• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
13.05.2024 01:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Продълже

Започната от Boby_, 05.06.2004 23:48

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Boby_

Ето една хубава според мен снимка:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffree.bol.bg%2Fcichlid%2Ffish20040605%2FHongiSmall.jpg&hash=35ed4bf81444d35bae8e9b54751dcf484c51a0ec

Има си всичко - добър фокус, рязкост, контраст, осветеност, цветове. А дори не съм я отварял с фотошопа, само я отрязах с ирфанвю и толкоз.  :lol:

aquabg

екстра е снимката. свткавица ползвал ли си? май да според мен. цифрова или аналогова?

harry

Като ми сврши сесията смятам да се заема по-сериозно със снимането. Надявам се скоро да ви пратя снимки и на моите зеленийки... :D  :wink:

Longanlon

мноу ясно, че е цифрова - на боби служебната машинка никак не е лоша...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Boby_

Снимката е цифрова, правена е с HP PhotoSmart 945 5Mp, в режим на макроснимки. Със светкавица е. Тук естествено съм я сложил с намалена резолюция - иначе е доста голяма.
Рибата е Labidochromis sp. Hongi Island, алфа мъжки. Красавец е, нали? И обича да позида, за разлика от останалите ми риби.  :lol:

artmika

дори и на светкавица ли позира ? :wink:

Boby_

Цитат на: "artmika"дори и на светкавица ли позира ? :wink:

По принцип не го прави, но този път се задържа на едно място доста дълго. Затова сега си имам една серия от 5-6 снимки с перфектен фокус.  :lol:

artmika

офф:
Боби, какви са възможностите на ХП-то за макро ?
То е ясно, че инак се дъни апарата, ама ми е интересно оптичното му макро колко е... :roll:

Boby_

Цитат на: "artmika"офф:
Боби, какви са възможностите на ХП-то за макро ?
То е ясно, че инак се дъни апарата, ама ми е интересно оптичното му макро колко е... :roll:

Предполагам, че имаш предвид зум. Макро е режим за снимки от близко разстояние, но при него увеличение на изображението няма. Разликата между режима на макроснимки и нормалния е в алгоритъма за фокусиране.
Иначе оптичният зум на апарата е 8. Но по принцип не могат да се направят добри аквариумни снимки със зум, бил той оптичен или цифров. Няма да се впускам в теоретично обяснение на този факт, само ще кажа, че резултатът винаги е снимки без нужната рязкост.

artmika

има разлика между оптиче и цифров зум, колкото между Трабант и Мерцедес  :!:

Boby_

Цитат на: "artmika"има разлика между оптиче и цифров зум, колкото между Трабант и Мерцедес  :!:

Разбира се, че има. Обаче искам да видя как ще направиш рязка снимка с добър фокус на рибешко око, ако ползваш примерно 4x оптичен зум на 60-80 мм обектив, независимо от разделителната способност. Няма начин. И ще ти кажа защо - поради един  :wink: физичен ефект, който се нарича скъсяване на оптичното поле.

artmika

какво общо има тук "рибешкото око" с обектив 60-80 мм ???

Boby_

Цитат на: "artmika"какво общо има тук "рибешкото око" с обектив 60-80 мм ???

Рибешкото око е пример за размера на предмета. А възможностите на апрата за оптично увеличение (или "зум") зависят твърде много от фокусното разстояние. Обективите на повечето масово използвани апарати са с фокусно разстояние между 60 и 80 мм.

artmika

грешката моя - разбрал съм за обектив тип "рибешко око" :lol:
А иначе рязкост се постига с увеличаване на диафрагменото число, например

Boby_

Цитат на: "artmika"грешката моя - разбрал съм за обектив тип "рибешко око" :lol:
А иначе рязкост се постига с увеличаване на диафрагменото число, например

Казвам по-подробно какво имам предвид. Да, рязкост се постига чрез свиване на блендата и чрез увеличаване на скоростта на снимката.
Но проблемът при всички до един цифрови апарати към момента е друго. При използване на оптично увеличение изискванията към прецизност на фокусирането се увеличават драстично. Освен това дори при минимално отклонение на апрата (дори трепване на ръката, ако се снима без статив или съвсем малко помръдване на рибата) може да измести фокуса от идеалния с много. Алгоритмите за фокусиране не могат да се справят с това по никакъв начин. Затова понастоящем със съвременните цифрови фотоапарати не могат да се правят достатъчно добре фокусирани снимки при използване на зум. Това имах предвид.  :lol: