• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Профилът на Raven

Започната от Raven, 07.03.2009 23:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

pavlin69

имах двойка скаларии доста дълго време, често хвърляха хайвер /за завзеците поставяха го на различни места/. Пазеха го до 2 денонощия. Винаги ходеха заедно/рамо до рамо/, само в периода на хвърлянето на хайвера/поставянето/ се оглеждаха във всички страни. С две думи ако мога да кажа в период на поставяне и пазене на хайвер са доста агресивни, а в остананлото време спокойни. За твоите мисля че са по-скоро агресивни. Но това може да е в резултат на опознаване на обстановката.

Borko7

Raven, ако можеш пусни снимки/кадри в едър план за сравнение между Microsorum pteropus ''Narrow'' и Microsorum pteropus mini и обикновен. Тези са ралични от "needle", нали?

I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

HaIr4o

заразпитвал съм за растения из темите ,защото в най-скоро време ще правя рестарт с многслоен субстрат ии търся възможно най-подховящите растения :-) надявам се не натрупвам темите с излишни коментари :-[

Raven

Опитах се да направя едно клипче на минито, по средата на корена е, между анубиаса и Микрозориума на върхът на корена .Анубиасът също е мини /Anubias barteri var. nana 'Petite'/.Подарък ми е от легендарният Лонганлон.

Минито го взех от Мишо преди половин година, беше на плочка от метална мрежа.Но беше в много лошо състояние и нямаше практически никакви листа , само коренища.
Регенерирах го и го въстанових, но при презапускането на аквариума го бях забутал ниско в сянка и за това му спрях развитието, преди два месеца го навързах под лампата на високата част на корена и малко по малко тръгна.
Уникално красива папрат е, много подходяща за "обвиване" на корени.

Другите папрати са Уинделоу и Нароу /смесени , на върхът на челният корен/ .

Нийдъл лийф нямам за момента но непрекъснато врънкам Мишо да ми го достави.
С него положението е доста сложно защото го няма в наличност за сега.

Обикновенният Микрозориум птеропус го махнах още преди години.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

panchopan

Баси чистия аквариум.
Кефи ме отвсякъде.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

Luton

БРАВО за "присадките''
иначе снимките май са правени "под вода" :-D
Жив и здрав
Голем си! *privet*

kvostaaa

Възхитан съм от подредбата и замисълът на аквариумът  *privet* като гледам растенията бая играчка е паднало,а и подръжката направо не ми се мисли  *BRAVO*,а иначе за испълнението едва ли някои се е съмнявал!Още веднъш ти свалям шапка за аквариумчето!
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

Raven

Всъщност това е възможно най елементарният и лесен за поддръжка тип аквариум.
Няма почти никаква работа по него, изчисти се защото намалих осветлението.В началото пусках три пури Т5 по 54 вата, правих какви ли не схеми с тях и си имах пълен комплект водорасли.
Накрая оставих само една пура- 10 часа на ден, махнах СО2, спрях абсолютно всякакво торене, дори и патенткалий не слагам- и аквариума се изчисти от всякакви водорасли.
Остана една полянка от  зелени водорасли по върхът на най високия корен- дано се задържът там че много ми харесват.

Растенията вървят бавно, но пък са много по чисти, просто тези растения не обичат силна светлина и ако има такава само ги тормози заради водораслите.

Забелязъл съм че Оливър Нот прави същата система- слабо до средно осветление и умерено торене, в резултата на това си докарва едни от най страхотните растения които съм виждал.
Хитрецът Амано прави същата система, в неговите аквариуми например често на заден план има червено дългостеблено растение наред с папратите и мъховете.
Не би трябвало да съжителстват добре при еднакъв светлинен режим, но ако се загледате виждате че само най горната част на дългостебленото е червена- тази която е опряна до повърхността на водата директно под лампата, надолу стеблата на растението са плешиви и издължени, но естествено това не се вижда защото е прикрито от сочни папрати примерно.Това е един хитър начин да има в един аквариум сенколюбиви папрати + светлолюбиво червено дългостеблено.

Режимът на аквариума е доста прост- два пъти седмично сменям по30- 40% вода.
Обикновенно в четвъртък източвам с маркуча  в банята водата и веднага наливам директно от чешмата вода без престояване.В неделя пак сменявам около 40% , но правя много сериозно просифонване на дъното- събира се доста боклук понеже насъбрах немалко риби.

Това е цялата поддръжка, растенията не изискват нито кастрене, нито оформяне- това е предимството на бавните аквариуми.
Минусът е че са доста бавни, не се променят много и може да писнат  :-D

Borko7

Raven, а това червеникаво растениеотзад Barclaya longifolia ли е или някаква криптокорина? Лесно ли е и, много светлина трябва ли му?
Всъщност сега си писал и явно не ти е силно осветен аквариума.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Raven

Да- това е червената форма на Барклая лонгифолия.
Ами относително лесно е, в смисъл много е жилаво и устойчиво защото има силно коренище, но малко по бавно расте.
Предпочита мека и кисела вода и полусянка- не обича силна светлина.
След пресаждане е голяма мъка докъто тръгне- поне два месеца, а и хвърля част от листата си и започва наново с едни ниски кървавочервени листа, след това започват да излизат дълги мътно кафеникаво зелени листа, с тъмно червена долна част.
"Детските" червени листа са много по хубави , но те са начални, след това излизат големите листа които не са толкова атрактивин, но пак си е разкошно растение.
Доколкото знам обаче единственият му каприз е меката и сравнително кисела вода.

Доста сходно е с Криптокорините, въпреки че нямат нищо общо като семейства, но има същият характер.Дори страда от криптокоринова болест, или нещо много подобно на нея.

Borko7

Хм, на мен ми трябва за бавен, слабо осветен аквариум с криптокорини и микрозориум. Но дали ще върви в твърда варненска вода?

HaIr4o

аз съм далече от това да ти давам каквито и да са съвети :-D само ми е много чудно как би изглеждал с малко по-различен фон :-[ определено светъл,но някак си ако го направиш по преливащо... Може би едно бежаво-жълто?

Raven

Цитат на: Borko7 - 16.03.2010 21:07
Хм, на мен ми трябва за бавен, слабо осветен аквариум с криптокорини и микрозориум. Но дали ще върви в твърда варненска вода?

Пробвай я, растението си заслужава.На всякъде съм чел че предпочита мека и кисела вода, но всъщност не знам кой какъв практически опит има.
А и растенията се адаптират в по честият случай.
Аз съм отглеждал растения единствено в софииска вода и нямам никакъв друг опит.

Цитат на: HaIr4o - 16.03.2010 21:10
аз съм далече от това да ти давам каквито и да са съвети :-D само ми е много чудно как би изглеждал с малко по-различен фон :-[ определено светъл,но някак си ако го направиш по преливащо... Може би едно бежаво-жълто?

Това не е фон а е стената в коридора- този аквариум е временен.
Просто временно приютява рибите и растенията, след няколко месеца ще правя по голям и от този ще взема само корена с растенията по него и рибите.
Така че изобщо не му се старая и не го броя за някакъв акваскейп, целта мие единствено да задържа обитателите докъто дойде времето на следващият аквариум.

Denis The Hotstepper

Raven, абе много червени твоите скаларии бе  *privet*
С какво ги храниш, че са така добре
Мойте бледнеят пред твоите

Raven

Всъщност в момента на снимките са избледнели защото се размърдах и разтропах капака на аквариума и те се стреснаха, иначе са наситено червени с ясни тъмночерни ивици.
Почти целите им тела са червени, само отдолу по коремите са сребристо бели.

Храня ги с Тетра рубин плюс  една храна на Тетра специално за оцветяване, не и помня името но пакета е в къщи и довечера мога да ти го кажа.
Освен това им давам от холандските гранули за пъстърви и замразен хирономус, но не често.
Гранулите ми се оказаха прекалено ситни и доста се пръскат из аквариума, а хирономуса прави водата на чорба- адски мърлява храна е.
Така че основното е тетра рубин и другата за оцветяване- два пъти на вечер през 3 часа.

Similar topics (5)

48267

Започната от _Kirilov

Отговори: 338
Прегледи: 2936271

37277

Отговори: 40
Прегледи: 25370

25033

Започната от serdarov

Отговори: 11
Прегледи: 10387