• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.07.2025 03:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

Рецепти за манджи

Започната от NO CARRIER, 20.09.2006 19:14

« назад - напред »

0 Потребители и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

dido

С ориз е добре. Ама най- ми харесват печени на скара, на жар.

penchod

Цитат на: "rionshin"Как готвите пилешки Воденички ???
Дайте някои идея...

Виж на по-напред съм дал най добрата рецепта за воденички, която знам.

NO CARRIER

http://kitchenbg.5gigs.com/ тук има програма с рецепти и всичките са на български език. Събирани са от няколко книги. Има възможност да се добавят рецепти.
Интерфейсът е леко дървен, но програмата бива.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

miTko

Времето се захлажда, доста прасета ще умрат.От тях, както знаете само хубави неща се правят.Аз ще напиша едно, пък вие продължете "свинската" тема.
Та ако ви се намира 600-700 гр. свинско, нарежете го на дребни парчета. 2-3 глави лук нарежете на ситно, посолете го и го мачкайте с ръце.В оригиналната рецепта се чука в хаванче но е хамалогия.Слагате свинското в дълбок тиган с капак или в тенджера и на огъня! В оригиналната рецепта се пържи, но аз не правя така.Слагам го без нищо или ако е сухо капвам малко вода, от време на време бъркам или друсам.Когато започне да цвърчи(т.е. да се пържи) го свалям от огъня.Ако ви изглежда че не е готово, капвате малко вода и продължавате да го задушавате.(не обичам алангле!)След като вече е готово, без да се вади, в същия съд го посолявате на вкус, слагате лука, лъжичка чер пипер, лъжица червен пипер, затваряте капака и зверски го друсате във всички посоки да се овъргаля добре!
Готово!
Ако случайно се съмнявате - много върви с червено вино! :)
Разни мои АКВАРИУМИ 

biskvitka

Цитат на: "kraltchev"Ще се примоля много, ама много, някой да ми даде рецептата на соленки с ким.

Тя е много лесна ама не я помня точно. Само помня че има мас в тестото, тестото се реже на ивички, маже се с яйце и се поръсва със зрънца ким.

Соленки с мая и мас

20 г прясна мая
200 мл прясно мляко
200 мл разтопена мас /или shortening, ако няма свинска
3 ч.л. сол (слагам по-малко, не обичам да ми е солено)
брашно, колкото поеме
ким

Маята се размива в прясното мляко, прибавят се солта, маста и брашното и се замесва средно твърдо тесто (да може да се "моделира"). Разточва се на кора, дебела около 1/2 см и се нарязва на пръчици, които се намазват с разбито яйце и се поръсват с ким, сусам или каквото си искате.
Много хубави стават с едра сол и лют пипер, страшно мезе за бира 8)

Соленките се пекат в предварително загрята до 200 С / 400 F, докато леко порозовеят. Тавата не се маже с нищо, трябва да е суха.

Много по-бързо става, ако тестото се разточва върху хартия за печене или силиконово "килимче" (супер екстра) и направо там се нареже. След това се слагат в тавата направо с хартията или силикона. (Така и тавата се мие по-лесно, защото част от яйцето се стича в тавата и много неприятно загаря)

Забележка: Соленките стават много! Но са много трайни и колкото повече време стоят, толкова по-крехки и вкусни са.


Цитат на: "NO CARRIER"...Маста е евтин заместител на маслото.
Това не е точно така, просто са различни видове мазнина, с различно приложение.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftrinixy.ru%2Fengine%2Fdata%2Femoticons%2Fgirl_witch.gif&hash=5a4da42edf613fa3dc0f628d64b44e6ee134e678

torkonator

Току що направихме с дъщеря ми тези соленки и направо са фантастични. Респект biskvitka  :bow  :bow  :bow

Малката отдавна не беше се забавлявала така докато ги прави, а сега ушите й плющят докато хапва.

biskvitka, освен да продължаваш в същия дух да споделяш, друго не мога да кажа
Какво ще кажеш да победиш главоболието без хапчета?

chaykov

Айде и от мене една рецептичка за паламуд че и сега му е сезона а и днес сигурно за последно ще извадят, че е хубаво времето.

Една риба около 800-1000гр, изчиства се от вътрешностите и се нарязва на трахули (колелца, трахулките тука при нас така се казват в Царево), посолява се и се оставя. През това време нарязвате на дребно лук, гъби, моркови, кисели краставички, маслини който иска аз слагам някакво пушено месце. Продуктите се задушават като се започва от по-твърдите към по-меките (лук, моркови, маслини.. и тнт). С малко водичка и мазнина, всичкото това като се позадуши малко се слага доматено пюре. Подправките са: сол, розмарин, черен пипер, дафинов лист, някой ако иска може да си добави и нещо от него. След като се задуши сместта, взимате една купа Йенско стъкло от тез огнеупорните прозрачните.. :) и започвате да редите: ред риба, ред от сместта като задължително завършвате с сместта. Може и в глинен гювеч да се реди. Слага се в предварително загрята фурна и се пече около 25-30мин, абе зависи от фурната, по принцип зеленчуците ги сипвате почти готови само рибката да поеме.

Ами общо взето е това. След това отваряте една бутилка Траминер или хубаво охладено бяло винце... Вадите от фурната сервирате задължително ситно нарязан пресен магданоз отгоре...

Да ви е сладко :)

П.П: За продуктите грамаж не съм дал които каквото обича да си слага аз например слагам повече гъби... съобразявате със съда който имате. А и да ви остане смес лошо няма вкусна е... :)
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

NO CARRIER

Ще дам рецепта за една вегетарианска супа. Баба ми и казваше "Гергьовска чорба", но по-скоро ще е "Пролетна чорба", защото е актуална повече напролет, когато има пресен кромид. Ето за какво иде реч:

Продукти:
5 връзки пресен кромид лук
2 лъжици с връх препечено брашно
олио за запържване
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко.

Кромидът се почиства и нарязва на ситно. Запържва се в голяма тенджера с олио на вкус. Около кафена чашка. Добавя се брашното, пържи се още минута и се налива хладка вода.

Вари се около 20тина минути, след това се оставя леко да изстине и се застройва с яйцата и млякото.  

Консумира се топла.

Това е една от малкото супи, които мога да ям без да ми омръзнат, и без месо. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

torkonator

Това е рецептата за любимите курабийки на дъщеря ми

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца за тестото и 1 за намазване
3/4 ч.ч. олио (или 1/2 ч.ч. олио и 2 с.л. мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л.сода бикарбонат
брашно колкото поеме за да стане меко тесто

ПРИГОТВЯНЕ:
Захарта се разбива с яйцата до побеляване, прибавя се олиото, киселото мляко и содата и се омесва меко тесто. Късат се топчета колкото голям орех, оформят се на топка, леко се спескват. Редят се в суха тава, намазват се с яйце, наръсват се отгоре със кристална захар и се изпичат в предварително загрята фурна.

Да ви е сладко. Перфектни са за закуска с кисело мляко или, ако имате проблеми с гърлото, чай  :)
Какво ще кажеш да победиш главоболието без хапчета?

acho_pl

Ето ви една доста примамлива рецепта, която можете да си приготвите за коледа:
http://ueba.net/hosted_pages/USB-Cooking-20060822
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

nixanbal

Цитат на: "acho_pl"Така гледам че захванате рибните ястия, та да ви кажа и аз нещичко.

ПЪЛНЕН ШАРАН С ЛУК И КАШКАВАЛ
Продукти:
1 шаран - около килограм / килограм и нещо;
300 гр. кашкавал;
6-7 глави лук;
лютеница или кетчуп;
сол;
черен пипер;
копар.
Начин на приготвяне:
Шарана се почиства добре, като се внимава отвора да остане малък, тъй като ще се пълни. Лука се нарязва на полумесеци и се запържва до златисто.
Добавя се лютеница (на вкус), след това и нарязания на кубчета кашкавал. Запържва се за около 5 минути, след което се маха от котлона и се слагат
подправки на вкус.
С получената плънка се пълни шарана, след което се пече, без да се задушава.
Получава се раскошно мезе за бира и бяло вино. Да ви е сладко!

Подходяща за празника рецепта, ама тоя кашкавал не го виждам как ще се запържи, че после и за плънка да е... :)) Все едно с баница да го пълниш:)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi48.photobucket.com%2Falbums%2Ff237%2Fnixanbal%2FMalawiTank_baner.jpg&hash=b6a3b805af52b2039354d101738ed74ce9cd7bab

acho_pl

Запържването го правя докато се хомугенизира сместа, не е добре да се оставя кашкавала да се разтече. Пробвайте рецептата, много е добра. Даже тази вечер ме чакат два шарана по 2кг да ги направя по този начин.
П.П. Ако някой пробва рецептата да знае, че за добро храносмилане се препоръчва консумацита да се извършва с охладено бяло вино!!!
:beer
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

biskvitka

Курабийките на torkonator от предишната страница са много вкусни 8)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages12.snimka.bg%2F001698053.jpg&hash=4b77d1fa3e51277a7c2663fe171c19e88af76fcf

Моите забележки:
Добавих ванилия и настъргана лимонова кора, както и малко пълнозърнесто брашно.
Препоръчвам да се пекат върху хартия за печене, защото захарта извън курабийките прегаря и тавата се мие трудно.
Следващия път ще ги поръся с кафява захар и ще сложа за аромат канела.

Благодаря от името на цялото семейство!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftrinixy.ru%2Fengine%2Fdata%2Femoticons%2Fgirl_witch.gif&hash=5a4da42edf613fa3dc0f628d64b44e6ee134e678

acho_pl

Ето го никулденския шаран, който попи доста винце :drunk
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi140.photobucket.com%2Falbums%2Fr8%2Facho_pl%2FIMG_0008.jpg&hash=a9261674954efe647aeb53a3a3fa43d7e23461da
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi140.photobucket.com%2Falbums%2Fr8%2Facho_pl%2FIMG_0010.jpg&hash=5fc1982c7c989cf59b41b72b99a0daf7c3e01101
It doesn't matter where you are, it's important to be there!

sho

Я като почнахме рибите - една рецепта за пълнен толстолоб
Един толстолоб м/у 3-4 кг. - чисти се от към гърба - направо при почистването се маха гръбната перка  (не забравяме хрилете) - след което махаме аналната перка  като при махането се образува малка дупка в коремната кухина - внимаваме да не е голяма за да не изпадне плънка от там ако е голяма шием но да остане малък отвор за да изтичат мазнини и сокове, плънката е по избор аз лично правя следната : 1 чаша елда (гречка),2-3 кисели краставички ,50+- гр. орехи. Пълним рибата и зашиваме , дъното на тавата покриваме с хляб и в/у него слагаме рибата като тя трябва да е в нормално положение корема надолу как ще закрепите си е ваша работа аз лично я връзвам с конец на "С".Покривам я с кръгчета лук , лимон,домат като може да  я намажете леко с олио по добре се захващат, разбира се да не забравяме и солта след почистването и преди пълненето пак
Печем на 250 Гр. първите 10 минути -след това сваляме на 180 и докато се опече хубаво.
http://sho-services2.hit.bg/tolst.JPG
Забравих - яде се  с ръкавици да не си отхапете някой пръст :):):)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1