока на тенденциите в ЕС и мотивите, че промените в закона ще доведат до хармонизиране с европейското право се разминават с действителността за прилагането на законите в страната", каза Светла Николова от Сдружение АГРОЛИНК
.
http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&ct=1&id=21461

А ето сайта на Националната лаборатория за контрол на генетично-модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ :

http://www.sriokoz.com/documents/temi/hrani/Internet%20GMO%20food_sept_09.htm

Асен Евгениев

От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Similar topics (5)

21669

Публикации: 45
Прегледи: 20845

16263

Публикации: 2
Прегледи: 3445

53829

Публикации: 10
Прегледи: 5768