• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Въпрос за подаване на CO2 в нов аквариум.

Започната от ivan_251, 05.10.2009 11:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivan_251

Някъде 7 години съм имал малък аквариум 30 литра,съвсем прост с сомчета,гупички,хелери и наскоро реших да си направя сериозен аквариум за хола(200 литра).Отделих почти цял ден да чета из страхотния ви форум.Научих много от него ,зо болестите ,храните е аз винаги само на sera копувам,пък и рибките май най-много им харесват.
 Тъй като съм фен на водораслите,разбарах че освен спецялно осветление се нуждаят и от CO2,а подаването му ставало с мая и захар или система.Предпочитам системата ,но като прочетох sera CO2 seramic control 650 лв.,ми става лошо.
За токова нещо колкото и смешно да ви звучи мога да отделя,около 60-70 лв.,а тъй като съм неопитен не искам да се разправям с самоделки,защото мога да направя супер здрав гаф(поне аз така мисля).Мола ви за съвет за нещо с което мога да поддържам нивото на CO2 в аквариума за да растат растенята в аквариума ми щасливи и зелени,а не водораслите по стъклата ми  :-).

Обяснете ми тези таблетки- http://www.petshop1.com/prod.php?id=74 какво правят пускаш в водата  и отделя CO2 .Трябва ми нещо от този род защото има период от годината в който отсъствам 10 дена от вкъщи.Баща ми храни,чисти филтъра отлично,но едва ли ще се навие на сложната процедура с CO2-мая и захар.Затова искам нещо просто ,като може и автоматична система,ако въобще мога да намерия за 70 лв(втора ръка или др).Достаъчно се охарчих за филтри,нагреватили и др.

В краен случай и системата мая и захар я приемам стига да си обясна в какво количество да я пускам

+това разбира се http://www.petshop1.com/prod.php?id=75

пише че е за аквариуми до 120 литра,ако слагам по-таблетка и половина?

stenli

Привет,
така нараченети от тебе "самоделки", са толкова самоделки, до колкото да завиеш всичките компоненти. И с това самоделството приключва. Да си напазаруваш необходимите части ще ти трябва от порядъка на 150лв. Втора употреба, както се спазариш вече.
Ако все пак решиш, че ще използваш мая и захар, отсъствието от 10 дена не е проблем. Едно зареждане изкарва в порядъка 10-15дни, според температурата в стаята и интензивността на кипене, т.е. по-топло, по-бърз процес.
С таблетките за ЦО2, нямам опит, но мисля няма нужда да съчетаваш двете неща. Но така като гледам цената на туй чудо, си е чиста загуба на средства. Ти си готов да отделиш 60-70лв за система и още 40лв за таблетки =-O, сметката оставям на теб.
p.s. на хубавите и здрави водорасли, ние казваме растения. В тази връзка към какви растения си се насочил?

Raven

Около 80-90 лв. излиза една система за СО2.

Бутилка 2 л. от пожарогасител- окол 20 лв. може да се намери.Втора употреба, но е добре да се провери и тества защото може да не я напълнят в някоя база ако няма печат.
Моята е с печат с изтекла годност , но не ми правят проблем.Бутилката е малко сложна за намиране защото новите се продават на безбожни цени, а стари не се намират под път и над път.
Търси се или тук в форума или евентуално по авто форуми, абе трябва да се търси...

Редуцир вентил / най скъпият компонет/ - около 50-60 лв.Специализиран е за СО2, за други газове не е добре да се ползват.Купува се от базите за пълнене с газове- там обикновенно има малки магазинчета в които продават такива неща.Има в базата на Гара Искър и в базата на Сточна гара.Видях и в базата на Орион че се продава на касата.Има турски и италиански- разликата е десетина лв.Аз карам с турски 6 години вече без забележка.

Иглен клапан- 12 лв.
От Камоци- в София адреса е ул. цар Самуил 41.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

stenli

http://www.bulfire.bg/asp/default.asp?site=Bulfire

Бутилка - 2кг:
- празна, без винтил - 40лв
- пълна, с винтил - 68лв

ivan_251

Привет

Добре ще си намеря система за подаване на CO2.Най-вероятно от пожарогасител и тн.Дотогава маята и захар казвате ,че е по-добре,но някой може ли да каже някакви указания.Колко мая колко захар съотношение в колко голяма бутилка и нужно ли е с някъкво кранче примерно от медицинска система да ограничавам подаването.Някъкви тънкости има ли?Колко мая да копувам и как да разбира,че е време за подмяна?

Благодаря предварително!

ПП.Ако можете ме препратете в съответната тема,защото немога да я намеря.

насочил съм се към роголистник,дъбче,водна чума ,валиснеря,криптокрина.Съвмести ми са нали?
Искам да добавя,че сме на подово отопление,а това е добро за дрождите,нали?(ако сложа бутилката на земята)

Raven

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20570.0.html

Чаена чаша захар, равна чаена лъжичка мая, бутилка литър и половина пълна на две трети.
Никакви опити за ограничаване на подаването!

Ако нямаш реактор вкарай маркучето с газ в филтъра и той ще го разбие на мини мехурчета.

stenli

От друга страна, растенията които си изброил не се нуждаят от поддаване на ЦО2. Отглеждал съм чудесна Валиснерия, Криптокорина, Роголистник и водна чума, без да поддавам и да добавям каквото и да било. Дори останах с впечатление, че Валиснерията не обича толкова кисела вода, каквато ще стане след пускането на ЦО2. Валиснерията започна да се скапва от момента, в който активирах системата.

ivan_251

Чудесно,ако нямат нужда,а от нещо друго освен осветлиние имат ли нужда.Торове добавки за водта?Заслужава ли си да развъждам в аквариума биокултури sera Nitrivec.

Четох за водни растения който се гледат сравнително лесно и тези  май бяха такива,или бъркам?

: 06.10.2009г 21:09ч
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,15489.0.html - това добра идея ли е в случай ,ако се захвана да произвещдам co2

Raven

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,20283.0.html

Виж тази статия ако не си я чел.

Относно дифузьора- според мен е подходящ за аквариуми до 100 л.
За по големи по добре да се предвиди по силен реактор- Ферпласт или Том Бар примерно.

stenli

Nitrivec се използва до толкова, че да се завърти азотния цикъл по-ускорено. Може би ти, както и повечето от нас, трудно се сдържат да не пуснат рибките възможно най-скоро. От тази гледна точка, ще ти е полезно, така че - използвай.

Както споменах в предишния пост, изброените от мен растения са се развивали чудесно без ЦО2, без торове. Само прилично осветление - 0,5w/l и ежеседмична смяна на вода.

ivan_251

Благодаря за сега нямям повече въпроси!Когато купя аквариума тия дни,ако имам въпроси относно химята ще пиша.

Similar topics (5)

48943

Отговори: 1
Прегледи: 20950

37935

Отговори: 19
Прегледи: 13906

54313

Отговори: 12
Прегледи: 7729

48840

Започната от jino