• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Новия ми палудариум (стъпка по стъпка)

Започната от Peakone, 18.09.2011 11:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Peakone

Пяната изсъхна и дойде време за кълцане и оформяне, а крайния резултат е що годе задоволителен.

и една снимка на водопада по-отблизо

Peakone

Теракола не полепи кокосовите влакна така както ми се искаше, но мисля, че се получи що-годе добър ефект - все едно камъни се подават под пръстта.

Към края на седмицата идва ред на озеленяването.

Peakone

Peakone

Ами май се ориентираме към приключване на проекта.

Изглед отгоре

Растенията са Phalaenopsis mini, Aechmea, Guzmania, spathyphilum, Fittonia и не знам името на това с кръглите листа.

Сингониума е висок и ще изчакам да се стабилизира след пресяването преди да го окастря, така че да расте по-нисичко. Смятам да закача орхидеята за корк на фона и да освободи за друга китка саксийката, която в момента заема. Предстои да добавя Ficus pumila var. quercifolia Oak Leaf Fig, чакам само да пуснат малко коренче преди да ги засея. В момента правя и фалшиви корени/лиани.

Приемам идеи и съвети за добавяне, премахване или разместване на растенията.

Any suggestions for adding/removing plants or rearanging their positions are welcome.

vankobarabanko

Мъхче,или хемиантусче около водопада? Ще стане супер според мен  *DRINK*
Ако ти трябва още от фикуса свирни  :whistle:
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

Peakone

Не е лоша идея да пробвам с хемиантус! Смятам да бодна и една селагинела някъде по-отпред. Трябва да сложа още една лампа, че така е тъмничък, а фикусчето мисля, че ще се хване. Сега е накиснат във вода, но ми казаха направо да го бучкам в пръстта и той ще си изкара коренчета. Чакам първия почивен слънчев ден, за да излезна на разходка да събера някакви мъхове от гори и рекички :-D Мерак ми е за някоя въздушна бромелия или орхидея ама няма кинти в момента  :-[       

vankobarabanko

Мъховете от горите се хващат много трудно в палудариум(поне при мен е така).По-добре сложи аквариумен мъх.
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

Peakone

Надявам се все някой да се захване, виж при miTko как добре се развиват, а за аквариумните съм още по-скептичен заради липсата на система за дъжд ама не пречи да пробвам.

Peakone

Малко снимки на промените

Орхидеята е преместих, увих корените с торф и сфагнум и я закачих за гърба на палудариума. Времето ще покаже дали ще се развива добре по този начин  :whistle: Ехмеите както предполагах не се захванаха и гузманията слезе една саксийка по-надолу, за да освободи по-осветеното място на хищната Drosera capensis.

Също осветлението вече е по-силно - 2х11W енергоспестяващи. Едната е 6000к, другата 2700к. Осветеността обаче не е много добра, защото нямам готов капак. Мушнал съм крушките в едни сандъчета за цветя, за да не осветяват цялата стая, но пък те ограничават прекалено много ъгъла на осветяване. Като направя капак и сложа светлоотразители мисля, че ще е достатъчно светло.

NO CARRIER

Не увивай корените на фаленопсиса в торф и сфагнум - почти е гарантирано, че ще загният.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Peakone

borkopet

Здравей,
Много добро начало на терариума. Извинявай, че не съм ти отговоарил на съобщението, но това е третото ми посещение във форума (или може би четвъртото).
За Фаленопсиса - може да го закрепиш с някакъв ласик с неутрален цвят (памучните конци бързо гният) или с корда директно към стената на терариума. Не им е нужно много място или почва. Корените им фотосинтезират и се нуждаят от светелина и въздух, и лесно ще загният от много влага (особенно през зимата, когато има много конденз и е по-влажно). Свангов мъх може да сложиш малко, колкото да поддържа влагата. Повече за растенията може да прочетеш от тук, а въпросите си може да зададеш във форума им. 

Сингониума и спатифилума са влаголюбиви и издърат на сянка, но стават сравнително големи и с тях ще е трудно да пресъздадеш късче от природата в малък мащаб, какъвто е терариума. По добре заложи на растения с по-дребни листа. Фикус пумила е добър за фон, а фитонията за акцент.

Температура на жабите през зимата подържам с една нагряваща лампа за печене (ЗооМед 100 В) и нагревател с терморегулатор във водната част. През лятото не охлаждам (стаята е югозапад и температурите са доста високи), но поне до сега това не пречеше на жабите (стига да е влажно).

Ако искаш растенията да ти растат добре увеличи осветлението още (особенно бромелии, орхидеи, насекомоядни и фитонията).

Мъховете са на късмет, някой се хващат друго не. Подбирай от природата  мъхове от по-сенчести места. При мен повечето се хващат и растат добре.

Поздрави

Peakone

Благодаря за отговора. Държа на сингониума и спатифилума, защото терариума отново ще е дом на дървесен вид жабоци, а те обичат големи листа, на които могат да спят. Ще се кастрим, няма как  :-D

А колко високи горе-долу стават температурите при теб лятото? Това е единственото, което мен ме спира да взема дърволази, а ми е голям мерак. Стаята ми е югоизток и става голяма жега лятото... Мислил съм разни варианти да използвам стиропорен кашон като за риба, в който да слагам замразени бутилки с вода. Кашона да е свързан с тръба към един от отдушниците на терариума и на изхода на тръбата да се монтира вентилатор от компютър, който да смуче хладния въздух  *CRAZY* Дали ще е ефективно нямам идея, пък и ще е постоянна мъка.

От колко време ги имаш твоите сладури?

NO CARRIER

Сложи криптокорина понтедериифолия. И тя става с големи листа, но не става толкова голяма като сингониума и спатифилума.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Peakone

Малко ъпдейт.

Купих си и един сциндапсус, но предстои да се добави.

Similar topics (5)

30558

Отговори: 21
Прегледи: 48994

24170

Отговори: 27
Прегледи: 59613

30559

Отговори: 5
Прегледи: 12498

30555

Започната от Raven