• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 19:06

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на макроподи

Започната от KSI, 18.10.2008 10:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KSI

Не мога да не се похваля! Имам съвсем прясно излюпени макроподчета! Още са много миниатюрни, не приличат на рибки, а на точки с опашки :) Женската я отделих като хвърли хайвера и сега "точките" са с баща си, с 2 анциструса и 2 факелни апистограми. Малко ме притесняват апистограмите, но не искам да ровя в аквариума и да ги гоня с кепчето, още повече, че е пълно с растения и мисията е почти невъзможна. Въпроса ми е ако тези подвижни точици оцелеят с какво да ги храня? Четох за някаква "жива прах". Какво е това и откъде се купува? Яйчен жълтък може ли да давам ако не уредя рибките с друга храна? От кога да започна да ги храня? Те днес се излюпиха...А мъжкия да го отделям ли и кога? А как да почиствам аквариума и да сменям водата?

stef

Отделяй го, хврляй артемия смело, чистиш аквариума със маркуче за въздух и пак внимаваш това е успех и качи някоя друга снимка като понаедреат  *privet*

nina

Разбирам, че всичко това се случва в общия аквариум. Трябва да си наясно, че малките "точки" няма да стоят прекалено дълго до баща си. А след това апистограмите определено ще им видят сметката. Освен това е гадно да храниш с жълтък в растителен аквариум. Ще си навлечеш доста неприятности от последствията. Трудно се чисти остатък от жълтък, освен ако дъното не е голо и растенията не са в отделни саксийки, което се съмнявам да е така. Така, че вариантите са два - храниш с някаква миниатюрна жива храна, артемия примерно, и оставяш съдбата да реши колко да оцелеят при апистограмите. Втори вариант - отделяш колкото можеш от малките в друг, по-малък аквариум, храниш там с каквото пише по книгите и чистиш дъното често. Има и друг вариант. Оставяш всичко на произвола и след месец - два отделяш женската в друг съд. Когато й наближи "термина"  :-D , прехвърляш мъжкия и наблюдаваш същия процес като сега в общия, но в последствие си връщаш големите риби в общия аквариум, а в този оставяш малките и се грижиш за тях. Успех!

KSI

Цитат на: stef - 18.10.2008 11:16
Отделяй го, хврляй артемия смело, чистиш аквариума със маркуче за въздух и пак внимаваш това е успех и качи някоя друга снимка като понаедреат  *privet*
Бащата не искам да го отделям, че за момента гони апистограмите и събира бебетата и ги връща обратно в гнездото.
Цитат на: nina - 18.10.2008 11:50
Така, че вариантите са два - храниш с някаква миниатюрна жива храна, артемия примерно, и оставяш съдбата да реши колко да оцелеят при апистограмите. Втори вариант - отделяш колкото можеш от малките в друг, по-малък аквариум, храниш там с каквото пише по книгите и чистиш дъното често. Има и друг вариант. Оставяш всичко на произвола и след месец - два отделяш женската в друг съд. Когато й наближи "термина"  :-D , прехвърляш мъжкия и наблюдаваш същия процес като сега в общия, но в последствие си връщаш големите риби в общия аквариум, а в този оставяш малките и се грижиш за тях. Успех!
Добре де, откуде я купувате тази артемия? В зоомагазините наоколо почти няма избор на храни и всички са на прах или гранули. Сега взех 2 и незнам до колко са подходящи, но друго нямаше - на Aqua El - Acti (baby vit) и на Sera vipagran baby. Искам да отделя малките в друг аквариум, но ме е страх да не разваля гнездото. Щом таткото ги връща непрекъснато в него сигурно е важно да са в мехурчетата?

nina

 
Цитат на: KSI - 18.10.2008 12:42
Искам да отделя малките в друг аквариум, но ме е страх да не разваля гнездото. Щом таткото ги връща непрекъснато в него сигурно е важно да са в мехурчетата?
Абсолютно! Сега не пипай гнездото. Имах предвид да го направиш, когато вече те сами се отделят от него.
А за артемията не мога да ти помогна. Аз се пробвах да извадя инфузории, но не мисля, че опитът ми беше успешен. Биг Гонзо ми намери една храна за бебета, направо е прах. За сега малките нямат нужда от храна, поне до като си изядат жлъчните торбички, после можеш да пробваш с такава.

Лора

Не се притеснявай, храните които си взела са подходящи. Само ги стривай допълнително, за да може да бъде по лесно уловена от малките. Така, не разбрах много, кога са се излюпили, но след 3-4 дни, след като проплуват ги отдели, за да си нямаш ядове и ако искаш да си запазиш поколението. Ролята на таткото е да ги варди докато проплуват.

Незнам защо ми се върти в главата, че макроподите са лабиринтови риби. По важно е да отделиш малките в аквариум с височина на водния стълб 5-10см и постепенно да вдигаш нивото, докато се сформира лабиринта. Кога точно става това немога да ти кажа.Лабиринтовият апарат,служи за усвояване на  атмосферен въздух.
Затова щеш нещеш, ще трябва да ги отделиш.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Живко

Айде сега всеки, който не се е занимавал с развъждане на макроподи да спре да дава съвети *MODERATOR*
Дано на всички да им е ясно, че със съветите, който дават е възможно да убият поколението и съответно радостта и мерака на собствениците на рибите.

Артемията е просто огромна за подхранване на лабиринтови риби. Особено, ако е на повече от 24 часа.
Жива прах обикновено се наричат чехълчета и други малки гадинки. На сайта има описание.
Всичко за отглеждане на малки бети важи и за макроподите.
Пускай търсачката на форума и си готов.
Никой не се е родил научен.

KSI

Ясно, ориентирах се в картинката. Благодаря ви.
Ще отделя бебетата като почнат да плуват. Иначе са се излюпили тази сутрин или снощи..незнам *dontknow*
Живко, прочетох и за бетите и наистина при тях всичко е същото.
Ще се похваля ако/като всичко завърши успешно :)

dok70

Като проплуват и няма да ги има, а ако ги има - не можеш ги събра!
Така че ако ще ги отделяш, веднага го прави! В общия е твърде вероятно като проплуват и таткото да им види сметката, няма и да разбереш какво е станало. Най-лесно е да ги отделиш с гнездото - вземи малко аквариумче 5л., сложи му 3/4 от водата на общия и с подходяща купичка изгребваш малките с гнездото и -в малкия. С камъче пусни лека струйка балончета, да не върти малките течението. Захранване става и жълтък и на Сера прахообразната - минимални количества, после обираш остатъка. Артемия чак след 10-ина дни. Задължително покривно стъкло на малките!
Честито! Това е първата размножена в аквариум хайверна рибка.
С нея започнах и аз навремето, но нямаше кой да ме съветва, а интернет не беше измислен още *THUMBS UP* *THUMBS UP* :-)
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

KSI

За сега всичко е под контрол - бебетата са живи :) Оставих ги в общия аквариум, но през нощта не угасих лампите. Поне до следобяд ще са в общия, а после може би ще ги преместя.

dok70

Е?  *dead
Случва се и в най-добрите семейства.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

KSI

Цитат на: dok70 - 21.10.2008 11:45
Е?  *dead
Случва се и в най-добрите семейства.
Живи са всички  :-P
И са ужасно много! От 2 дни са отделно и се справят прекрасно. Е, няколко дребосъци останаха в общия, но и те са си живи.

dok70

Е който слуша има и успехи  :-D
Поздравления! То зора е оттук насетне.
Хранене, чистене, сортиране и т.н.
Внимавай да не разсърдиш мъжо, че  ...:karamse:
*ROFL*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

yri

След колко време започват малките да се хранят? Моите вече са на 10-тина дена и още не ядат от храната която им давам  :duvar:
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

Caxapa

Макроподите се захранват на 4-5 ти ден с инфузории и ротатории. Трябва да се даде нито малко нито повече иначе е пагубно за малките. Малките се нуждаят от много кислород през първите 2 седмици.  Мъжкият се отделя  в момента когато повече от 50% от малките се движат все още хаотично но проявяват самостоятелност. Подобна е процедурата с Горами-Трихогастера или с Бети.  Ротатории или инфузории се завъждат в буркан- съд с вода от аквариума 1/3  останалата е чешмяна и добавено стиска сено.Може изсушена бананова кора.  Немога да се досетя на кой ден се захранва културата и с прясно мляко-малко около лъжица на 3л.  Мисля го има някъде вече писано за тази микрохрана на малките. Търсене му е майката. Сдъвкано всеки може да поеме.  *bg*
: 19.05.2009г 20:08ч
Едва тогава идва ред на захранване с артемия,жълък и други такива.  *THUMBS UP*

Similar topics (5)

31212

Публикации: 11
Прегледи: 14147

8550

Публикации: 40
Прегледи: 23555

54721

Публикации: 7
Прегледи: 3268

45432

Публикации: 0
Прегледи: 5812

21093

Публикации: 41
Прегледи: 22502