• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Новия ми палудариум (стъпка по стъпка)

Започната от Peakone, 18.09.2011 11:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

filio

За мен храната е най-големия проблем. Първо си намирам сигурен източник на храна. После си я отглеждам известно време да видя как точно става. И след това взимам животното. Така, като затриеш колонията животното не гладува. До сега съм го правил с артемия, микро червеи и брашнени червеи. Догодина като се стопли, мисля да пробвам с дрозофили. Мишо каза, че може да донесе от нелетящите. После ще видим какво ще храня с тях. Тя тая краста начесване няма.

Иво Катрафилов

Нелетящи, бели, гиганти, нормални, има във всеки биологичен факултет. Храната да ви е проблема, не сте казали :)

filio

Мисълта ми беше, че човек първо трябва да се научи да си отглежда храната и винаги да има резервен вариант. Както е показала историята - shit happens. Артемията не се излюпи. Червеите мухлясат. Като се тръшне колонията дрозофили, жабето няма да ме чака да тичам до Пловдив. Трябва във всеки момент да можеш да си набавих храна докато подкараш новата колония.  Иначе като дойде време за дрозофилите ще издумам да съдействаш.

Peakone

Ето малко нови снимки на оцелялото жабче Гроги

И след толкова снимки на Гроги му писна и ми вика "разкарай вече то'а апарат, че ша ти..."   *CRAZY*

filio

Интересно ми е как храниш жабето.

Peakone

При хранене го местя в друг съд и пускам 2-3 малки щурчета с него. Когато нямам достъп до щурци слагам в терариума една кутийка с няколко брашнени червеи и жабчето хапва колкото му е сладко.

Borko7

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

filio

Точно това ме интересуваше. Аз процедирам с гекона по същия начин, но като че ли за жабите не е много удачно да се пипат и вадят, защото като цяло са по чуствителни. Примерно гущера съм го научил да си излиза и да се прибира сам. Мисля, че аз мога да отговоря на Борко. Ако му пускаш храната в терариума, не можеш да го следиш дали и колко яде. Щурците се крият, бягат, ядат растенията, могат дори да ухапят животното. При гущерите храната задължително се овалва в калций и ако щурците не бъдат изядени веднага успяват да се изчистят, съответно гущера не си получава необходимите минерали.

Peakone

Цитат на: filio - 16.12.2011 09:57
но като че ли за жабите не е много удачно да се пипат и вадят, защото като цяло са по чуствителни.

Чувствителни са, но не чак толкова. Все пак това се прави през ден, не е като да го повтаряш по няколко пъти дневно. Само си мокриш ръката, за да не му влияе разликата между нашата и неговата телесна температура.

Peakone

Айде една нова снимка на Гроги

Иначе палудариума предстои да претърпи тотална реконструкция. Водата като се разлива от предназначеното "корито" отмива кокосовите влакна, а и нещо цялостната форма на гърба се оказа не функционална т.е. нямам достатъчно място за растенията. Да видим само кога ще останат време и финанси  :-D

Slavov

Жебата е страшна :) Направи някое клипче, гледам че хубава техника имаш...

Peakone

Почна се!

Крайния продукт като разпределение трябва да изглежда нещо такова (уникално илюстрирано с paint)

поглед от горе

Това е терариума

По международните форуми, за да направят конструкция и фалшиво дъно хората използват една пластмасова решетка, на която викат "egg crate". Тя изглежда ето така:

С нея изграждането на конструкциите е много лесно, режеш по размер и връзваш със свински опашки, НО това чудо тук никъде го няма... поне аз не можах да го намеря. За това си харесах едни мрежички, които се използват за изцеждане на валяци.

Първо оформих сушата

После направих продължение, което е малко по-ниско.

Както се вижда липсва мрежа отгоре. На нейно място ще изградя конструкция за водопада, който ще пада като капак отгоре, а отдолу съответно ще е помпата. Така ще имам лесен достъп до помпата за почистване или регулиране на силата.

След това дойде ред на изрязването на стиропор по гърба и страните на терариума. Върху него по-нататък ще нанасям строителната пяна, защото не искам да плескам директно върху стъклото, че при следващото ми хрумване за реконструиране ще е супер-хипер-мега мъка да го изчистя  *CRAZY*

Направих и един опит за фалшиви скали от стиропор.

Чакам да изсъхне силикона и ще го наплескам с циментова замазка, та да видим какво ще излезне  :-D

Очаквайте включване  :-P

Peakone

Платформата е вече облечена с мрежа против насекоми.

Днес си играх с рампата на водопада.

Използвах плексиглас, за да оформя "коритото" на водата. Отрязах си едно парче в желания размер и започнах да го нагрявам и огъвам с помощта на една мини горелка.

Харесах си едно камъче и залепих със силикон още две в краищата му и така се оформи леглото на бъдещата "рекичка" в самото й начало. Зад камънаците направих една къщурка от фибран и стиропор - от там ще извира водата, а за основа на всичко това сложих фибран

После събрах тези 3 части и ги облепих с камъни и пясък, получи се това:

Сега предстои да наплескам строителна пяна върху къщурката и после да й придам някаква по-естествена форма.

Започнах да нанасям пяна и по гърба на терариума и започва голямото чакане да изсъхне  :-D

filio

Вратичката как си я измислил? Вентилация?

Peakone

Вратичката не терариума ли? Тя е с плъзгащи стъкла, просто сега съм ги махнал. Иначе има вентилационни отвори, те се виждат на снимката в предния пост - отгоре има отвор и отпред под вратичките. Терариума е направен по така наречения европейски вид - Цък

Similar topics (5)

30558

Отговори: 21
Прегледи: 48983

24170

Отговори: 27
Прегледи: 59602

30559

Отговори: 5
Прегледи: 12491

30555

Започната от Raven