• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.07.2025 11:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какво премълчават производителите на хранителните продукти.

Започната от NO CARRIER, 11.10.2006 02:34

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Raven

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Цитат на: raven - 26.05.2008 15:09
Искам в Австралия!!!!! :'(
Това колко пъти си го помислих...
Редовно си задавам въпроса, дали преди средата на 80-те тук в България са се ползвали повече хранителни добавки от сега. Защото е ясно, че сега има бум на хранителните добавки. Може би тогава са били по-малко като видове, но по вредни и в по-големи количества. Селитра например се слага от край време. Тогава просто не съм се замислял за това - шапка на тояга!
Разни мои АКВАРИУМИ 

miTko

Що е то диоксини:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Го*на с праз! Често втората съставка липсва.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

chaykov

истината е че с толкова много Е-та в продуките няма да се разложим... :) ще останем непокътнати за поколенията след няколко хиляди години
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

веско

Относно експериментите на дамата какво бих могъл да кажа лаишка работа.Никъде не е казала на каква температура го е подквасила,колко точно закваска е сложила и защо по дяволите е решила че 5 часа са идеални за подквасване.За сметка на това резултатите и са невероятно достоверни.Според мен  LB е най-доброто българско кисело мляко но това е въпрос на вкус.

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

botan

Отпадно месо звучи доста цветущо. Току що прочетох от какво се прави шунка:
ЦитатШунка - 2% образуват гел, който свързва ефективно отпадното месо.

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

vali7447

Ааа зависи какво визираш под шунка ако е от тази мляната като салам мнооого се съмнявам да има и одпадъчно месо,кой знае какви боклуци слагат вътре защото сигурно европеиския съюз иска така *ROFL* *bg*
Tanganyika 540 L

Cyphotilapia sp. "North" (Burundi)
Neolamprologus leleupi (Yellow)
Julidochromis marlieri (Burundi)
Julidochromis ornatus

barabata

Приятен апетит :
ЦитатНАРЕДБА № 8
от 16 април 2002 г.
за изискванията към използване на добавки в храните
Приложение № 8 към чл. 16
(Предишно Приложение № 9 към чл. 16, изм. - ДВ, бр. 3 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 70 от 2007 г., в сила от 15.02.2008 г.)


Разрешени носители и разтворители на добавки и ограничения в употребата им

В този списък не се включват вещества, които се приемат като храни, веществата по чл. 3 и веществата с основна функция киселинни регулатори, като лимонена киселина и амониев хидроксид
Е №     Наименование       Ограничения в употребата
1     2     3
E 1520     Пропан-1,2-диол - пропиленгликол        Оцветители, емулгатори, антиоксиданти и ензими (не повече от 1 g/kg в храните)
Е 422     Глицерол   
Е 420     Сорбитол   
Е 421     Манитол   
Е 953     Изомалт   
Е 965     Малтитол   
Е 966     Лактитол   
Е 967     Ксилитол   
Е 968     Еритритол   
Е 400-404     Алгинови киселини и нейните натриеви, калиеви, калциеви и амониеви соли   
Е 405     Пропан-1,2-диол алгинат   
Е 406     Агар   
Е 407     Карагенан   
Е 410     Гума локуст биин (гума от плодове на рожково дърво)   
Е 412     Гума гуар   
Е 413     Трагакант   
Е 414     Гума арабика (акациева гума)   
Е 415     Гума ксантан   
Е 440     Пектини   
Е 432     Полиоксиетилен сорбитан монолаурат (полисорбат 20)     Антипенители
Е 433     Полиоксиетилен сорбитан моноолеат (полисорбат 80)   
Е 434     Полиоксиетилен сорбитан монопалмитат (полисорбат 40)   
Е 435     Полиоксиетилен сорбитан моностеарат (полисорбат 60)   
Е 436     Полиетилен сорбитан тристеарат (полисорбат 65)   
Е 442     Амониеви фосфатиди     Антиоксиданти
Е 460     Целулоза (микрокристална или праховидна)   
Е 461     Метил целулоза   
Е 463     Хидроксипропил целулоза   
Е 464     Хидроксипропил метил целулоза   
Е 465     Етил метил целулоза   
Е 466     Карбоксиметил целулоза    Натриева карбоксиметил целулоза   
Е 462     Етил целулоза   
Е 322     Лецитини     Оцветители и мастноразтворими антиоксиданти
Е 432-436     Полисорбати 20, 40, 60, 65 и 80         
Е 470б     Магнезиеви соли на мастни киселини   
Е 471     Моно-и диглицериди на мастни киселини   
Е 472а     Естери на моно- и диглицериди на мастните киселини с оцетната киселина   
Е 472с     Естери на лимонената киселина с моно- и диглицериди на мастните киселини   
Е 472е     Естери на моно- и диацетил винена киселина с моно- и диглицериди на мастните киселини   
Е 473     Захарозни естери на мастни киселини  Оцветители и антипенители
Е 475     Полиглицеролови естери на мастни киселини   
Е 491     Сорбитан моностеарат   
Е 492     Сорбитан тристеарат   
Е 493     Сорбитан монолаурат   
Е 494     Сорбитан моноолеат   
Е 495     Сорбитан монопалмитат   
Е 1404     Окислено нишесте   
Е 1410     Мононишесте фосфат   
Е 1412     Динишесте фосфат   
Е 1413     Фосфорирано динишесте фосфат   
Е 1414     Ацетилирано динишесте фосфат   
Е 1420     Ацетилирано нишесте   
Е 1422     Ацетилирано динишесте адипат   
Е 1440     Хидроксипропил нишесте   
Е 1442     Хидроксипропил динишесте фосфат   
Е 1450     Натриев октенил сукцинат нишесте   
Е 170     Калциеви карбонати   
Е 263     Калциев ацетат   
Е 331     Натриеви цитрати   
Е 332     Калиеви цитрати   
Е 341     Калциеви фосфати   
Е 501     Калиеви карбонати   
Е 504     Магнезиеви карбонати   
Е 508     Калиев хлорид   
Е 509     Калциев хлорид   
Е 511     Магнезиев хлорид   
Е 514     Натриев сулфат   
Е 515     Калиев сулфат   
Е 516     Калциев сулфат   
Е 517     Амониев сулфат   
Е 577     Калиев глюконат   
Е 640     Глицин и натриевата му сол   
Е 1505     Триетил цитрат   
Е 1518     Глицерил триацетат/триацетин   
Е 551     Силициев диокисид     

(емулгатори и оцветители, не повече от 5 % За E 551: в E 171 Титаниев двуоксид и E 172 Железни оксиди и хидроксиди (не повече от 90 % спрямо пигмента)

Е 552     Калциев силикат
Е 553b     Талк     оцветители не повече от 5 %
Е 558     Бентонит   
Е 559     Алуминиев силикат (каолин)   
Е 901     Пчелен восък     оцветители
Е 1200     Полидекстроза    подсладители
Е 1201     Поливинилпиролидон   
Е 1202     Поливинилполипиролидон   
Е 322     Лецитини     глазиращи агенти
Е 432-     Полисорбати     за плодове
Е 436       
Е 470а     Натриеви, калиеви и калциеви соли на мастните киселини   
Е 471     Моно- и диглицериди на мастните киселини   
Е 491-     Сорбитани   
Е 495       
Е 570     Мастни киселини   
Е 900     Диметилполисилоксан   
     Полиетиленгликол 6000     подсладители
E 425     Коняк   
     (i) коняк гума   
     (ii) коняк глюкоманан   
Е 459     Бета-циклодекстрин     1 g/kg
Е 1451     Ацетилирано окислено нишесте   
Е 468     Натриева карбокси метил целулоза     подсладители
           Гума разклонена натриева карбокси метил целулоза   
E 469     Ензимно хидролизирана карбокси метил целулоза   
Е 555     Калиево - алуминиев силикат     

/В Е 171 титанов диодсид и Е 172 железни оксиди и хидроксиди (не повече от 90 % спрямо пигмента)/
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

barabata

http://www.amb99.com/amb/content/view/187/2/

ЦитатОт статията за микробиологичния статус на машинно-обезкостеното месо (МОМ) ще научите за проучванията за самоочистващия ефект на сепаратора Stork за добива на МОМ с почти идентично съдържание на микророганизми, както при други използвани месни суровини.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

27351

Публикации: 5
Прегледи: 3675

48812

Започната от spaisman


Публикации: 0
Прегледи: 1316

24630

Публикации: 33
Прегледи: 13776

56370

Публикации: 8
Прегледи: 5204

19018

Публикации: 0
Прегледи: 2047